Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Διαστημική τεχνολογία

29AΣτην τελική φάση διεθνούς διαγωνισμού για τη διαστημική τεχνολογία πέρασε η ομάδα «CYCLAMINA» (Cybernetic Companion pLAnts to Mitigate Insufficient iNteraction with nAture), μέλη της οποίας είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομάδα επιλέχθηκε για να συμμετέχει στο διαπανεπιστημιακό project «ΙGLUNA», το οποίο χρηματοδοτείται από τον  Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό (ESA) και συντονίζει το Ελβετικό Κέντρο Διαστήματος (Swiss Space Center).
Το «ΙGLUNA» είναι ένα project το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη τεχνολογιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία μελλοντική βάση στη Σελήνη και οι οποίες αναπτύσσονται αποκλειστικά από φοιτητές 19 Πανεπιστημίων από 14 χώρες της Ευρώπης, με μοναδική ελληνική συμμετοχή της ομάδας “CYCLAMINA”.
Η πρόταση για το «ΙGLUNA», μετά από τεχνική αξιολόγηση CDR (Critical Design Review) που πραγματοποιήθηκε στο CERN, πέρασε  στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019, στο εσωτερικό ενός παγετώνα στην κορυφή Μάτερχορν, στις Άλπεις, σε υψόμετρο 3.883 μέτρων. Θα έχει διάρκεια 15 ημερών και θα υλοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή, που κατάφερε να πατήσει στη Σελήνη, το Apollo 11.
Η ομάδα CYCLAMINA θα διερευνήσει με μια πρωτότυπη πειραματική διάταξη το ζήτημα της αλληλεπίδρασης φυτών, ανθρώπων και μηχανής, με απώτερο σκοπό την τεχνολογική επαύξηση ενός φυσιολογικού φυτού για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συντροφικότητας σε έναν αστροναύτη. Μολονότι διεπαφές φυτών-υπολογιστή έχουν παρουσιαστεί στη βιβλιογραφία, το προτεινόμενο πείραμα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον της επανδρωμένης διαστημικής στην Ελλάδα.
H συγκεκριμένη ιδέα έχει ως στόχο την καταπολέμηση του Συνδρόμου Ανεπαρκούς Αλληλεπίδρασης (Nature Deficit Disorder), το οποίο και αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι αστροναύτες, συμμετέχοντας σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Βασική υπόθεση πίσω από την πρόταση CYCLAMINA είναι η ιδέα ότι η τεχνολογική επαύξηση φυσιολογικών φυτών θα μπορούσε να ενισχύσει και να εμβαθύνει το δέσιμο μεταξύ αυτών και των αστροναυτών που θα τα φροντίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στον Άρη. Έτσι θα παρέχουν στο πλήρωμα μια σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον της Γης μέσα από μια ενισχυμένη εμπειρία κηπουρικής και γεωργίας με τη διαμεσολάβηση υπολογιστή.
Εμπνευστής της ιδέας είναι ο υποψήφιος διδάκτορας της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ Γιώργος Προφητηλιώτης, ενώ την επίβλεψη και την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής έχουν αναλάβει οι καθηγητές Κωσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab),  της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης) και ο Θωμάς Μπαρτζάνας, Aναπληρωτής Kαθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικό Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι οι: Αυγουστίνος Πανταζίδης, Γιώργος Καλλέργης, Μαριάνθη Λιάπη, Μαρία Κοντογιάννη, Ελένη Διγαλάκη, Λάμπρος Βενέτης και Κώστας Αναστασάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.