Μουσείο Τυπογραφείας

Δραματικό φινάλε

Κατακόρυφη αύξηση θερμοκρασίας, κύμα καύσωνα στην Κεντρική Ευρώπη με πρωτοφανείς θερμοκρασίες σε πόλεις όπως Βιέννη, Βερολίνο, Παρίσι και οι προειδοποιήσεις για την αλλαγή του κλίματος που απεύθυναν εδώ και τέσσερις δεκαετίες ακτιβιστές όλων των αποχρώσεων  φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, παρά το γεγονός ότι πολύς κόσμος στον πλανήτη – και ειδικά στις πλούσιες χώρες – εξακολουθεί να βρίσκεται στην άκρως ανησυχητική Νιρβάνα των καταναλωτικών απολαύσεων.
Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια τουριστών από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αναζητούν δροσιά στις θάλασσες της Μεσογείου, την εποχή όπου οι πολίτες των ευρωπαικών χωρών ή των «ανεπτυγμένων» κατά την προσφιλή φράση της «πολιτισμένης Δύσης» εκδράμουν στην Νοτιονατολική Ασία, πολλές χώρες της οποίας  σπαράσσονται ακόμη  από εμφύλιες συρράξεις, προκειμένου να απολαύσουν τις θερινές τους διακοπές, την ίδια στιγμή  στην Συρία συνεχίζεται το δράμα και ο κόσμος εκεί δραπετετεύει ασταμάτητα από την κόλαση του πολέμου. Περιβαλλοντικοί λοιπόν πρόσφυγες και πρόσφυγες πολεμικών συρράξεων συνθέτουν το ζοφερό τοπίο ενός πλανήτη που έχει χρεοκοπήσει από καιρό, αν υπολογίσει κανείς τα είδη ζωής που εξαφανίζονται καθημερινά.
Έχουμε περάσει περίπου στο φινάλε μιας επιβίωσης χιλιάδων χρόνων σε έναν πλανήτη που πλέον δεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά που ο ίδιος αυτός ο κίνδυνος έγινε πλέον καθημερινή πραγματικότητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.