Μουσείο Τυπογραφείας

Δικαίωση για τον Δήμο Αποκορώνου

■ Στο αρχείο η δικογραφία για τις απευθείας αναθέσεις έργων

Στο “κενό” έπεσαν οι καταγγελίες για τις απευθείας αναθέσεις που είχε δεχθεί η Δημοτική Αρχή Αποκορώνου στο πλαίσιο των ενεργειών που έκανε για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2019.
Mε απόφαση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χανίων, η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο καταγγέλλων αποδείχθηκε πρόσωπο… φάντασμα. Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση αφορούσε καταγγελία που έγινε για δύο απευθείας αναθέσεις, ύψους 247.000 ευρώ η καθεμία, για την αποκατάσταση ζημιών σε οδοποιία.
H αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει τότε τη Δημοτική Αρχή ότι προέβη σε απευθείας αναθέσεις με μικρό ποσοστό έκπτωσης κι έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.
Είχε προηγηθεί η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η καταγραφή των ζημιών και η υποβολή αιτήματος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προς την Περιφέρεια Κρήτης για χρηματοδότηση των έργων.
Από τη μεριά της η Περιφέρεια είχε εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης ύψους 567.494 ευρώ, με χρήματα που προήλθαν από τις εκπτώσεις της πίστωσης, ύψους 2.199.960 ευρώ, που είχε διατεθεί για τις θεομηνίες που είχαν πλήξει τον Δήμο το 2017.
Μέσα σ’ εκείνη τη συγκυρία, ο Δήμος Αποκορώνου, επικαλούμενος κατεπείγουσα ανάγκη και για να αποκαταστήσει τις ζημιές το ταχύτερο δυνατόν, επέλεξε την διαδικασία του άρθρου 32 παρ.2γ του ν.4412/2016, δηλαδή την διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ή διαγωνισμό.
Η ενέργεια αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία άφηνε υπονοούμενα για “χαριστικές συμβάσεις”, με τον δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη να απαντά ότι επρόκειτο για διαδικασία που ακολουθούσαν όλοι οι Δήμοι του Νομού.
Ακολούθως, οι σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αποκορώνου κρίθηκαν μη νόμιμες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θεώρησε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της προσφυγής στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης.
Ο Δήμος τότε προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3463/2006, η οποία και τον δικαίωσε κρίνοντας νόμιμες τις ενέργειές του.
Τότε (και πριν ακόμα καθαρογραφεί η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152) έγινε στον Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης η καταγγελία για τις δήθεν παράνομες πράξεις του δημάρχου και των οργάνων του Δήμου, με τον καταγγέλλοντα να δηλώνει εργαζόμενος γνωστής τεχνικής εταιρείας πανελλήνιας εμβέλειας. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε από την προανάκριση, η ίδια η εταιρεία δήλωσε παντελή άγνοια για την καταγγελία!
«Φαίνεται ότι κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν το όνομα της εταιρείας με σκοπό να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος συκοφαντώντας τον. Διενεργήθηκε προανάκριση και αφού δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Κατέρρευσε έτσι και αυτή η προσπάθεια σπίλωσης του Δήμου Αποκορώνου και των οργάνων του όπως όλες οι προηγούμενες», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αποκορώνου χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες κακόβουλες και ανυπόστατες.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί λόγω της καταγγελίας που είχε γίνει και μόλις τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεσή τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.