Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δυτικά Βαλκάνια υπό κηδεμόνευση

Ο νέος πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ, αν γίνει πιο διαλλακτικός, εν σχέσει με τον προκάτοχό του καταχραστή, αθεράπευτα σφετεριστή και δημιουργό του αλυτρωτισμού Γκρουέφσκι, ίσως να σώσει το κρατίδιο από πολλά προβλήματα, που το περιβάλλουν. Μεταξύ αυτών είναι και ο διαμελισμός του, βάσει ενός σεναρίου, που θέλει ένα τμήμα να προσαρτηθεί στην Αλβανία, ένα άλλο στην Βουλγαρία και το υπόλοιπο στη Σερβία. Βέβαια μια τέτοια κατάληξη θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, η οποία παίζει ρόλο σταθερότητας και ρύθμιση των πολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή. Βλέπουμε, ότι την πρώτη του επίσκεψη ο Ζάεφ την έκανε στον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, όπου, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ο Σκοπιανός φάνηκε, να απομακρύνεται από τα περί Μακεδονισμού και περί κληρονόμων του Μ. Αλεξάνδρου, καθ’ όσον η Βουλγαρία, ανέκαθεν, δεν αναγνώριζε μακεδονική ταυτότητα, έθνος και γλώσσα. Ο Ζάεφ δήλωσε, ότι «το πρόβλημα με το συνταγματικό μας όνομα, που έχει η ελληνική Δημοκρατία είναι ζήτημα ουσιαστικής σημασίας…

Πιστεύω, ότι υπάρχει λύση απεμπλοκής των διαδικασιών και επ’ αυτού πρέπει να εστιάσουμε εντατικά στην εξεύρεσή της». Επόμενη κίνηση της νεοεκλεγείσης πολιτικής εξουσίας ήταν, να σταλεί ο υπ. Εξωτερικών Νικόλα Δημητρώφ στην Ελλάδα, όπου μετά την πτώχευσή της, πτώχευσαν και τα Σκόπια, γιατί σταμάτησαν, να πηγαίνουν οι Ελληνες εκεί, να ψωνίζουν και να παίζουν στα καζίνα. Ηρθε ο Δημητρώφ, να «παρακαλέσει τον ελληνικό λαό, να βάλει Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., με την προσωρινή ονομασία FYROM». Βέβαια ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε, να του υπενθυμίσει, ότι δεν πρόκειται να άρει το καραμανλικό βέτο του Βουκουρεστίου το 2008 και ότι, αν η ένταξη στους δύο οργανισμούς βοηθούν την χώρα του, δεν έχει παρά να συμφωνήσει σε συμβιβαστική λύση για την ονομασία. Αυτό ήταν έμμεση προειδοποίηση του Έλληνα υπ. Εξωτερικών προς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, να μην πιέζουν την Ελλάδα, η οποία έχει εκπεφρασμένη και σαφή θέση επί του θέματος, το οποίο ανάγεται σε «εθνοτικό, γεωγραφικό και πολιτικό ζήτημα».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει τίποτα προκαταβολικά πειθόμενη, ότι μελλοντικώς θα πάρει ανταλλάγματα. Ηταν στο σχέδιο της Γερμανίας ο γεωγραφικός χώρος των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία και FYROM, να τεθούν υπό την πολιτική οικονομική και πολιτιστική επιρροή της. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν η ομιλία του Γερμανού υπ. Εξωτερικών Γκάμπριελ σε Βαλκανικά ΜΜΕ, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται σχέδιο ανάπτυξης κάτι σαν το “Σχέδιο Μάρσαλ”, φανερώνοντας ξεκάθαρα τον ρόλο που θέλει να παίξει η Γερμανία στην δεινοπαθούσα περιοχή των Βαλκανίων. Ο Γκάμπριελ είπε, ότι «για την ευρύτερη περιοχή ενδιαφέρεται άμεσα η Γερμανία και είναι προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής». Τόνισε, ότι τα κράτη αυτά της περιοχής μπορούν να γίνουν από τις σημαίνουσες οικ/κά «ισχυρότερες λέσχες του κόσμου, αν εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για την ένταξη».

Διότι η ένταξή τους θα φέρει ευημερία. Για το σκοπό αυτό περιόδευσε και η εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, τις χώρες των Δ. Βαλκανίων με σκοπό την διασφάλιση της «μη αναστρεψιμότητας της διαδικασίας ενσωμάτωσης των χωρών στην Ένωση», δηλώνοντας ότι «η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ουσιαστικής σημασίας». Όσον αφορά για την ευημερία, που υπαινίσσεται ο Γκάμπριελ, δεν πρόκειται φυσικά για τους λαούς των Δ. Βαλκανίων, αλλά για τη Γερμανία, όπως συμβαίνει και σήμερα για τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε. που δουλεύουν για να κερδίζει η Γερμανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα