Μουσείο Τυπογραφείας

Δράσεις του Ορίζοντα για την Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

symb-dotis muelou ostwn 

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών και  ο Σύλλογος Ορίζοντας διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα Χανιά.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του, πρόκειται για μια ημέρα που « όλοι μαζί λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε περισσότερους από 35. 000. 000 εθελοντές δότες μυελού των οστών παγκοσμίως που δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους, ώστε μια μέρα να γίνει η λευχαιμία παρελθόν! Κάθε χρόνο, για χιλιάδες ασθενείς μοναδική ελπίδα αποτελεί η εύρεση ενός συμβατού εθελοντή δότη που θα τους χαρίσει ζωή.  Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Δοτών Μυελού των Οστών WMDA (World Marrow Donor Association)ως το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο Ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να γίνει καθένας από εμάς μέρος αυτής της αλυσίδας ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό , ο Σύλλογος «Ορίζοντας» σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του WMDA διοργανώνει, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) στα Χανιά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2ου δεκαπενθήμερου Σεπτεμβρίου, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών με σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα – Γίνε και εσύ δότης». Για πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που διοργανώνονται μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες www.xarisezoi.gr, www.facebook.com/cbmdpatras

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 από τις 18:00 – 21:00 διοργανώνεται εκδήλωση στην Πλατεία Κατεχάκη στο Παλιό Λιμάνι, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, προκειμένου μέλη του Συλλόγου να ενημερώσουνε και να ευαισθητοποιήσουνε τους πολίτες σχετικά µε το πως µπορούν να γίνουν εθελοντές δότες.

Μία ημέρα γιορτής με πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους

• Θεατρικό Παιχνίδι για τον Εθελοντισμό: “Νεραιδοκαταστάσεις” – Τι σχέση μπορεί να έχουν οι νεράιδες με τα ουράνια τόξα; (από τις νηπιαγωγούς Λίλη Καζάκου και Αργυρώ Καραπατάκη, με δυνατότητα συμμετοχής και παιδιών ειδικής αγωγής και απόδοση στη νοηματική γλώσσα)
• Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού και αποτύπωσή του σε ζωγραφικό λεύκωμα
• Συμβολικός σχηματισμός καρδιάς από τους παρευρισκόμενους με ταυτόχρονη απελευθέρωση πολύχρωμων μπαλονιών
• Εκπαιδευμένοι εθελοντές του Συλλόγου «Ορίζοντα» θα ενημερώνουν για την σημασία της δωρεάς μυελού των οστών
• Παράλληλα θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια σε κεντρικά σημεία της πόλης
• Face painting και διάφορες εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς μας φίλους!

Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί ως εθελοντής δότης μυελού των οστών και ίσως να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς με καρκίνο. Η δωρεά γίνεται μέσω αίματος (λευκαφαίρεση) και μόνο αν βρεθείτε συμβατοί με ασθενή. Είναι ακίνδυνο, ανώδυνο & σώζεις μία ζωή.
– Σύλλογος «Ορίζοντας», www.orizondas.gr
– ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», www.xarisezoi.gr
– World Marrow Donor Association: www.wmda.org, www.worldmarrowdonorday.org

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.