Μουσείο Τυπογραφείας

“Χρονική Αντιστρεπτότητα” στο Κ.Α.Μ.

Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μαρκαντωνάκη

Από δεξιά ο εικαστικός Γιάννης Μαρκαντωνάκης με τον ποιητή Δημήτρη Κακαβελάκη και τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης του Χανιώτη εικαστικού Γιάννη Μαρκαντωνάκη στο Κ.Α.Μ.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης του Χανιώτη εικαστικού Γιάννη Μαρκαντωνάκη στο Κ.Α.Μ.

«Χρονική Αντιστρεπτότητα». Με αυτόν τον όρο του Αντόνιο Ταμπούκι, ο Χανιώτης εικαστικός Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης» εγκαινίασε προχθές στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) μία εντυπωσιακή έκθεση από έργα του τα οποία αναδεικνύουν την 42χρονη πορεία του στις εικαστικές τέχνες.
Την έκθεση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Η αναδρομική αυτή έκθεση εικαστικών έργων του Γιάννη Μαρκαντωνάκη παρουσιάζεται με αφορμή τα 21 βιβλία του Α. Ταμπούκι που μεταφράσθηκαν στα ελληνικά από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τις εκδόσεις “Άγρα”. Η έκθεση αποτελείται από σχέδια, ζωγραφική, γλυπτική, installation, φωτογραφίες. Χαρακτηριστικό και το μεγάλων διαστάσεων πορτραίτο-κολάζ του Ταμπούκι που πραγματοποιείται από τον Γ. Π. Μαρκαντωνάκη με τη βοήθεια του κοινού από το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2018 στην αντίστοιχη έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το πορτραίτο αυτό είναι ένα εικαστικό “ρέκβιεμ”, στη μνήμη του αειμνήστου Αντόνιο Ταμπούκι.
Η έκθεση το επόμενο διάστημα θα διαρθρώνεται στα 3 επίπεδα του ΚΑΜ ως ένα περιβάλλον με 44 επί μέρους εγκαταστάσεις, χρονολογημένες σπονδυλωτές ενότητες που δεν εικονογραφούν το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα αλλά συνδιαλέγονται μαζί του ως χωρο-χρονική ανέλιξη σε θέματα παρμένα από μυθιστορήματα και διηγήματά του.
Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν πολλοί εικαστικοί και καλλιτέχνες που ξεναγήθηκαν προσωπικά από τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη στον χώρο της έκθεσης. Να σημειωθεί πως σε παράλληλες εκδηλώσεις για τον Α. Ταμπούκι θα πραγματοποιηθούν στο ΚΑΜ ομιλίες, βιβλιοαναγνώσεις, ξεναγήσεις μαθητών και φοιτητών.

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.