Μουσείο Τυπογραφείας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΧΡΗΣ: Μέσο έκφρασης η φωτογραφία

» Επισημάνσεις σε εκδήλωση της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων
Η φωτογραφία είναι ένα μέσο για να εκφράσεις το όραμα σου για τον κόσμο, λέει ο φωτογράφος Δημήτρης Κεχρής ο οποίος προχθές το βράδυ βρέθηκε στα Χανιά, φιλοξενούμενος της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων, στο Λεκτόριο.
Η φωτογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ είναι συνδημιουργός του ALDEBARAN-Contemporary Photography Hub και επιμελητής του διεθνούς Φεστιβάλ MedPhoto που πραγματοποιείται στην Κρήτη.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης μίλησε στα «Χ.Ν» για την φωτογραφία ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης αλλά και το επίπεδο των φωτογράφων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.
Τον ρωτήσαμε τι έχει μεγαλύτερη σημασία στην φωτογραφία, το μέσο ή το «μάτι» του φωτογράφου ; Ο ίδιος θεωρεί ότι «το μέσο είναι το εργαλείο με το οποίο κάποιος εκφράζει το όραμά του για τον κόσμο. Δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία το εργαλείο με το οποίο φωτογραφίζει όσο αυτό που σε «καίει» και έχεις μέσα σου. Από εκεί και πέρα το μέσο υποτάσσεται σε αυτό που νοιώθεις, σε αυτό που σκέφτεσαι, που θέλεις να μοιραστείς».
«Η φωτογραφία είτε είναι ασπρόμαυρη είτε έγχρωμη, είτε έχει διαφορετικά θέματα, φύση ή άνθρωπο, πρωταρχική σημασία έχει πώς όλα αυτά τα αποτυπώνεις και τα εντάσεις σε μια αφήγηση για να μιλήσεις για αυτά που θες» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι « στην πραγματικότητα η φωτογραφία που με ενδιαφέρει είναι η φωτογραφία που μπορώ να πω αυτά που με απασχολούν, να κτίσω αφηγήσεις και να πάρω μια θέση στα πράγματα. Η φωτογραφία δεν είναι κάτι ουδέτερο. Είναι ένα μέσο με το οποίο μπορείς να τοποθετηθείς μέσα σε αυτόν τον κόσμο, να εκφράσεις τη προσωπική σου θέαση σε όσα συμβαίνουν. Η φωτογραφία δεν ειναι μόνο μια αναπαράσταση γεγονότων, μια καταγραφή του κόσμου…».
Σχολιάζοντας το επίπεδο των φωτογράφων στην Κρήτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη είναι υπέροχο. Υπάρχει ένας οργασμός από φωτογραφική δραστηριότητα, υπάρχουν δεκάδες ομάδες, λέσχες και φεστιβάλ φωτογραφίας. Είναι ελπιδοφόρο αυτό που συμβαίνει. Η Κρήτη είναι από τις πιο ανερχόμενες περιοχές στη χώρα όσον αφορά την τέχνη της φωτογραφίας. Μέσα από την εμπλοκή μου ως φωτογράφος και ως επιμελητής νοιώθω ότι εδώ γίνεται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ».
Την εκδήλωση, στο κατάμεστο χώρο από φωτογράφους και λάτρεις της οπτικής επικοινωνίας, συνδιοργάνωσε η Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων και το Λεκτόριο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.