Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Χρεωκοπίδαι”

«Μια κυβέρνηση κρίνεται απ’ τις πράξεις της, την πολιτική, τις επιλογές, τις προτεραιότητες και τις ιεραρχίες της και όχι απ’ τις προθέσεις και τις δημόσιες σχέσεις».
(Ανδρ. Παπανδρέου, Νοέμ. 1986)

Οι προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων περί των πρακτέων κρίνονται απ’ τις ακολουθούμενες πράξεις, εφόσον γίνονται άμεσα ορατές. Οι μεθοδεύσεις για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, που έγιναν και απέδωσαν καρπούς, δεν μπορεί ν’ αποκρυβούν. Και δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Ανάγεται στην αρχαιότητα επί Σόλωνος, όπου το κόλπο ξεσκεπάστηκε, οι δε ωφεληθέντες έμειναν στην ιστορία με τη ρετσινιά «χρεωκοπίδαι»…
Στην εποχή μας έχουμε τους κερδοσκόπους. Δεν είναι κορυφαία κομματικά στελέχη. Αυτά μας λένε τις μισές αλήθειες, που ως γνωστόν, είναι τα πιο μαύρα ψέματα, κάτι που ο πολύς κόσμος αγνοεί. Να μας πουν, λοιπόν, όλοι, που εκυβέρνησαν προηγουμένως επισήμως και υπευθύνως, την πάσαν αλήθειαν για όλους και για όλα. Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις άλλες έκλεισαν και άλλες εκπατρίστηκαν σε γειτονικές χώρες και γιατί δεκάδες δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό μετά το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και το α’ εξάμηνο του 2015 εν όψει των capital controls;
Φαινόμενα πολιτικοοικονομικής φύσεως συνέβαιναν και επί εποχής Σόλωνος τον 6ο αι. π.Χ. Ο νομοθέτης των Αθηνών ομιλώντας με τον Ανάχαρσιν έλεγε ότι «οι αδικίες των νόμων δεν διαφέρουν απ’ τους ιστούς της αράχνης. Οσους αδυνάτους συλλαμβάνουν, τους κρατούν, οι δυνατοί όμως και οι πλούσιοι τους διαπερνούν». Ο άρχων των Αθηναίων δεν φάνηκε υποχωρητικός στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, ούτε ενομοθέτησε υπακούοντας στους ισχυρούς ή χαρίζοντας σε όσους τον εξέλεξαν.
Σοφίστηκε, στην κρίση που πέρναγε η Αθήνα, να καταργήσει τα χρέη και να μειώσει τους φόρους, πράξη που ονομάστηκε “σεισάχθεια”. Ολα καλά, όμως και οι σοφοί κάνουν λάθη. Είχε μερικούς φίλους, τον Ιππόνικο, τον Κλεινία, τον Κόνωνα, κ.ά., 15 περίπου εν συνόλω, στους οποίους εμπιστεύθηκε τα περί σεισάχθειας. Εκείνοι πρόλαβαν και δανείστηκαν πολλά χρήματα απ’ τους πλουσίους και αγόρασαν μεγάλες κτηματικές εκτάσεις. Οταν εξεδόθη ο νόμος δεν επλήρωσαν τα χρέη, αφού είχαν χαρισθεί καρπούμενοι τα κτήματα. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις ώστε να κατηγορηθεί ο Σόλων και να διαβληθεί ότι αυτός μεν δεν ωφελείτο από το νόμο, αδικούσε τους άλλους διά της γνωστοποίησης των προθέσεών του, τους οποίους ονόμασαν «χρεωκοπίδας».
«Τους μέντοι φίλους αυτού χρεωκοπίδας καλούντες διετέλεσαν» (Πλουτάρχου Σόλων παρ. 5). Εξ αυτού προέκυψε η χρεωκοπία, ο χρεωκόπος, το χρεωκοπώ. Σήμερα τους “χρεωκοπίδες” τους λέμε και “χρεωφάγους”.
Η νέα κυβέρνηση το λιγότερο, που μπορεί να κάνει, είναι να πει όλη την αλήθεια και να δείξει το νέο “ήθος και ύφος”, ότι δεν βαδίζει στ’ αχνάρια των προηγουμένων κυβερνήσεων, για να μην ξανασυμβούν και άλλοι «χρεωοκοπίδαι»…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα