Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δικαστές στην Πολωνία και Ελλάδα

Aνησυχούν οι Ευρωπαίοι για τις εξελίξεις στην Πολωνία, οι οποίες διαταράσσουν την ισορροπία στις μεταξύ τους σχέσεις. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ψήφισε Νόμο (235 υπέρ, 192 κατά, 23 αποχές) με τον οποίο καταργείται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αψηφώντας την προειδοποίηση της Ε.Ε., ότι τούτο αποτελεί πραξικόπημα και απειλή για το νομικό σύστημα, όπως εφαρμόζεται απ’ τα ελεύθερα κράτη του κόσμου. Με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση υποτάσσεται πλέον η Δικαιοσύνη στην εκτελεστική εξουσία, διότι τερματίζεται η θητεία του Εθνικού Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, δίδεται το δικαίωμα στη Βουλή, να εκλέγχει τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και η ευχέρεια στον υπ. Δικαιοσύνης να διορίζει τα μέλη των Δικαστών.
Οι Βρυξέλλες απείλησαν ότι θα εφαρμόσουν τις ρήτρες του άρθρου 7 της Συνθήκης Σύνδεσης. Πρόκειται για ένα όπλο, που κρατά στα χέρια του το ευρωπαϊκό ιερατείο, το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παραβιάσεως, από κράτη – μέλη μεταξύ άλλων και των κανόνων τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τίθενται σε απειλή θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. Εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 μπορεί να ανασταλούν βασικά δικαιώματα του κράτους – μέλους, όπως πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές (εμπάργκο) μέχρι στέρηση ψήφου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπ’ όψιν, ότι σε περίπτωση εφαρμογής από την Κομισιόν της απειλής, απαιτείται ομοφωνία των μελών της Ε.Ε. Είναι απίθανο να συμβεί, διότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπαν σε ομιλία του από τη Ρουμανία έστειλε μήνυμα στον Σούλτς, ότι είναι άδικο και ανήθικο, αυτό που σκέπτονται να κάνουν οι Βρυξέλλες στους Πολωνούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο Ορμπαν, χρειάζεται συμπαράσταση στο “θύμα” και εμείς «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Πολωνούς». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τούσκ ζήτησε συνάντηση με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος δεν την αποδέχθηκε, η δε πρ/ργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο απέρριψε την κριτική των Βρυξελλών ως παρέμβαση “αδικαιολόγητη”.
Γιατί συμβαίνουν αυτά στην Πολωνία; Μα είναι ο ταραξίας των Ανατολικών χωρών της ΕΕ, προΐσταται της ομάδας των “Βίζεγκραντ” που πρωτοστάτησε στα φρεναρίσματα των μεταναστών με το “φράξιμο των συνόρων” και που αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές παραινέσεις. Είναι η χώρα της οποίας η Ανω και Κάτω Βουλή έχει στοιχεία νοοτροπίας δυτικού τύπου, όπου στα σύνορά της με τη Ρωσία εδρεύουν σχηματισμοί νατοϊκών δυνάμεων και δεν εκπλήσσει γιατί ο Ντόναλντ Τράμπ, προτίμησε να επισκεφθεί αυτή τη χώρα απ’ την επίσκεψή του στην Ευρώπη.
Αν δει κανείς από άλλη σκοπιά τα γεγονότα στην Πολωνία, θα διαπιστώσει, ότι στην προκειμένη περίπτωση οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν δίκιο, όταν υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αλλά η στάση τους αποτελεί ειρωνεία και αντιφάσεις με τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί “κράτους δικαίου” στο θέμα της Πολωνίας, ενώ με την παρέμβασή τους στην Ελληνική κυβέρνηση, να μην θιγεί δικαστικώς ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, δεν συμβαίνει απόπειρα υποταγής της Δικαιοσύνης στην εκτελεστική εξουσία!! Πρόκειται για ωμή επίδειξη ισχύος των εταίρων, όταν προτρέπουν, να επιβληθεί η κυβέρνηση διά της νομοθετικής ισχύος της προς επηρεασμόν της Δικαιοσύνης να είναι ανεξάρτηση αλλά να συνυπάρχει ως κυβερνητικό όργανο.
Ο ελληνικός λαός πιστεύει, ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης παραμένει αδιάβλητος στο μεγαλύτερο ποσοστό του και τον εμπιστεύεται. Αν τεθεί υπό αμφισβήτηση, και αυτό θα κριθεί απ’ την οριστική απόφαση του Α.Π. για την ΕΛΣΤΑΤ, τότε δεν έχει να ελπίζει σε τίποτ’ άλλο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα