Μουσείο Τυπογραφείας

Δημοσιογραφία και πολιτική

Με μια λιτή δήλωσή του, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τάσσεται κατά της απόπειρας φίμωσης του Τύπου: «Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων», επισημαίνει στον ιστότοπό του. Και προσθέτει: «Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».
Φίμωση του Τύπου έχουμε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα ή στα κατ’ ευφημισμόν “δημοκρατικά”, όπως είναι, ας πούμε, η Τουρκία.
Ο Τύπος και τα ΜΜΕ λειτουργούν σωστά, μόνον όταν υπάρχει ελευθεροτυπία, ελεύθερη έκφραση απόψεων. Το αν μας δυσαρεστεί μια άποψη, δεν είναι λόγος να βάλουμε “φίμωτρο” ή να φυλακίσουμε τον δημοσιογράφο. Μια άποψη που απαρέσκει στην κυβέρνηση καταρρίπτεται με επιχειρήματα, όχι με απαγορεύσεις ή ύβρεις.
ΕΙΝΑΙ σχεδόν παγκόσμιο φαινόμενο στην εποχή μας, ο πόλεμος κατά των δημοσιογράφων. Μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν, από την ημέρα του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα, βρίσκονται στη φυλακή τουλάχιστον 200 δημοσιογράφοι! Οσο όμως η δημοσιογραφία αποδυναμώνεται, τόσο οι υπόλοιπες εξουσίες (Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική) ενισχύονται. Μόνον όταν η δημοσιογραφία λειτουργεί σωστά (χωρίς άμεση ή έμμεση λογοκρισία ή οικονομικό και ψυχολογικό καταναγκασμό), μπορεί να αποτρέπει φαινόμενα ασυδοσίας, διαφθοράς και διαπλοκής. Εστω κι αν οι πολιτικοί (κάνουν πως) δεν το αντιλαμβάνονται.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.