Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

Χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης το 2019

Προϋπολογισμό 23,5 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο

1Τις προοπτικές για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία στον Δήμο Αποκορώνου και το 2019 δημιουργεί ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο με 14 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά.

O προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το 2018 (23,5 εκ. έναντι 16 εκ. Ευρώ ), με τον δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη να ξεκαθαρίζει στην τοποθέτησή του πως «είναι ο τελευταίος που θα εγκρίνει αυτό το συμβούλιο, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση προεκλογικός, καθώς ελάχιστες προβλεπόμενες δράσεις θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν πριν τις εκλογές και αυτές θα αφορούν κυρίως λειτουργικά θέματα, αλλά και πάγιες υποχρεώσεις του δήμου, όπως ο διαγωνισμός ναυαγοσωστικής κάλυψης, προμήθειες, συντηρήσεις, ανταποδοτικές υπηρεσίες, κ.α.

Για τεράστια αύξηση των πιστώσεων που εξασφαλίστηκαν για έργα και επενδύσεις έκανε λόγο ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης

Για τεράστια αύξηση των πιστώσεων που εξασφαλίστηκαν για έργα και επενδύσεις έκανε λόγο ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι αυτό που θα συνεχιστεί είναι η δημοπράτηση, συμβασιοποίηση και εκτέλεση όλων αυτών των έργων και δράσεων για τις οποίες έχουν ήδη εξασφαλιστεί πιστώσεις ή θα εξασφαλιστούν στο επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος μάλιστα, σχολίασε πως «είναι ξεκάθαρο, πως η αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τον Οκτώβριο στον Μάιο του 2019, μετέτρεψε στην πράξη ως ουσιαστικά τελευταίο προϋπολογισμό (ή προεκλογικό κατά άλλους), αυτόν του 2018 και όχι του 2019. Από μια άποψη, αυτό είναι θετικό για την ομαλή και χωρίς εντάσεις λειτουργία του δήμου».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο κ. Κουκιανιάκης παρατήρησε πως «εκ των πραγμάτων λοιπόν, δεν αποτυπώνονται κάποιοι νέοι στόχοι για το 2019, πόσο μάλλον όταν τα οριστικά δεδομένα του κλεισίματος του 2018 θα μεταφερθούν και θα οριστικοποιήσουν τον προϋπολογισμό του 2019, μετά τον Φεβρουάριο». Αυτό όμως που σύμφωνα με τον δήμαρχο αποτυπώνεται ξεκάθαρα, είναι «η αναπτυξιακή πορεία του δήμου με την τεράστια αύξηση των πιστώσεων που εξασφαλίστηκαν για έργα και επενδύσεις κατά το 2018 και που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται και θα συνεχίσουν στο επόμενο έτος».
Όπως εξήγησε, «μιλάμε για εγγεγραμμένες επενδυτικές πιστώσεις πάνω από 10.000.000€, όταν από το 2011 έως σήμερα, το αντίστοιχο ποσό δεν πλησίασε σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2018 εξασφαλίστηκαν πάνω από 8.000.000€ νέων χρηματοδοτήσεων, (ποσό μη συγκρίσιμο και πολλαπλάσιο από κάθε άλλη φορά) εκ των οποίων τα περίπου 3.000.000€ αφορούσαν χρηματοδοτήσεις έκτακτων αναγκών (θεομηνίες), ενώ τα υπόλοιπα 5.000.000€ αποτελούσαν διεκδικήσεις βάσει ώριμων μελετών».
Ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε ότι «έχουν αρχίσει σαφώς να αποδίδουν εντυπωσιακά οι μελέτες που ξεκίνησαν να εκπονούνται την 3ετία 2015-2017, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπενθυμίζεται, πως έχουν ήδη υποβληθεί για χρηματοδότηση νέες ώριμες προτάσεις περίπου 3.000.000€ (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & LEADER) και προγραμματίζεται να υποβληθούν άλλα περίπου 2.000.000€ στους επόμενους μήνες (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, κ.α.). Επίσης, μέσα στο 2019 θα έχουν ωριμάσει και θα υποβληθούν τα περισσότερα μελετώμενα έργα (με κυριότερο τον Βιολογικό της Αλμυρίδας) με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 10.000.000€. Και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, όταν έχεις μια ώριμη μελέτη, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και η χρηματοδότηση (όπως έγινε με το μεγάλο έργο της ύδρευσης των περιοχών Βάμου & Γεωργιούπολης)».
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι είναι δρομολογημένο να έρχονται πολλές νέες πιστώσεις σε ύψος τουλάχιστον 5.000.000€ ετησίως (χωρίς τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις) και για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Άρα, «η εικόνα του 2018 με τις νέες εντάξεις έργων, θα συνεχιστεί και το 2019 και το 2020 και ίσως να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή», όπως παρατήρησε, τονίζοντας ότι «αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα και η μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2019 και μας κάνει να νιώθουμε δικαιωμένοι για την προσπάθειά μας».
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κουκιανάκη, «αυτή είναι η μισή αναπτυξιακή εικόνα, γιατί ανάλογες και ίσως μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις (πάνω από 25.000.000€, κυρίως για έργα οδοποιίας) για τον Αποκόρωνα, δρομολογήθηκαν και δρομολογούνται με την συνεργασία του δήμου με την Περιφέρειας Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τον ΟΑΚ, το Υπουργείο Υποδομών κ.α. και είναι εγγεγραμμένες στους προϋπολογισμούς τους και στο ΠΔΕ».

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ
Η αντιδήμαρχος Αργυρώ Μπενάκη παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, με τον κ. Κουκιανάκη να κάνει λόγο για «νοικοκυρεμένη λειτουργία, ελάχιστες οφειλές, καμία αύξηση τελών, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην αλλαγή νομικών δεδομένων λειτουργίας σε υπηρεσία καθαριότητας και ναυαγοσώστες που μας ταλαιπώρησε πολύ το 2018 κ.α». Όλες οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις είναι ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.