Μουσείο Τυπογραφείας

Δράσεις ανθρωπιάς από το πανεπιστήμιο των Ορέων

GIATROIΟφθαλμολογικές εξετάσεις υψηλού επιπέδου ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνει αύριο στα Χανιά το “Πανεπιστημίο των Ορέων” σε 70 περίπου πρόσφυγες φιλοξενούμενους του προγράμματος ESTIA.

Ο κ. Γ. Παλλήκαρης (δεξιά) και ο κ. Η. Δρακάκης

Ο κ. Γ. Παλλήκαρης (δεξιά) και ο κ. Η. Δρακάκης

Οι εξετάσεις γίνονται στην κινητή μονάδα στο χώρο του ΤΟΜΥ Χανίων (παλιό Νοσοκομείο) υπό την επίβλεψη του βασικού εμπνευστή του “Πανεπιστημίου των Ορέων” και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Παλλήκαρη.

Μέχρι και αύριο θα πραγματοποιεί οφθαλμολογικές εξετάσεις στο χώρο του ΤΟΜΥ Χανίων το "Πανεπιστήμιο των Ορέων"

Μέχρι και αύριο θα πραγματοποιεί οφθαλμολογικές εξετάσεις στο χώρο του ΤΟΜΥ Χανίων το “Πανεπιστήμιο των Ορέων”

«Φέραμε τη κινητή οφθαλμολογική μονάδα μας για την οποία χρειάστηκε ένα χρόνος να την ετοιμάσουμε Είναι με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας επιπέδου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στόχος μας να εξετάσουμε όλους τους πρόσφυγες στην επικράτεια και κυρίως νέα άτομα από χώρες όπως το Ιρακ, το Αφγανιστάν, η Συρία. Εκεί έχουν μια συγγενή πάθηση ειδικά τα παιδιά σε μικρή ηλικία που λέγεται κερατόκωνος και μπορείς να τη διαγνώσεις μόνο αν έχεις τα ειδικά μηχανήματα. Αυτή η πάθηση εμφανίζεται μετά τα 20-25 έτης και πολλές φορές οδηγεί στην τύφλωση. Και στην Ελλάδα έχουμε τέτοια περιστατικά που φτάνουν στο 10% περίπου αλλά στις χώρες αυτές το ποσοστό του κερατώκονου φτάνει το 40%» είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Γ. Παλλήκαρης.
Η κινητή οφθαλμολογική μονάδα είναι στελεχωμένη από εθελοντές γιατρούς και στο επόμενο διάστημα θα βρεθεί σε Σάμο, Μυτιλήνη και Χίο για την εξέταση επίσης προσφύγων αλλά και του ντόπιου πληθυσμού καθώς η τεχνολογία της μονάδας δεν υπάρχει στα εκεί νοσοκομεία.
Η αγορά του εξοπλισμού έγινε από την “Ευρωπαική Οφθαλμολογική Εταιρεία” στην οποία ήταν πρόεδρος ο κ. Παλλήκαρης, ενώ το “κοντέινερ” της μονάδας αγοράστηκε από την “Ελληνική Οφθαλμολογικής Εταιρεία”. Ο κ. Παλλήκαρης δήλωσε επίσης την συγκίνηση του που βρέθηκε στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου στο οποίο είχε υπηρετήσει ως διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής για χρόνια.
Σημειώνεται ότι το “Πανεπιστήμιο των Ορέων” έχει αναπτύξει όλα τα χρόνια της λειτουργίας του πολύ μεγάλη δράση πηγαίνοντας και στις πιο απομακρυσμένες άκρες της Κρήτης και όχι μόνο προσφέροντας ιατρική και κοινωνική στήριξη στους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Οι πρόσφυγες που θα εξεταστούν στην κινητή μονάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ESTIA που στα Χανιά υλοποιείται από τη Σύμπραξη Φορέων (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών ,Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου, Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων “Άπτερα”, Αγροτικός Σύλλογος Βουκολιών). Για τη Σύμπραξη ο κ. Ηρακλής Δρακάκης τόνισε πως θα εξεταστούν περίπου 70 άτομα. «Προσπαθούμε να κάνουμε τέτοιες συνεργασίες και με άλλους φορείς. Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά το “Πανεπιστήμιο των Ορέων” και ελπίζουμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον τη συνεργασία μας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.