Μουσείο Τυπογραφείας

Εχθρός των ιών το οινόπνευμα

Κύριε διευθυντά,
είναι γνωστό σ’ όλη την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με μικρόβια και ιούς ότι: οι ασθένειες που προέρχονται από μικρόβια έχουν ως πηγές ανάπτυξης το νερό και όλα τα τρόφιμα. Περισσότερο μολύνονται τα τρόφιμα και το νερό όταν εισέλθουν σ’ αυτά ακαθαρσίες και κοπρανώδεις ουσίες που περιέχουν παθογόνα μικρόβια. Εάν δε, υπάρχουν και θερμοκρασίες του ανθρωπίνου σώματος, τότε είναι ιδανικές οι συνθήκες για την ανάπτυξή τους.
Μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται και σε πολλές ασθένειες από ξενιστές. Συνήθως από έντομα όπως κουνούπια π.χ. η ελονοσία από ανωφελή κουνούπια, ο κίτρινος πυρετός από τη μύγα τσε τσε, η νόσος του Νείλου από ειδικά κουνούπια, η λεϊσμανίαση (καλαζάρ) από τη φλεβοτόμο (σκνίπα), ο εχινόκοκκος από μολυσμένο σκύλο. Μία δε, από τις χειρότερες λοιμώδεις νόσους η πανώλη (πανούκλα) με ξενιστές τους ψύλλους και τους ποντικούς. Η νόσος αυτή είχε πλήξει τον πλανήτη αρκετές φορές με εκατομμύρια θανάτους. Μία δεν πολύ επικίνδυνη νόσος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι η ευλογιά, η οποία οφείλεται σε διηθητό ιό και η οποία αρκετές φορές έπληξε τον πλανήτη με εκατομμύρια νεκρούς. Μέχρι που βρέθηκε το εμβόλιο από τον ιατρό Ιάκωβο Πυλαρινό το 1715. Σήμερα γίνεται υποχρεωτικά ο εμβολιασμός για την ευλογιά, ο λεγόμενος δαμαλισμός και η λεγόμενη βατσίνα που φέρουν στο χέρι όλοι οι άνθρωποι.
Σήμερα οι περισσότερες ασθένειες και επιδημίες που προέρχονται από μικρόβια συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά αλλά και αρκετές από εμβολιασμούς.
Για τις περισσότερες ασθένειες που οφείλονται σε ιούς, έχουν βρεθεί εμβόλια. Αντιβίωση δεν συνιστούν οι γιατροί σε ιώσεις, διότι δεν φέρνουν αποτελέσματα.
Μια σπουδαία νόσος που οφείλεται σε ιό και έπληττε συνήθως παιδιά ενώ πολλά πέθαιναν ενώ και σε αρκετά προκαλούσε μόνιμες παραλυσίες ήταν η πολιομυελίτιδα. Σήμερα χάρη στο εμβόλιο του Salk αρχικά και την τελειοποίηση του SΑBIN το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται. Η νόσος στη χώρα μας εξαφανίστηκε γιατί εμβολιάζονται όλα τα παιδιά.
Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης μια επιδημίας που αποδεδειγμένα οφείλεται σε ιό είναι η με κάθε τρόπο απομόνωση. Οι άνθρωποι να μην συναθροίζονται, πραγματικά μένοντας σπίτι. Εφόσον η μετάδοση όπως απεδείχθη διεθνώς γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν υπάρχουν ξενιστές. Δεν μεταδίδεται διά του πεπτικού συστήματος, των τροφών που λαμβάνουμε. Μεταδίδεται συνήθως διά του αέρος με σταγονίδια των νοσούντων, εισέρχεται δε στα άτομα από τους αεροδόχους οδούς συνήθως από μύτη φάρυγγα και μάτια. Ακούγαμε τους ειδικούς, άλλοι έλεγαν μάσκα, άλλοι το αντίθετο. Πλένετε τα χέρια πολύ σωστά. Πόσες φορές την ημέρα ακουμπάμε με τα χέρια μας το πρόσωπό μας; Πόσες φορές πλένουμε τα χέρια; Ολη η διεθνής κοινότητα προτείνει να προβαίνουμε συχνά σε αντισηπτικές ενέργειες σ’ όλους τους χώρους του περιβάλλοντός μας. Είναι γεγονός ότι σ’ όλους τους ιούς ο εχθρός τους είναι οι αντισηπτικές και απολυμαντικές ουσίες, γιατί δεν μπορεί να ζήσει και φυσικά και δεν τις πλησιάζει. Εφόσον λοιπόν ο εχθρός των ιών και αυτού της COVID 19 που μας ταλαιπωρεί είναι προπαντός το οινόπνευμα, γιατί να μην το έχουμε μαζί μας σε μια συσκευασία έστω και 50mg υπό τύπου σπρέι;
Πώς κρατάμε το κινητό μας τηλέφωνο μεγαλύτερου όγκου; Κάθε φορά που είναι να αγγίξουμε το πρόσωπό μας, να ψεκάζουμε πριν μ’ αυτό το σπρέι οινοπνεύματος τα χέρια μας. Περισσότερη προστασία θα έχουμε εάν λίγο βαμβάκι εμβαπτίζουμε σε οινόπνευμα και το τοποθετούμε στη μύτη (στα ρουθούνια) ειδικά όταν πηγαίνουμε σε κλειστούς χώρους, ή σε χώρους συνωστισμού. Θα φέρει περισσότερη προστασία από τα γάντια και τις μάσκες.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δημήτρης Κωνσταντουδάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.