Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Δεσποτισμός”

Δεν αμφισβητείται από κανέναν, ότι ο λαός στηρίζει τις ελευθερίες του εκλέγοντας τους αντιπροσώπους βουλευτές του, να τον εκπροσωπούν και να νομοθετούν ψηφίζοντας ή απορρίπτοντας τα νομοσχέδια, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν έπεται όμως, ότι πρέπει να ψηφίζονται αγεληδόν αυτά τα νομοσχέδια, ή τροπολογίες, όπως καθιερώθηκε τελευταίως βιαστικά, χάριν του επείγοντος της προτεραιότητος και του μη εξαντλητικού ελέγχου περί της νομιμότητός των. Εφ’ όσον συμβαίνει τούτο η μεν κυβέρνηση λαμβάνει τον χαρακτήρα “δεσποτικού” καθεστώτος, οι δε βουλευτές παύουν να είναι εκπρόσωποι, και γίνονται ακόλουθοι του “δεσπότη”.
Αν, τώρα, ένα κράτος καταντά “δεσποτικό” και η εκτελεστική του εξουσία αφομοιώνει τη νομοθετική, μετατρέποντας τον κυρίαρχο λαό και τους βουλευτές σε εσμό κολάκων, τότε πώς μπορούμε να το πούμε όταν νομοθετεί, χαρίζει, αθωώνει, παραγράφει, επιβάλλεται στη δικαιοσύνη και την εξουσιάζει; Οι σημερινοί “σοφοί” θα το χαρακτήριζαν “δημοκρατική δικτατορία”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επήλθε σαν επαναστάτης, να διασώσει το κοινωνικό σύνολο απ’ την απόλυτη δουλεία των μνημονίων. Οι επεμβάσεις του σε πολλούς τομείς στόχευαν σε ρεαλιστικές πρακτικές, αλλά κάπου εισβάλλουν παραπλανητικά να κατευθύνουν καταστάσεις κατά το δοκούν, θυμίζοντας σημεία ολοκληρωτισμού. Τέτοια εξουσία δεν έδωσε με την ψήφο του ο λαός, ο οποίος αντιλαμβάνεται, ότι ευρίσκεται υπό δουλείαν και ότι μόνο την ημέρα της ψήφου αισθάνεται ελεύθερος.
Αφορμή για το παρόν σημείωμα στάθηκε αποκάλυψη συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας, ότι γίνεται απόπειρα τραπεζιτών, να προωθηθεί τροπολογία, όσον αφορά την ευθύνη των τραπεζικών στελεχών, για τη ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” και τη μη άσκηση ποινικής δίωξης από εισαγγελείς, αν δεν υπάρχει έγκριση του Δ/ντη της Τ.τ.Ε. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην υπό προώθηση τροπολογία, ότι «μύνηση ή αναφορά για αξιόποινη πράξη, η οποία υποβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο στον εισαγγελέα και δεν συνοδεύεται από αίτηση, (έγκριση του Δ/ντή της Τ.τ.Ε.) τίθεται αμέσως στο αρχείο από τον εισαγγελέα…».
Για το εν λόγω θέμα, το οποίον εξ όσων περιήλθαν στην αντίληψή μου, μόνο δυο τρία site το ανέδειξαν, παρενέβη η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της, ότι τούτο «συνιστά λανθάνουσα υπονόμευση του εισαγγελικού έργου». Χαρακτηρίζεται ως «αποκρουστέα και επικίνδυνη κάθε σκέψη για παρακώλυση ή επέμβαση καθ’ οποιονδήποτε τρόπο άμεσο, ή έμμεσο στο έργο της εισαγγελικής αρχής».
Με άλλα λόγια αν οι εισαγγελείς για κάποια μύνηση, που θα αφορά τα όργανα των τραπεζών, θα πρέπει να ’χουν τη σύμφωνο γνώμη του δ/ντη της Τ.τ.Ε., ποιος θα έχει πλέον δικαιοδοσία για παραβάσεις των υπαλλήλων της Τ.τ.Ε. ή και του ίδιου του δ/ντη της; Ετσι ο πολίτης καθίσταται αδύναμος, να διεκδικήσει την απόδοση δικαιοσύνης επί συγκεκρομένων περιπτώσεων, αφού θα έχει αφαιρεθεί από την ίδια την δικαστική αρχή αυτή η αρμοδιότητα.
Βλέπουμε, ότι γίνονται προσπάθειες απο τεχνοκράτες, να προωθηθεί νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους, για να μένουν ανεξέλεκγτοι. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις αντιδράσεις του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, αν θα ενδώσει σ’ αυτό, εκτός και προβληθεί ως μνημονιακή προϋπόθεση, οπότε αρχίζουμε να σκεπτόμαστε, ότι έχουμε ξαναγίνει, σκλάβοι και καλά μας κάνουν, αφού οι πολιτικοί μας ανεγκέφαλοι τούς το επέτρεψαν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα