Μουσείο Τυπογραφείας

ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ

Δύο δεκαετίες “Πιάτσα”

Προσιτό στον ντόπιο, φιλόξενο για τον τουρίστα, ελκυστικό για τον επαγγελματία, βιώσιμο για τον κάτοικο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί έχει διαμορφώσει έναν δικό του χαρακτήρα. Μια ματιά στις δύο αυτές δεκαετίες ρίχνουμε  μέσα από τις αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται σε μια από τις πιο αγαπητές γειτονιές της πόλης.

Διαχρονικότητα

Τα αδέλφια Γαβαλάκη στο “Διαχρονικό”.

Τα αδέλφια Γαβαλάκη στο “Διαχρονικό”.

Από τα παλαιότερα μαγαζιά στο παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί, το “Διαχρονικό”. Ξεκίνησε στη δεκαετία του ΄80 από τον Γιώργο Γαβαλάκη και συνεχίζεται σήμερα από τα παιδιά του. Εξ αυτών ο Κώστας Γαβαλάκης μας αφηγείται…
Η ΑΡΧΗ…; Ο πατέρας μου έφτιαξε το μαγαζί το ΄84. Δίπλα ήταν το πατρικό του και στο σημείο που είναι σήμερα το “Διαχρονικό” υπήρχε ένα… κοτέτσι. Είχε ένα όραμα για την περιοχή, έβλεπε την αξία της, αφού είναι μια ακτογραμμή – προέκταση της παλιάς πόλης αλλά και του ιστορικού κέντρου. Για χρόνια το νοικιάζαμε σε άλλους επαγγελματίες, κάποια στιγμή το αναλάβαμε εμείς. Τη σημερινή του μορφή την έχει πάρει από το 2004. Έχουμε επιλέξει ποιοτικά προϊόντα και γι’ αυτό μας ξέρουν οι πελάτες μας εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε η αξία του να μείνει “Διαχρονική”.
Η ΠΕΡΙΟΧΗ…; Όλες οι “πιάτσες” έχουν την άνοδο, έχουν και την πτώση τους. Για χρόνια ήταν πρώτο στην προτίμηση των Χανιωτών το Κουμ Καπί, έκανε την “κοιλιά” του τώρα… ανεβαίνει και πάλι. Έχει πολλά πλεονεκτήματα. “Κάθεται” πάνω στη θάλασσα, είναι δίπλα στα τείχη, έχει θαυμάσια θέα στα ανατολικά των Χανίων, είναι δίπλα στο μοναδικό ανοικτό μεγάλο θέατρο της πόλης και έχει πολύ εύκολη πρόσβαση.
Ο ΚΟΣΜΟΣ…; Συγκεντρώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών και δίνει πολλές επιλογές. Επειδή ήμουν στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, το Κουμ Καπί ήταν γνωστό σε πολύ κόσμο ως ένα σημείο της πόλης που μπορείς να ξεκουραστείς, να κάνεις τον περίπατό σου, να απολαύσεις τη θάλασσα.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ και ΚΑΤΟΙΚΟΙ…; Υπήρξαν κάποιες διαμάχες στο παρελθόν αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι έχει επέλθει μια ισορροπία. Οι καταστηματάρχες έβαλαν νερό στο κρασί τους και οι κάτοικοι κατάλαβαν τον νέο χαρακτήρα του Κουμ Καπί. Οι σχέσεις μας με τους μόνιμους κατοίκους είναι πολύ καλές και δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ…; Η εικόνα της περιοχής δεν έχει αλλάξει για χρόνια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα! Ελπίζουμε ότι η μελέτη που έχει γίνει κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί γιατί το έχουμε όλοι ανάγκη.

Ασωτίες

Μπάμπης Σολινταδάκης (δεξιά) και Μιχάλης Παπαδάκης, στυλοβάτες του “Άσωτος Υιός”.

Μπάμπης Σολινταδάκης (δεξιά) και Μιχάλης Παπαδάκης, στυλοβάτες του “Άσωτος Υιός”.

Από τα “κλασικά” στέκια του Κουμ Καπί, ο “Ασωτος Υιός”, για πάνω από μια 20ετία. Ο Μπάμπης Σολινταδάκης και ο Μιχάλης Παπαδάκης εκ των ιδιοκτητών του μαγαζιού μας μιλούν…
Η ΑΡΧΗ…; Τρεις εκπαιδευτικοί ξεκινήσαμε το μαγαζί το 1997. Γιατί ουζερί; Γιατί θέλαμε πραγματικά να κάνουμε ένα μαγαζί για την “πάρτη μας”, ένα μαγαζί για να γουστάρουμε… και ακόμα αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Όταν ξεκινούσαμε υπήρχε το “Μικρό Καφέ”, η “Πυξίδα” και σχεδόν μαζί μας λειτούργησε και το “Ελληνικό”. Μέσα σε δύο χρόνια πήρε μια φοβερή ανάπτυξη η περιοχή, έγιναν ίσως και 30 μαγαζιά σε όλη την παραλία του Κουμ Καπί. Μετά είχε μια κάμψη, τώρα έχει ανεβεί και πάλι.
ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ…; Ο “Ασωτος” έχει πολλούς φίλους, δεν τους λέω πελάτες, που μας στηρίζουν και τους στηρίζουμε. Είμαστε μια παρέα και το ίδιο συμβαίνει και με το προσωπικό. Οι περισσότεροι είναι μόνιμοι σχεδόν εδώ και ο κόσμος όπως και εμάς τους γνωρίζει με τα μικρά τους ονόματα! Στον “Ασωτο” θα δεις τον 18χρονο να κάνει παρέα με τον 60 χρονο, τον οικοδόμο με τον δικηγόρο και τον γιατρό, εδώ όλοι γινόμαστε ένα πράγμα. Τέλος, έχουμε επενδύσει στην ποιότητα και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας που έρχεται εδώ από την πρώτη στιγμή.
Η ΠΕΡΙΟΧΗ…; Το Κουμ Καπί αρέσει γιατί είναι ήσυχη περιοχή. Είναι πάνω στη θάλασσα, το ανοικτό πέλαγος ξεκουράζει το μάτι. Όμως εδώ και 20 χρόνια στην ουσία δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση.
ΑΠΙΘΑΝΑ…; Κι αν έχουν συμβεί πράγματα εδώ πέρα. Ποιος δεν θυμάται τις Κυριακές του Ασώτου, τα live; Δεν μπορώ να ξεχάσω, πάντως, όταν είχα βρεθεί στη Ρώμη και ένας Έλληνας εκεί μόνιμος κάτοικος όταν έμαθε ότι είμαι από τα Χανιά, χωρίς να ξέρει ότι είμαι ιδιοκτήτης, μου είπε ότι δεν θα ξεχάσει στην επίσκεψή του στα Χανιά ένα μαγαζί, τον…”Άσωτο” (Μιχάλης).
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ και ΚΑΤΟΙΚΟΙ…; Από τη δική μας πλευρά δεν υπήρχαν ποτέ προβλήματα. Την εποχή που ήταν πολλά τα καταστήματα υπήρχαν εντάσεις με κατοίκους στην άλλη πλευρά του Κουμ Καπί για την ηχορρύπανση, τα μηχανάκια. Πλέον δεν υπάρχουν θέματα.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ…; Έχουμε αλλάξει 4 δημάρχους και έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα δούμε τίποτα νέο στο Κουμ Καπί. Ακούμε για μελέτες και σχέδια αλλά για μας ένα πλακόστρωτο, μια πεζοδρόμηση και να φυτευτούν δέντρα και λουλούδια αρκεί. Η μελέτη που έχει γίνει από το Λιμενικό Ταμείο για το Κουμ Καπί είναι μεγάλο έργο και δεν ξέρω αν… προλάβουμε να το δούμε.

Γειτονιά

Από το 1999 δραστηριοποιείται στο Κουμ Καπί ο Γ. Μαρινάκης.

Από το 1999 δραστηριοποιείται στο Κουμ Καπί ο Γ. Μαρινάκης.

Με οικογενειακές καταβολές από το Κουμ Καπί ο Γιάννη Μαρινάκης, δραστηριοποιείται επαγγελματικά εδώ και χρόνια και έχει να θυμηθεί πολλά πράγματα.
Η ΑΡΧΗ…; Ο χώρος εδώ άνηκε στην οικογένειά μου πάντα. Ο παππούς μου είχε ένα καφενείο (με το πρώτο τηλέφωνο της γειτονιάς, με τα πρώτα juke box), το έκανε ταβερνάκι, το συνέχισε ο πατέρας μου και εγώ μετά από χρόνια που εργαζόμουν ως γκαρσόνι αποφάσισα να το συνεχίσω. Στα Χανιά δεν είχαμε κάποια παράδοση σε αυτό που λέμε “μεζεδοπωλείο”. Είδα όμως ότι ο κόσμος έψαχνε κάτι διαφορετικό πέρα από το “μια καλαμαράκια, μια μπριζόλα και μια μπίρα”… Ήθελε να αποσπερίσει, να βγει έξω για να κουβεντιάσει και να γευτεί και κάτι διαφορετικό, πιο ποιοτικό και πιο πλούσιο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκα…
Η ΑΝΟΔΟΣ…; Όταν ξεκίνησα, το τελευταίο μαγαζί ήταν η “Πυξίδα” στην άλλη άκρη. Κοιτούσα προς το θεατράκι το “Δ. Βλησίδης” και δεν έβλεπα ψυχή σε όλο αυτό το τμήμα του παραλιακού μετώπου. Έπειτα άνοιξαν το “Il Nostro” και το “Οther Side” και όλη η κίνηση της πόλης μεταφέρθηκε στη γειτονιά μου. Αυτό δεν με βοήθησε ιδιαίτερα, αφού τα μαγαζιά αυτά έφεραν μικρές ηλικίες κυρίως… Αυτό κράτησε 2 – 3 χρόνια και μετά είχαμε μια απότομη κάθοδο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ…; Εχω μεγαλώσει στο Κουμ Καπί και σίγουρα δεν είμαι αντικειμενικός κριτής. Μου αρέσει η γειτονιά. Το ότι θα δεις να κατεβαίνει ο ψαράς να ρίξει την πετονιά, ότι δίπλα θα κολυμπάνε οικογένειες, ότι επικρατεί μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Δεν έχουμε -ακόμα και τώρα τον Αύγουστο- το αδιαχώρητο που σε αγχώνει, σου προκαλεί εκνευρισμό και ένταση.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ…; Σε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο που μας είχαν καλέσει στο παρελθόν παρουσία όλων των Υπηρεσιών για να συζητήσουμε για το Κουμ Καπί είχα πάρει τον λόγο και είχα πει πως όταν ξεκίνησα το 1999 υπήρχαν θέσεις στάθμευσης που τις εξαφάνισαν, υπήρχαν αλμυρίκια που τα ξερίζωσαν -έβαλαν φοίνικες και εξ αυτών δεν επιβίωσαν παρά 2 – 3 μόνο σε όλο το παραλιακό μέτωπο, υπήρχε ένα συντριβάνι που το έβγαλαν και τους ρώτησαν αν έχουν σκοπό να πάρουν και τη θάλασσα. Το λέω γιατί έγιναν μια σειρά από άστοχες ενέργειες για τη γειτονιά χωρίς να έχουν συνομιλήσει με τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ.


Αισιοδοξία

Την τελευταία 4ετία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κουμ Καπί η Χ. Μηλογιαννάκη.

Την τελευταία 4ετία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κουμ Καπί η Χ. Μηλογιαννάκη.

Μια νέα προσπάθεια με το εστιατόριο “Christianna” ξεκίνησε η Χριστίνα Μηλογιαννάκη. Τα λόγια της δίνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας…
ΑΡΧΗ…; Είμαι νέα στο Κουμ Καπί, ξεκίνησα την επιχείρισή μου πριν από 4 χρόνια. Ήταν συνειδητή επιλογή μου παρότι  φίλοι και γνωστοί με αποθάρρυναν… “Εχει πέσει η συγκεκριμένη πιάτσα”, “τα μαγαζιά κλείνουν”, μου έλεγαν. Όμως ξέρω καλά πως ένα κατάστημα που βρίσκεται πάνω στη θάλασσα αποκλείεται να πέσει. Ως εστιατόριο ειδικευόμαστε στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα (από τα χέρια της μητέρας μου) και στο φρέσκο ψάρι!
Η ΠΕΡΙΟΧΗ…; Είναι από τις ομορφότερες της πόλης μας. Ίσως να μην έχει τη γραφικότητα του παλιού λιμανιού αλλά είναι έτσι η διαμόρφωσή της που σεβάζει “μέσα στη θάλασσα”.  Αν είχε μια καλύτερη υποδομή ως προς την πρόσβαση στην ακτή θα προσέλκυε ακόμα περισσότερο κόσμο.
Ο ΚΟΣΜΟΣ…; Παραδοσιακά σύχναζαν εδώ οι ντόπιοι. Τελευταία όμως αυτό αλλάζει και δεν ξέρω αν και εμείς ως κατάστημα συμβάλλαμε σε αυτό. Αξιοποιώντας σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Trip Advisor έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε πολλούς ξένους τουρίστες που γνωρίζουν και αυτό το τμήμα της πόλης μας εκτός της παλιάς πόλης. Γι’ αυτό και πιστεύω στην περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση του Κουμ Καπί.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ…; Ανακαινίζονται πολλά νέα μαγαζιά αλλά το Κουμ Καπί έχει ανάγκη μια σοβαρή παρέμβαση. Θα θέλαμε κάποια βασικά έργα υποδομής αλλά και μια πιο οργανωμένη προώθηση της περιοχής  από τον Δήμο.

“Η καλύτερή μας εποχή”

Μόνιμος κάτοικος στο Κουμ Καπί ο Δ. Πυρπινάκης πιστεύει ότι η γειτονιά βρίσκεται στην καλύτερή της εποχή, αρκεί να προχωρήσει και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. 

Μόνιμος κάτοικος στο Κουμ Καπί ο Δ. Πυρπινάκης πιστεύει ότι η γειτονιά βρίσκεται στην καλύτερή της εποχή, αρκεί να προχωρήσει και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Μόνιμος κάτοικος του Κουμ Καπί, ο Δημήτρης Πυρπινάκης έχει ζήσει έντονα όλα τα στάδια που πέρασε η γειτονιά. Μάλιστα, δηλώνει αυθόρμητα πως αυτή η εποχή που διανύουμε σήμερα είναι η καλύτερη από πολλές πλευρές.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ…; Είμαστε στον παράδεισο! Το πελαγίσιο αεράκι κάνει το Κουμ Καπί το πιο δροσερό σημείο της πόλης. Οταν η υπόλοιπη πόλη “ψήνεται” εδώ μπορεί να έχουμε 8 και 9 βαθμούς πιο χαμηλή θερμοκρασία.
ΣΤΕΚΙ…; Ήμασταν για χρόνια το νούμερο “ένα” στέκι της νεολαίας, μετά η γειτονιά ξέπεσε πολύ, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με νυχτερινά καταστήματα με ηχορρύπανση, με φασαρίες και τσακωμούς. Πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Έμειναν τα ποιοτικά μαγαζιά, οι σωστοί επαγγελματίες (Ασωτος, Ελληνικό, Μικρό Καφέ, Διαχρονικό, Μαχαλάς) και έγιναν και άλλα νέα, επίσης εξαιρετικά όπως το Christianna, το Καφέ Κουτί, το Ακταίον κ.ά. και, πλέον, στο Κουμ Καπί έρχεται πολύ καλός κόσμος. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες καταλάβαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνυπάρχουμε αρμονικά. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών και Κατοίκων ο Δ. Χατζηγεωργίου.
ΟΡΑΜΑ…; Θα ήθελα να γίνεται πραγματικότητα το έργο ανάπλασης του Κουμ Καπί μαζί με τη μελέτη Συνολάκη για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών. Υπάρχουν συμφέροντα που δεν επιτρέπουν να γίνει πραγματικότητα. Ελπίζω να ξεπεραστούν όλα αυτά για το συμφέρον όλων.

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.