Μουσείο Τυπογραφείας

Δρομόνερο

Σημαντική στιγμή της τοπικής ιστορίας αποτέλεσε η Μάχη του Δρομονέρου, στις 14 Ιουνίου 1896, κατά την διάρκεια των αγώνων για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού από την Κρήτη.
Στους ήρωες της Μάχης είναι αφιερωμένο το μνημείο που έχει ανεγερθεί στο Δρομόνερο του Δήμου Πλατανιά, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης.
Οπως έχει αναφερθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, η Μάχη του Δρομονέρου αποτέλεσε ορόσημο για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και άνοιξε τον δρόμο για την ελευθερία.
Στην περιοχή αυτή, οι Τούρκοι μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1669 έκτισαν Πύργο ως παρατηρητήριο που έμελλε να παίξει αποφασιστικό ρόλο στον ξεσηκωμό των Χριστιανών κατά των Τούρκων.
Οι Χριστιανοί πολεμιστές που έλαβαν μέρος στην ιστορική Μάχη του Δρομονέρου νικούν τους Τούρκους οι οποίοι την επόμενη ημέρα μετρούν τις βαριές απώλειες τους και οι Χριστιανοί θάβουν τους τιμημένους νεκρούς η μνήμη των οποίων παραμένει ζωντανή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.