Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεινοπαθούν τα επώνυμα ελαιόλαδα στη μαζική εστίαση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
» Ανάγκη αναδιατύπωσης του μέτρου, ενημέρωσης και εφαρμογή ελέγχων

Αρκετά φαίνεται να δεινοπαθεί, η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής προσφοράς του νωπού ελαιολάδου στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης με επώνυμες μη ξαναγεμιζόμενες συσκευασίες. Κι αυτό, ενώ έχει γινει πλέον αντιληπτό απο όλους ότι, το μέτρο αυτό αποτελεί τη λυδία λίθο για την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού υψηλής ποιότητας, ενώ δευτερευόντως μπορεί να συμβάλλει και στη διεθνή προβολή του ελαιολαδου.
Αυτά συνάγονται απο τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο ΣΕΔΗΚ με συμπλήρωση ερωτηματολογίου μέσα στην ιστοσελίδα του  www.sedik.gr, κατά το διάστημα του περασμένου καλοκαιριού, τα αποτελεσματα της οποίας αναφέρονται συνοπτικά στην συνέχεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Όπως διαπιστώθηκε μετά την επεξεργασία των περιπου 900 ερωτηματολόγιων της έρευνας, το 42% αυτών που συμμετείχαν, θεωρεί ότι το μέτρο εφαρμόζεται ελάχιστα, το 30 % λίγο και το 20% μέτριία (Σχ.1.). Επομένως το 92% εκτιμά ότι το μέτρο δεν εφαρμόζεται ικανοποιητικά και μόνο το 8% εκτιμά ότι εφαρμόζεται αρκετά καλά.
Παράλληλα, από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το  ποσοστό της ικανοποίησης γενικά απο την ποιότητα των φαγητών πάρα πολύ ήταν 37%, μέτρια 43% και λίγο έως καθόλου 8% (Σχ.2). Δηλαδή ένα ποσοστό  63 % , γενικά,  δεν είναι ευχαριστημένοι και μόνο το υπόλοιπο  37% ήταν ικανοποιημένοι.

Οι παραπλανητικές και οι σωστές συσκευασίες
Σύμφωνα με αναφορές αρκετών από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, δυστυχώς, το μέτρο άρχισε να γίνεται αντικείμενο διαφόρων παράτυπων μεθοδεύσεων που  αποβλέπουν προφανώς στην παραπλάνηση των καταναλωτών αλλά και των ελεγκτικών οργάνων.
Μια τέτοια μεθόδευση φαινεται να είναι η απόσυρση των γνωστών «λαδομπούκαλων» από τα τραπέζια, ώστε να μην υπάρχει «αυτόφωρο» και η προσθήκη ελαιολάδου στις σαλάτες κ.λπ. γίνεται στην κουζίνα πριν σερβιριστούν στα τραπέζια!
– Δεύτερη καταστρατήγηση φαινεται να είναι η χρήση επώνυμων μεν συσκευασιών, που όμως φαίνονται καθαρά ξαναγεμισμένες, απο τις συνήθως αρκετά “λαδωμένες” ετικέτες τους. Αυτό γίνεται γιατί αντί για  πώμα ασφαλείας (μη ξαναγεμίσματος) φέρουν ένα απλό πλαστικό «πώμα έλεγχου ροής», το οποίο αποσυνδέεται εύκολα και επιτρέπει ξαναγέμισμα! (Εικ.1)
Οπωσδήποτε, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα,  μετά την αναγγελία του μέτρου αρκετές τυποποιητικές επιχειρήσεις της χώρας, ανταποκρίθηκαν παρουσιάζοντας εξαίρετες συσκευασίες σύμφωνες με τον νόμο αλλά και τους κανόνες διατήρησης του προϊόντος.
Οι κανόνες δε αυτοί είναι η προστασία του περιεχομένου απο τους παράγοντες που προκαλούν τις βασικές γευστικές αλλοιώσεις στο ελαιόλαδο και είναι το φως, το οξυγόνο και η θερμοκρασία.

Ανάγκη αναδιατύπωσης του μέτρου ενημέρωσης αλλά και κυρώσεων
Η σχετική  αγορανομική διάταξη που καθιερώθηκε με ενέργειες του πρωην Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και σημερα Αντιπεριφερειάρχη Κρητης κ. Αντ. Παπαδεράκη, όπως διαπιστώνεται  απο τις πρώτες εμπειρίες απο την  εφαρμογή της, σημερα απαιτεί  κάποια  αποσαφήνιση, ώστε να μην επιτρέπει παρανοήσεις και καταστρατηγήσεις.
Η διάταξη αυτή  (άρθρο 71, παρ. 2, εδάφιο γ) έχει ακριβώς ως εξης:
«Απο  1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Είναι φανερό ότι η διαταξη αυτή, πρέπει να γίνει σαφέστερη,  με καποια αναδιατύπωση, ώστε να   αντιμετωπίζει και τις  εκτροπές που ηδη  παρουσιάστηκαν στην πράξη.
Όμως  η  πληρης εφαρμογή της διάταξης στην πράξη πρέπει να προχωρήσει μετά απο  κατάλληλη ενημέρωση επιχειρήσεων και καταναλωτών. Κι αυτό γιατί πολλές επιχειρησεις ισχυρίζονται ότι δεν την γνωρίζουν,  αλλά και πολλοί καταναλωτές ειτε δεν είναι καθόλου ενήμεροι, ειτε είναι ανεπαρκώς η λανθασμένα ενημερωμένοι.
Και στην Ιταλία  και στην  Ισπανία, όπου  το μέτρο   εφαρμόζεται ηδη  επι   4-5 χρόνια,  φαίνεται  ότι αντιμετωπίζει  προβλήματα στην εφαρμογή του. Γιαυτο,  σύμφωνα με αξιοματούχους  των αρμοδιων Υπουργείων, σχεδιάζονται μέτρα για την σωστή και γενικευμένη εφαρμογή του,  αλλα και την προστασία των καταναλωτών απο νοθείες.
Επομένως και στην Ελλάδα,  χρήσιμο θα είναι να υπάρξει  ευρεία  ενημέρωση  των επιχειρήσεων  εστίασης με σχετική εγκυκλιο,  αλλά και των καταναλωτών  απο τα ΜΜΕ, στην οποια μπορούν να   συμβάλλουν και οι ίδιες οι επιχειρησεις εμπορίας του ελαιολάδου αλλα  και άλλοι  ενδιαφερόμενοι φορεις.
Και βέβαια μετά απο την ενημερωση,  απαραίτητη, δυστυχώς,  είναι και η εφαρμογή  ελέγχων με επιβολή αυστηρών κυρωσεων   σε περιπτώσεις παραβάσεων και υποτροπών!

Χανια 16-02-2001Αγορά Ελαιολάδου: Σε απραξία εν αναμονή της νέας σοδειάς
Ενώ πλησιάζει σε αποσταση μηνός η κανονική έναρξη της συγκομιδής η αγορά χαρακτηριζεται απο ενδειξεις απραξίας. Συμφωνα με το Δελτιο Τιμων του ΣΕΔΗΚ της 15-10-19 , με εξαιρεση τις δυο τυποποιητικές επιχειρήσεις ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ, και ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΕ, των Χανιων που αγοραζουν με 2,80€/κ,  οι αλλες επιχειρησεις αγοραζουν στα 2,40-2,60 €/κ, η δεν αγοράζουν καθολου.
Ελαφρα πτωση παρατηρείται στις τιμες στην Ισπανία οπου  τα πολύ καλά έξτρα παρθένα,  πληρώθηκαν  πρόσφατα στα  2,70€ , ενώ τα  χαμηλής ποιότητας έξτρα πλησίασαν ταυτιστηκαν με  τις τιμές του  κοινου παρθενου και του λαμπάντε στα 1,95€/κ .
Στην Ιταλία, η ελαφρα καμψη που παρουσιατηκε την περασμενη βδομαδα,  συνεχιζεται  με  τις  τιμές των καλών εξτρα να διατηρούνται στα 4,55€/κ και τον μεσο ορο της χωρας στα 4,28€/κ

Τεράστια διαδήλωση στην Ισπανία για τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας
Κύριο θέμα οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου  

ggggΤεράστια διαδήλωση με συμμετοχή  30.000 ελαιοπαραγωγών οργανώθηκε προ ήμερων στη Μαδρίτη από τις κυρίες Αγροτικές και Συνεταιρικές οργανώσεις της Ισπανίας COAG, ASAJA, UPA, στέλνοντας στην Κυβέρνηση και την Ε.Ε. μήνυμα “οργής” και επιβεβαίωση ότι οι ελαιοπαραγωγοί, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα μέχρι να ανατραπεί η κατάσταση με τις χαμηλές τιμές παραγωγού και τα αλλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελαιοκαλλιέργεια της χωράς.
Οι διαδηλωτές άρχισαν την πορεία τους απο την Puerta de Alcalá και κατευθύνθηκαν χωρις έκτροπα, με σφυρίγματα, συνθήματα και πανό προς τον κυκλικό κόμβο Atocha όπου βρίσκεται το Υπουργείο Γεωργίας. Εκεί παρουσίασαν τα αιτήματα των ελαιοκαλλιεργειών που αφορούσαν κυρίως τις χαμηλές τιμές του ελαιολαδου,  τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές,  την ενίσχυση των παραδοσιακών ελαιώνων,  τους δασμούς των ΗΠΑ στο ελαιόλαδο, κ.ά.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα όπως παρουσιαστήκαν  σε συνέντευξη τύπου ηταν:
• Ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και επικαιροποιηση των τιμών αναφοράς. Η τιμή 1,77€/κ για να αρχισει η αποθεματοποίηση δεν μπορεί πλέον να ισχύει.
• Ελεγχος του εισαγόμενου ελαιολαδου,  διασφάλιση της προέλευσης, της ποιότητας και της ανιχνευσιμότητας των εθνικών ελαίων.
• Μεταρρύθμιση των κανονισμών για το ελαιόλαδο, με καθιέρωση της ταυτότητας της χώρας προέλευσης και της ιχνηλασιμότητας στην ετικέτα.
• Τροποποίηση του νόμου διακίνησης  αγροδιατροφικών προϊόντων και απαγόρευση της πώληση με ζημίες (προσφορές)   για το ελαιόλαδο
• Σχεδιασμός ετήσιου σχεδίου ελέγχου της αγοράς, για επαλήθευση της προέλευσης, της κατηγορίας και της καθαρότητας του ελαιολάδου.
• Αρση της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή δασμών 25%. Είναι εξωφρενικό ο γεωργικός τομέας «να πληρώνει τα σπασμένα» μιας αεροναυτικής εμπορικής διαμάχης.
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων  των εκπρόσωπων των οργανωτών ήταν:
Ο πρόεδρος των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών του Jaén, κ. Higinio Castellano, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε δίκαιες τιμές στο ελαιόλαδο, αλλά με μέτρα “ουσιαστικά” και “χωρίς μπαλώματα”. Απαιτείται να επιτραπεί  η «αυτορρύθμιση» της αγοράς ώστε να προσαρμόζεται η προσφορά με τη ζήτηση.
Ο πρόεδρος της Asaja, Pedro Barato, τόνισε ότι δίκαιες τιμές επιτυγχάνονται με την «αυτορρύθμιση» και την «ιδιωτική αποθεματοποίηση».
Απαιτείται όμως και απαγόρευση  της πώλησης στην λιανική σε τιμές κάτω από το κόστους παραγωγής.
Η γενική γραμματέας της COAG, Miguel Blanco, κατηγόρησε τις βιομηχανίες τυποποίησης ότι “ευτελίζουν τις τιμές του ελαιολάδου” με τις ύποπτες “πώλησης με ζημία” στα Σουπερ Μάρκετ, ενώ οι διοίκηση “δεν κάνει τίποτα” για να το αποτρέψει.
Από την UPA, ο γενικός γραμματέας της, ο Lorenzo Ramos, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές έδωσαν ένα «μάθημα δύναμης» και έδειξαν στην διοίκηση ότι πρέπει να «ασχοληθεί σοβαρά για την εξεύρεση λύσης.
Απο πλευράς πολιτικών παρόντες ηταν ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Alberto Garzón και η εκπρόσωπος των Ciudadanos  κ. Inés Arrimadas, η οποία μάλιστα είχε  μικρή «σύγκρουση» με ελαιοκαλλιεργητές  δυσαρεστημένους για την ανεπαρκή στήριξη των κόμματων στον αγροτικό τομέα.

Αναζήτηση αποξηραμένων φύλλων ελιάς απο εταιρεία στην Ιαπωνία!
Οχι για τσάι, αλλά για τροφή στα ψάρια!

Κάποια αξία φαινεται ότι μπορούν να αποκτήσουν τα φύλλα που αφαιρούνται κατά τον καθαρισμό του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία πριν απο την επεξεργασία του
Αυτό προκύπτει απο έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας  στο Τόκυο, το  οποίο ενημερώνει για το ενδιαφέρον  Ιαπωνικής εταιρείας να αναπτύξει συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις  οι οποίες  μπορούν να εξάγουν  στην Ιαπωνία αποξηραμένα φύλλα ελιάς.
Τα φύλλα αυτά, σημειώνει το έγγραφο προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως ιχθυοτροφές και πρέπει να  είναι αποξηραμένα,  να εχουν  Ελευρωπαϊνη πάνω από 7%  και να είναι κατά προτίμηση πράσινου χρώματος, με χωρίς ή ελάχιστα υπολείμματα  φυτοφαρμάκων,   σε συσκευασίες 1MT. (Μετρικού Τόνου)
Υπενθυμίζεται ότι, τα φύλλα ελιάς  που  είναι γνωστό ότι περιέχουν σε αξιόλογη περιεκτικότητα «ελευρωπαϊνη», μια αντιοξειδωτική φαινόλη η οποια φέρεται ως ευεργετική στις καρδιόπαθειες, πριν μερικά χρονια, είχαν βρεθεί στην επικαιρότητα με την χρήση  τους  σε τσάγια  που προσφέρονταν ακόμα και σε καφενεία με το όνομα «φραπελιά»!
Οπωσδήποτε, με την ανακοίνωση που προαναφέρθηκε, διαφαίνεται  μια σοβαρότερη αξιοποίηση τους, η οποια βέβαια χρειάζεται εξέταση και  σοβαρή αντιμετώπιση. για την περίπτωση εξαγωγών.
Χρειάζεται όμως  εξέταση, γιατί όχι και για ανάλογη αξιοποίηση στα Ιχθυοτροφεία στην Ελλάδα. Δόξα το θεό έχουμε, αρκετά. Και τα λιόφυτα, αν δεν εχουν φυτοφάρμακα, ίσως είναι προτιμότερα απο τις  ιχθυοτρόφος που  παρασκευάζονται με υπολείμματα ζωικών η φυτικών προϊοντων!

Αναστέλλεται η μηχανική συλλογή των ελιών τη νύχτα στην Ισπανία
Μέχρις ότου μελετηθούν οι επιπτώσεις της στη ζωή των πουλιών!

Ενώ στην χώρα μας προβληματιζόμαστε αν συμφέρει να συγκομίσουμε φέτος τις ελιές πληρώνοντας ημερομίσθια των 40-50 ευρω, τη στιγμή που οι τιμές του λαδιού με τις οξύτητες που παράγεται μόλις ξεπερνούν τα 2 ευρω, στην Ισπανία, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες εχουν βιομηχανοποιήσει πλήρως τη συγκομιδή και  μάλιστα  την εκτελούν ακόμα και την νύχτα προκαλώντας μάλιστα και οικολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ, το θέμα πρόεκυψε πέρυσι, μετά απο διαπίστωση ότι,  η συγκομιδή  με μεγάλα εποχούμενα μηχανήματα σε υπερεντατικους ελαιώνες της πρώιμης ποικιλίας Αrbequina για παραγωγή καλύτερη ποιότητας, αλλά και για φοροτεχνικούς λόγους,  προκαλούσε τον θάνατο πολυάριθμων  μεταναστευτικών πουλιών, πιθανώς ίδιων η παρόμοιων με τις   γνωστές σε εμάς «τσίχλες».
Οπως ηταν επόμενο, το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις  ακτιβιστών οικολογικών οργανώσεων οι οποιες ζήτησαν απο το κράτος άμεση απαγόρευση της μεθόδου. Ετσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, κάτω απο τις ισχυρές αντιδράσεις των μεγάλων γαιοκτημόνων, αποφάσισαν,  τελικά, την προσωρινή αναστολή της νυκτερινής ελαιοσυγκομιδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα