Μουσείο Τυπογραφείας

Δράση για άστεγους στα Χανιά

Εκκληση για βοήθεια από το Κοινωνικό Στέκι

15Είκοσι αστέγους, στους δρόμους της πόλης και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια αποκλεισμένους από νερό και ρεύμα, εντόπισε μέσα σε μία ημέρα, η ομάδα Αστέγων από το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών Χανίων στο πλαίσιο διανομής υπνόσακων που έγινε το περασμένο Σάββατο μετά από οικονομική στήριξη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Αποκόρωνα.

Aυτό γνωστοποιείται σε ανακοίνωση του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών, στην οποία ζητά από τον Δήμο Χανίων ανοιχτό υπνωτήριο αστέγων όλο το 24ωρο τουλάχιστον τις κρύες μέρες του χειμώνα χωρίς αποκλεισμούς και με την απαιτούμενη στήριξη.
Παράλληλα ζητά από τον Δήμο να βγάλει συνεργεία στο δρόμο και να μοιράσει υπνόσακους και είδη πρώτης ανάγκης στους άστεγους. Αν δεν συμβεί αυτό, προτείνει στο Δήμο, να δώσει στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών ως πρώτη δόση 20 υπνόσακους και 40 κουβέρτες που τα μέλη του θα διανείμουν στους άστεγους.
Στην ανακοίνωση του το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών καυτηριάζει την έλλειψη «προγράμματος παρέμβασης στο δρόμο, το οποίο ποτέ δεν υλοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια ο Δήμος Χανίων είχε αποφασίσει τη δημιουργία του».
Όπως επισημαίνεται, «οι άστεγοι της πόλης των Χανίων καλύπτουν ένα μέρος των βασικών τους αναγκών στις δομές αλληλεγγύης και στα κοινωνικά συσσίτια, ενώ από τη μεριά του Δήμου δεν υπάρχει η πρόβλεψη ούτε καν για τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα να λειτουργεί ένας χώρος προσβάσιμος σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη».
Στην ανακοίνωση του Στεκιού, αναφέρεται ότι: «Η ίδια αδιαφορία υπάρχει και για την ανάγκη διανομής αγαθών πρώτης ανάγκης (υπνόσακοι, κουβέρτες, υποδήματα, ρουχισμός) για να μην πεθάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν».
Παράλληλα το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας ότι «τουλάχιστον 3 άστεγοι έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της πόλης, ενώ πολλοί περισσότεροι μετά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο. Πριν ένα μόλις μήνα άστεγος εντοπίστηκε νεκρός στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου «Ερμής».

ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
«Το δικαίωμα στη στέγη παραμένει μόνο γραμμένο στα χαρτιά» υπογραμμίζει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στην ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ότι: «στην πόλη των Χανίων με τα δεκάδες πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και τα πολλά ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στο δρόμο».
Παράλληλα, όσον αφορά το υπνωτήριο αστέγων που λειτουργεί στα Χανιά υπάρχει εδώ και ένα χρόνο, στο κτίριο της πρώην Φιλαρμονικής, το Κοινωνικό Στέκι, κάνει λόγο για « περιορισμένο αριθμό δεκατεσσάρων κλινών για τους αστέγους» αλλά και « πολύ κακές συνθήκες θέρμανσης και καθαριότητας. Μάλιστα για να επιτραπεί η είσοδος σε αυτό το υπνωτήριο, ο άστεγος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Το υπνωτήριο ανοίγει στις 7 το απόγευμα και κλείνει την επόμενη ημέρα στις 9 το πρωί. Αν ο άστεγος δεν καταγραφεί το πρωί από τις υπηρεσίες του Δήμου δεν έχει το δικαίωμα πρόσβασης στο υπνωτήριο το βράδυ. Έτσι δεν επιτρέπεται η είσοδος όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη φιλοξενίας. Την υπόλοιπη μέρα οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να μείνουν στους δρόμους, καθώς δεν υπάρχει κλειστός θερμαινόμενος χώρος ελεύθερης πρόσβασης για εκείνους. Επίσης, παρά την έκκληση των δύο φιλοζωικών σωματείων να δημιουργηθούν σπίτια σκυλιών έξω από το υπνωτήριο για τα σκυλιά των αστέγων, αυτό δεν έχει εισακουστεί. Σε αρκετές περιπτώσεις οι άστεγοι προτιμούν να μείνουν στο δρόμο προκειμένου να μην αποχωριστούν τους πιστούς τους συντρόφους».
«Είναι απορίας άξιο πώς ένας Δήμος που προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να προτάσσει το κοινωνικό του πρόσωπο, δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει μία έστω και υποτυπώδη στήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο και δεν έχουν την δυνατότητα με τις δικές τους δυνάμεις να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Το θέμα δεν αφορά μόνο στην εξασφάλιση της στέγης αλλά και σε μία συνολική κοινωνικοψυχολογική και ιατρική υποστήριξη για αυτήν την ομάδα των συμπολιτών μας» καταλήγει η ανακοίνωση του Στεκιού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.