Μουσείο Τυπογραφείας

Δήμαρχος Πλατανιά: Σοβαρά προβλήματα από την ΚΥΑ για τον αιγιαλό

aigialosΣοβαρά προβλήματα θα προκύψουν στη διαχείριση παραλιών σε αρκετούς Δήμους, από την εφαρμογή της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
Αυτό υπογράμμισε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές ρυθμίσεις από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (Γ.Γ.Δ.Π.), που θα «θεραπεύουν» τις ασάφειες, τις ατέλειες και λαθη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
Η ΚΥΑ εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή και αφορούσε την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά, ο κ. Μαλανδράκης επισκέφθηκε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών όπου τόνισε σε στελέχη της Γενικής Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της μίσθωσης του παλαιού αιγιαλού, όπου και πρότεινε συγκεκριμένο τρόπο για την επίλυση του πολύ σημαντικού δημιουργηθέντος θέματος, των ασφυκτικών προθεσμιών ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους σε τρίτους, στο εξαιρετικό υψηλό – έως απαγορευτικό για τις δημοτικές επιχειρήσεις – αντάλλαγμα που θέτει για κάθε Δήμο ή Δημοτική Επιχείρηση που διαχειρίζεται τις παραλίες, η νέα ΚΥΑ (ορίζεται σε ποσοστό 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων) το οποίο λαμβάνει το Δημόσιο, κ.α.
Το ίδιο θέμα έθιξε ο κ. Μαλανδράκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομική λειτουργία και στη χρηματοδότηση των Δήμων η ψήφιση από την Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2018 -2021, το ζήτημα της φορολόγησης των εξόδων κίνησης των προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, η μερική εξόφληση οφειλών δημοτών προς Δήμους και ΔΟΥ, κ.α.
Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης πρότεινε μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις στη βάση των προτάσεων που είχε ήδη – εδώ και καιρό – καταθέσει τόσο ο ίδιος όσο και η ΠΕΔ Κρήτης αναφορικά με την ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών. Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Πλατανιά ενημέρωσε διεξοδικά και τους βουλευτές του Ν. Χανίων.
ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ
Επίσης, ο δήμαρχος Πλατανιά είχε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) κ. Κώστα Πουλάκη με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προωθούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων για τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Επίσης, ο κ. Μαλανδράκης ζήτησε να ενημερωθεί για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, για την τέλεση των πολιτικών γάμων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά, «ο κ. Πουλάκης του έκανε γνωστό ότι η ηγεσία του ΥΠΕΣ έχει υιοθετήσει τις προτάσεις, που τόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος Πλατανιά όσο και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης, είχαν καταθέσει και πως αυτές έχουν συμπεριληφθεί στο προωθούμενο τελικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται για έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.