Μουσείο Τυπογραφείας

Διαδραστικό Κινηματογραφικό Μουσείο

Ενα αληθινό σχολείο της 7ης τέχνης, το “Διαδραστικό Μικρό Μουσείο Κινηματογράφου” λειτουργεί στον χώρο του ΕΠΑΛ Κισσάμου φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές με τον μαγικό κόσμο των εικόνων! Το μικρό μουσείο κινηματογράφου απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών και λειτουργεί δεχόμενο επισκέψεις από σχολεία.
Εμπνευστής, δημιουργός και ψυχή της όλης προσπάθειας ο εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ κ. Βαγγέλης Βλησίδης.
«Με ενδιαφέρουν στοχευμένα   οι πιο μικρές ηλικίες, παιδιά  10 με 14 ετών εκεί που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα και να ενθουσιάζονται. Η επόμενη κίνηση είναι να φέρουμε το μουσείο πιο κοντά και στις πιο μεγάλες ηλικίες που θα ενδιαφέρονται    για τη θεωρία του κινηματογράφου και τα ρεύματα της 7ης τέχνης» μας εξηγεί ο κ. Βλησίδης.
Μας ξεναγεί στο φιλόξενο χώρο του μουσείου όπου έχει συγκεντρώσει δικό του προσωπικό υλικό που μάζευε χρόνια, αλλά και υλικό από το σχολείο ή τις προσφορές φίλων του κινηματογράφου.
«Όταν έρχονται τα παιδιά προσπαθώ να τα βάλω στο κλίμα με μικρά παιγνίδια από τα πρώτα χρόνια της κινηματογραφικής τέχνης. Με παιγνίδια δημιουργίας animation όπου οι μαθητές  βλέπουν πως φτιάχνονταν στο χέρι τα σχέδια και στη συνέχεια μέσα σε συσκευές όπως τα ζοοτρόπια, τα σχέδια αποκτούσαν κίνηση» λέει ο εκπαιδευτικός.
Θαυματοτρόπια, flip books, φαινακιτοσκόπια εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο των εικόνων, ενώ ακολουθεί μια εξαιρετική συλλογή από μηχανές προβολής.
Αληθινό κόσμημα μια μικρή μηχανή προβολή τους 1922 των αδελφών Πατέ που λειτουργεί,  μια σοβιετική των  8 mm , μια άλλη των 16 mm, το μηχάνημα προβολής ταινιών που για χρόνια λειτουργούσε στο επιβατηγό “Κύδων” και πολύ ακόμα ιδιαίτερο και ξεχωριστό υλικό χρήσιμο για κάθε φίλο του κινηματογράφου και όχι μόνο.
«Επισκεπτόμενος το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ένα πραγματικά μοναδικό μουσείο πήρα κάποιες ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε έστω σε μικρογραφία. Ήδη μας επισκέπτονται αρκετά σχολεία» τονίζει ο κ. Βλησίδης που παράλληλα εδώ και χρόνια στο ΕΠΑΛ Κισάμου έχει δημιουργήσει φωτογραφική και κινηματογραφική ομάδα για τους μαθητές, ενώ κάθε Παρασκευή πραγματοποιεί προβολή ταινίας με ελεύθερη την είσοδο για τους κατοίκους της περιοχής.
Για επισκέψεις στο μουσείο το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2822022275 (από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 10 έως τη 1) και επίσης στα 2821088709 και 6934792629 (από τις 4 μέχρι τις 8 το απόγευμα). Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.