Μουσείο Τυπογραφείας

Δώστε ζωή στις γειτονιές των Χανίων

Ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων στον Δήμο Χανίων θα αναβαθμιστεί όταν “τρέξουν” οι χρηματοδοτήσεις και όταν τεθούν σωστά τα τοπικά διλήμματα και αναληφθούν οι σωστοί ρόλοι.
Πάντα στην πολιτική βρίσκεσαι ενώπιον διλημμάτων και καλείσαι να πάρεις μια απόφαση.
Είναι αλήθεια ότι στα Χανιά έχουν μια “υπερσυγκεντρωτική αντίληψη” για την πολιτική αισθητική του ιστορικού κέντρου της πόλης και της παλιάς πόλης, και οι γειτονιές υστερούν στην χρηστικότητα των απαιτούμενων παρεμβάσεων.
Εάν θέλουμε να αναδείξουμε τις γειτονιές και να τους δώσουμε ζωή, πρέπει να έχουμε κατά πλεονασμό κάτι συγκεκριμένο (ως όλον) στο μυαλό μας και να μπορούν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτήσεις.
Τα Χανιά ως υπερσύνολο έχουν “δυο χέρια και δυο πόδια”.
Η πολιτική που ασκείς, κρίνεται εξ ορισμού από την πληρότητα της αντίληψης που έχεις γι’ αυτό το υπερσύνολο και τις βιωματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν εκεί, αλλά και επισκέπτονται τα Χανιά.
Κανείς δεν πέτυχε στον Δήμο Χανίων, όταν αναδεικνύει μονομερώς επιμέρους, αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Οι γειτονιές έχουν μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Καμιά δεν μπορεί ν’ αναδειχθεί εις βάρος μιας άλλης. Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που έστω και αργά, έρχονται στο προσκήνιο διαλεκτικά ζητήματα για τη λειτουργία της πόλης.
Σημασία έχει να γίνουν κτήμα όλων των τοπικών ηγεσιών και να χαίρουν της συναντίληψης των δημοτών.
Το σχέδιο δεν πρέπει να είναι μια “κουρελού”. Πρέπει να το συνέχει η προοπτική της βελτίωσης και εξέλιξης, και η κοινωνική ειρήνη, γιατί κάποτε θα χρειαστείτε να κάνετε και παρεμβάσεις που δεν είναι “ανώδυνες”…

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κιαγιάς] ~ 20 Μαρτίου 2019 ~ 11:07 ~ Απάντηση

    Δεν υπάρχει καμία αντίληψη για την αισθητική της πόλης μας, ούτε για το κέντρο, ούτε για την παλιά πόλη, ούτε για τις γειτονιές. Τα λίγα που γίνονται, γίνονται χωρίς να εντάσσονται σε ένα γενικό σχέδιο (ποδηλατοδρόμος Πειραιώς), γίνονται με προχειρότητα (Οδός Αποκορώνου τελευταία), με περίεργες αντιλήψεις (Γιατί δεν έγινε η Ακτή Παπανικολή στην Νέα Χώρα πεζόδρομος, αφού τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να σταθμεύουν εκεί και θα εξυπηρετούνταν οι οδηγοί το ίδιο καλά και από την Σελίνου; ). Γιατί δόθηκαν τόσα εκατομμύρια στο αρχαιολογικό μουσείο εκτός πόλης και δεν δόθηκαν για ανακαίνιση στα Νεώρια που θα μπορούσαν να γίνουν ένα συγκλονιστικό αρχαιολογικό μουσείο μέσα στα πόδια των τουριστών και αντίς αυτού τώρα καταρρέουν.
    Τίποτα, τα Χανιά είναι σε τραγική κατάσταση, και δεν βλέπω ανθρώπους ικανούς να το αλλάξουν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.