Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Διαζύγιο” και αντιδράσεις

Πολλά σχόλια έχουμε και πολυλογία γίνεται για την πορεία του τόπου μετά την παραίτηση Καμμένου. Το ξεκαθάρισμα των απόψεων επί του θέματος της Συμφωνίας των Πρεσπών των δύο συγκυβερνώντων είναι πράξη πολιτική. Παρόμοιο έργο ζήσαμε στο παρελθόν, που όπως τότε, έτσι και τώρα εξελίσσεται με απρόοπτες σκηνές σε πολιτικό θρίλερ.
Κάθε φορά, όταν προκύπτουν αναμετρήσεις μεταξύ κομμάτων, που διεκδικούν την εξουσία, παρακολουθούμε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον Tύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που δεν αρμόζει σε πολιτισμένο λαό, να γίνονται κατηγορίες στο παρασκήνιο περί συναλλαγών. Μυστικά σε τέτοιες σχέσεις υπάρχουν, αλλά δεν δημοσιοποιούνται, όσο διατηρείται κλίμα έντασης για λόγους διασφαλίσεως των στόχων, που θέλει να πετύχει ο καθ’ ένας των αναμετρουμένων.
Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται πιο έντονα εκρηκτικό, όταν επεισέρχεται ο ξένος παράγοντας. Βλέπουμε τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, το ενδιαφέρον του Αμερικανού πρέσβη και της Μέρκελ με την επίσκεψή της, που εξυμνούν τα θετικά της Συμφωνίας, αλλά και την αρνητική θέση, που πήρε η Ρωσική διπλωματία. Οι εκπρόσωποι του Πούτιν στη Μόσχα, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, επαναλαμβάνουν σταθερά την αντίρρησή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώντας, ότι πρόκειται για “τεχνική αλλαγή του ονόματος” με σκοπό να μπει βεβιασμένα το κρατίδιο στην Ατλαντική συμμαχία. Χαρακτηρίζουν την ψήφιση της συμφωνίας από τα Σκόπια ως μη νόμιμη, διότι αγνοείται η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού.
Η ρωσική διπλωματία δεν αναγνωρίζει, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Π.Γ.Δ.Μ. λαμβανομένου υπ’ όψιν, ότι συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και ότι υφίσταται έλλειψη ενότητας.
Αυτό το κλίμα δημιουργεί πόλωση, κάνει δε λόγο για αναταραχή στην κοινωνία των Σκοπιανών που υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Στη Μόσχα συζητείται εκτεταμένα η αποχώρηση απ’ την πολιτική σκηνή του Υπ. Αμυνας και αρχηγού των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου και η παραφιλολογία για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στη Μόσχα δεν εξαντλούνται μ’ αυτές τις δηλώσεις. Ο Πούτιν σκέπτεται να φέρει το θέμα στο Σ.Α. του ΟΗΕ και ενδεχομένως να θέσει βέτο, αν αποδειχθούν, παρεκτροπές στην υπόθεση της ονομασίας κατά παράβασιν των εντολών, που εδόθησαν με το ψήφισμα 845 παρ. 3. Γίνεται και λόγος, πως είναι δυνατόν να προωθηθεί η συμφωνία προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς δημοψήφισμα για ένα τόσο σοβαρό κεφαλαιώδες και ουσιώδες εθνικό ζήτημα.
Η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας βρίσκεται σε αβεβαιότητα. Η κίνηση Καμμένου λέγεται, ότι πάει να προλάβει την ασυγκράτητη εξασθένησή του και να επιβιώσει πολιτικώς. Επίσης κατηγορείται, ότι αν ήθελε να εμποδίσει την απόφαση του πρ/ργού, να δώσει αυτή τη λύση στο Σκοπιανό, θα μπορούσε να έφευγε, πριν γίνει η φιέστα στους Ψαράδες των Πρεσπών.
Πάντως το φαινόμενο των μετακινήσεων βουλευτών, που αυτή την περίοδο παίρνει έκταση, δεν στερείται πρωτοτυπίας, δίνει κωμική όψη. Ο ένας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση ως αριστερός, αλλά καταψηφίζει τις Πρέσπες και ο άλλος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και ψηφίζει τη Συμφωνία, αλλά ύστερα παραδίδει την έδρα!
Αυτό λέγεται κακοστημένη παράσταση σε αχαρτογράφητο ορίζοντα της πολιτικής ζωής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα