Μουσείο Τυπογραφείας

Δήμοι “χτυπούν” την πόρτα της κυβέρνησης 

ergaΛύση σε βασικά θέματα υποδομών αλλά και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των νόμων ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα, ζητούν οι δήμαρχοι των Χανίων από τη νέα κυβέρνηση.
Μιλώντας με τους νυν δημάρχους τους ζητήσαμε ένα πρώτο σχόλιο για όλα όσα πιστεύουν ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση το νέο κυβερνητικό σχήμα και οι τοπικοί βουλευτές σε ότι αφορά το Νομό Χανίων.
Χ. ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ – Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

«Ανάγκη στήριξης»

1 κουκιανακης«Έχουμε εξασφαλίσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα που για να υλοποιηθούν θα απαιτηθεί τουλάχιστον η επόμενη μισή θητεία μας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη της νέας κυβέρνησης και των εκλεγμένων μας βουλευτών» δήλωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης.
Περιγράφοντας τα πιο σημαντικά έργα-παρεμβάσεις που υπάρχει ανάγκη στήριξης του κράτους ο κ. Κουκιανάκης τόνισε μεταξύ άλλων «τη Μαρίνα των Καλυβών, ο βιολογικός της Αλμυρίδας, το χωροταξικό, το καταδυτικό πάρκο, η κατασκευή δημοτικού γηροκομείου και κλειστής αίθουσας αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά και μια σειρά από έργα οδοποιίας».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Κουκιανάκης στο ΒΟΑΚ επισημαίνοντας πως «ενδιαφερόμαστε το σημαντικό αυτό έργο να υλοποιηθεί επιτέλους γιατί διασχίζει όλο τον Αποκόρωνα και θα συμβάλουμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις.»
Για θεσμικά ζητήματα ο κ. Κουκιανάκης τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης λειτουργίας των Δήμων, την κινητικότητα των υπαλλήλων, τα θέματα που αφορούν τον “Κλεισθένη” κα. «Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα δει η κεντρική εξουσία για να μπορέσουν και οι Δήμοι να γίνουν πιο λειτουργικοί» κατέληξε.
Α. ΠΕΡΡΑΚΗΣ – Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
«Τα αυτονόητα για μια κοινωνία βιώσιμη»

2 περρακης
«Προσωπικά πιστεύω ότι οι Δήμοι πρέπει να λάβουν τα αυτονόητα, αυτά που κάνουν μια κοινωνία βιώσιμη, λειτουργική και παραγωγική» λέει ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης. Ο δήμαρχος εκτιμά πως ήδη έχουν μπει οι βάσεις προκειμένου μέσα στην επόμενη τετραετία να ολοκληρωθούν οι βιολογικοί της Παλαιόχωρας και της Σούγιας, καθώς επίσης και το έργο που ήδη εκτελείται της ανάπλασης του δρόμου Παλαιόχωρα-Κουντούρα. Από εκεί και πέρα ο Δήμος έχει ανάγκη την κατασκευή μιας δεύτερης λιμνοδεξαμενής στην Κουντούρα και ενός ταμιευτήρα στο Ανατ. Σέλινο, να προχωρήσει η επέκταση του σχεδίου πόλης Παλαιόχωρας αλλά και οι κάθετοι οδικοί άξονες Βουκολιές-Παλαιόχωρα και Αλικιανός – Σούγια που είναι αρμοδιότητα βέβαια της Περιφέρειας.
Γ. ΖΕΡΒΟΣ – Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ
«Να συνεχιστεί η ανοικτή συνεργασία με το κεντρικό κράτος»

3 ζερβος
«Τα πρόσωπα, σε μια κυβέρνηση σε ένα Δήμο έρχονται και παρέρχονται οι πολιτικές όμως πρέπει να συνεχιστούν. Επί της παρούσας δημοτικής αρχής μπήκαν τα Σφακιά μπήκαν σε μια σειρά, μπήκαν στην κανονικότητα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί» σημείωσε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός. Ο ίδιος επισήμανε ότι μέσα από μελέτες, εξασφαλισμένες χρηματοδότησεις και προγραμματικές συμβάσεις έχουν μπει οι βάσεις τα επόμενα χρόνια «να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν τα Σφακιά όπως βιολογικοί καθαρισμοί, οδικό δίκτυο κα. Θα πρέπει βέβαια και η νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου να βάλει και αυτή το λιθαράκι της. Προσωπικά είχα δημιουργήσει μια ανοικτή γραμμή συνεργασίας με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών, του Υπ. Υποδομών όλων των υπουργείων που πρέπει να συνεχιστεί καθώς αυτό είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών και θα πρέπει να συνεχιστεί».
Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ – Δ. ΧΑΝΙΩΝ
«Επιτάχυνση διαδικασιών για Β.Ο.Α.Κ., θεσμικά μέτρα»

4 βαμβουκας
«Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ΒΟΑΚ και ειδικά για το τμήμα Χανιά-Ρέθυμνο που είναι σε κακή κατάσταση. Αυτό είναι ένα έργο πρώτης σημασίας» λέει ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας. Ο κ. Βάμβουκας δίνει ιδιαίτερη σημασία και στο έργο σύνδεσης ΒΟΑΚ, λιμάνι, αεροδρόμιο. «Η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας για το τμήμα αυτό αλλά θα πρέπει να υπάρξει και κυβερνητική στήριξη. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο υπάρχοντας δρόμος και οι απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει και να βελτιωθούν τα οδικά χαρακτηριστικά του δρόμου. Αυτό που προτείνει η Περιφέρεια για νέα χάραξη του δρόμου δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το σχέδιο της Περιφέρειας είναι ή για να μην γίνει καθόλου ή για να μην καθυστερήσει πάρα πολύ και κακώς επιμένουν σε μια τέτοια κίνηση που είναι μη εφικτή. Επίσης ως Δήμος και Περιφέρεια έχουμε προχωρήσει τις απαλλοτριώσεις για τον περιφερειακό δρόμο Βαμβακόπουλο-Σούδα και θέλουμε να υπάρχει μια στήριξη από το κράτος. Θέλουμε βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι της Σούδας για την κρουαζιέρα αλλά να προχωρήσει και η μαρίνα, όπως επίσης και μια μαρίνα πιο κοντά στην πόλη κοντά στην Αγ. Κυριακή» είπε ο δήμαρχος Χανίων.
Παράλληλα ο κ. Βάμβουκας εκτιμά πως είναι εφικτή η ανακατασκευή του Ιταλικού στρατώνα και η εγκατάσταση εκεί του δημαρχείου Χανίων. «Μόνο όταν κάηκε το κτήριο δυστυχώς κατάλαβε η κοινωνία μας τι συμβαίνει. Αυτό το κτήριο είναι μέσα στα πάρκα του Δήμου Χανίων, είναι 3.300 τ.μ. και δεν μπορεί να μείνει στην τύχη του. Πρέπει να δοθεί στο Δήμο και έχουμε τη θετική δήλωση της κ. Μπακογιάννη να γίνει εκεί το δημαρχείο Χανίων, ενώ εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση των 6.000.000 που βασίστηκε στα σχέδια που έχουμε κάνει ως Δήμος.»
Ο κ. Βάμβουκας τόνισε την ανάγκη προσλήψεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για τους δήμους (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, οικονομολόγους, διοικητικό προσωπικό για την ψηφιακή οργάνωση κα.) και κάλυψη των αναγκών σε εργατοτεχνικό προσωπικό «ώστε να καλυφθούν κάποιες θέσεις ασφαλείας καθώς τα συνεργεία του Δήμου έχουν σχεδόν μηδενικές δυνατότητες να κάνουν παρεμβάσεις γιατί έχουν αποψιλωθεί».
Τέλος ο δήμαρχος Χανίων σημειώνει ότι ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς μπορεί να γίνει άμεσα και εκτιμά ότι θα γίνει στις αρχές του Φθινοπώρου και ότι η προγραμματική σύμβαση για τα Νεώρια μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου πρέπει να προχωρήσει και να παραχωρηθούν στο Δήμο για 20 χρόνια ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί η χρηματοδότηση τους.

Γ. ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ – ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
«Οδικό δίκτυο και έγκριση αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων»

5 μαλανδρακης
«Ανεξάρτητα από τις καταστροφές και την αποκατάσταση τους που είναι ένα μείζον θέμα για το Δήμο μας έχουμε τεράστιο θέμα με το σύνολο της δημοτικής και της αγροτικής οδοποιίας ακόμα και σε περιοχές που δεν επλήγησαν. Είναι σε πολύ κακή κατάσταση και αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί» δηλώνει ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Για το Δήμο Πλατανιά είναι κρίσιμη η αρχικά η παραχώρηση τμήματος του αεροδρομίου του Μάλεμε ώστε να γίνουν πεζοδρόμια και άλλα έργα υποδομής και στη συνέχεια η πλήρη παραχώρηση του μεγάλου χώρου. «Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που έχει βοηθήσει πολύ την αυτοδιοίκηση να επεκταθεί, ενώ για το ζήτημα του προσωπικού πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να καλύψουν τουλάχιστον τα οργανικά τους κενά ή να μας επιτρέψει να έχουμε εξωτερικές συνεργασίες σε τομείς όπως πχ. οι μηχανικοί. Επίσης η μεταβίβαση σε εμάς αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και να χρησιμοποιείται η αυτοδιοίκηση ως εισπράκτορας είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και σίγουρα πρέπει να τελειώσει το κεφάλαιο με την έγκριση νομιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Θα μπορούσαν να ελέγχονται δειγματοληπτικά κάποιες αποφάσεις αλλά δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις συνέχεια στον ελεγκτή νομιμότητας και να χρειάζονται δύο μήνες για να εγκριθούν οι αποφάσεις! Αντίθετα θα μπορούσαν να συσταθούν μέσα στους Δήμους υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου κάτι που θα αναβάθμιζε τους ΟΤΑ. Τέλος είναι σημαντικό οι τουριστικοί δήμοι που για 6 μήνες ο πληθυσμός τους διπλασιάζεται να χρηματοδοτούνται με βάση την ιδιαιτερότητα τους αυτή» κατέληξε ο κ. Μαλανδράκης.

 
Θ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ – Δ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ
«Κρίσιμο ζήτημα η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας»

6 σταθακης

«Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και πέρα από τη νέα κυβέρνηση θα της αντιμετωπίσει και η νέα δημοτική αρχή» λέει ο νυν δήμαρχος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης.
Επεξηγώντας τονίζει πως «καταρχήν θέλουμε να ισχύσει η δέσμευση και της προηγούμενης κυβέρνησης ότι ο ΒΟΑΚ θα καταλήγει στην Κίσσαμο, επίσης να γίνει πραγματικότητα η μελέτη “Ρογκάν” για το λιμάνι της Κισσάμου αλλά και να προχωρήσει η λιμνοδεξαμενή του Πλατάνου ένα θέμα που πρέπει να δει και η επόμενη δημοτική αρχή. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βγάλει ένα ποσό 900.000 ευρώ για την επέκταση του σχεδίου πόλης αλλά δεν φτάνουν και πρέπει να βρεθούν περισσότερα, ενώ και το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που βοηθάει την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας που εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρεί την αυτοδιοίκηση και την καθιστά στην ουσία μη λειτουργική και μη φιλική πολλές φορές για τον πολίτη. Αυτό όπως είπε η κ. Μπακογιάννη στην επίσκεψη στο Δήμο μας θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες και πρέπει να γίνει πραγματικότητα».

 
Γ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ – Δ. ΓΑΥΔΟΥ
«Να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν»

7 γκελη

«Έγιναν μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τα μικρά νησιά, δόθηκαν χρηματοδοτήσεις αλλά και δημιουργήθηκαν ευνοικότεροι όροι για τη διαχείριση τους και εύχομαι ότι αυτά θα παραμείνουν και με τη νέα κυβέρνηση δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν που δεν μπορούσαμε να εκταμιεύσουμε ένα ευρώ» δηλώνει η δήμαρχος Γαύδου Γ. Καλλίνικου.
Η δήμαρχος τονίζει πως «πήραμε πόρους τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια για τη στελέχωση του Δήμου και προσωπικά θα ήθελα να δω να υλοποιούνται όλα τα σημαντικά έργα που έχουμε δρομολογήσει όπως τα έργα οδοποιίας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.