Μουσείο Τυπογραφείας

Χωρίς σχέδιο πόλης το Πασακάκι εδώ και χρόνια

Ενώ συμπληρώνει 35 έτη η κύρωση της πράξης εφαρμογής

05«Δεν πάει άλλο!» φωνάζουν κάτοικοι και φορείς του Πασακακίου διαμαρτυρόμενοι καθώς συμπληρώνει 35 χρόνια η κύρωση της πράξης εφαρμογής για το Σχέδιο Πόλης της Συνοικίας τους!

Mε αναφορά τους στα “Χ.Ν.” που απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε κάθε αρμόδιο ζητούν, επιτέλους, να προχωρήσει η διαδικασία που εδώ και δεκαετίες έχει “παγώσει” και η περιοχή να αποκτήσει κυρωμένο σχέδιο πόλης. Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως χωρίς σχέδιο πόλης κανένα έργο υποδομής δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην περιοχή τους αναγκάζοντας την στη διαρκή υποβάθμιση.
«Δεκαετίες τώρα πολλά είναι τα δημοσιεύματα , οι συσκέψεις, τα ψηφίσματα ,οι προτάσεις και οι αποφάσεις γι αυτό το θέμα. Από την εποχή του τέως Δήμου Μουρνιών και κατόπιν δήμου Ελ. Βενιζέλου και μετέπειτα του “καλλικρατικού” Δήμου Χανίων. Ένα θέμα που ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια περίπου.(Επί κυβερνήσεως γέρου – Καραμανλή με πολεοδόμο τον Τρίτση!) Μετά τρεις αναρ­τήσεις και εκδικάσεις ενστάσεων κλπ. η υπόθεση έφτασε πριν 12 (!) περίπου χρόνια στην φάση της κύρωσης της πράξης εφαρμογής. Όμως από τότε εκεί έμεινε» αναφέρουν στο κείμενο τους οι φορείς.
Αναφορικά με τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια επισημαίνουν ότι: « Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατόπιν πιέσεων κάτι πήγε να κάνει πληρώνοντας ένα χρέος στο μελετητή που απαιτούσε για να προχωρήσει. Ενώ έκανε σε ένα τμήμα του σχεδίου πόλεως Μεμονωμένη Πράξη εφαρμογής για να μπορέσει να γίνει η μελέτη γρήγορα στον «κόμβο Αγ. Μαρί­νας ή Μουρνιών» που δημοπρατήθηκε το 2013 και εκτελείται τώρα. Γνώμη μας είναι, και το λέμε με μεγάλη λύπη, ότι οι «αρμόδιοι» δεν θέλουν να προχωρήσουν στην κύρωση. Βρίσκουν πρόφαση πως δεν υπάρχει «κυρωμένη « πράξη , οπότε δε μπορούν να κάνουν τίποτα από αυτά που προβλέπονται.Όμως ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κρατάνε μια περιοχή υποβαθμισμένη; Κανένας δε δικαιούται να μην επιτρέπει στους κατοίκους μιας περιοχής μεγάλης , ενώ υπάρχει σχεδιασμός , να αποκτήσουν βασικές υποδομές και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δεν δικαιούται κανένας να μην επιτρέπει στους κατοίκους από την οδό Μουρνιών εως την Πελεκαπίπνα σχεδόν ,να δουν αυτά που το σχέδιο προβλέπει. Δηλαδή σχολεία , παιδικές χαρές, χώρους άθλησης ; πάρκα,διανοίξεις δρόμων κλπ. Ούτε γονείς και παιδιά θα περπατήσουν ποτέ σε πεζοδρόμια για να πάνε στο σχολείο (ένα από τα μεγαλύτερα ) και στα νηπιαγωγεία της περιοχής!».
Καταλήγοντας στο κείμενο τους τονίζουν πως με τέτοιες συμπεριφορές «δεν δικαιούνται οι κάθε λογής υποψήφιοι να μας θυμούνται κάθε εκλογές για να δίνουν σχετικές υποσχέσεις και να γίνονται «Λούηδες» μετά. Και όλα αυτά τη στιγμή που είναι υποχρέωση τους να δώσουν λύση και όχι να κωλυσιεργούν. Θεωρούμαι πως ο κόσμος της περιοχής μέσα στη «θολούρα» του και τα προβλήματά του δε δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Πιστεύουμε όμως πως η υπομονή έχει εξαντληθεί. Έτσι κάποια στιγμή θα υπάρξει αντίδραση. Γιατί απλά δεν πάει άλλο!».
Το κείμενο υπογράφουν οι: Μιχάλης Σχοινάς για τη Δ.Κ. Μουρνιών, πατήρ Προκόπης Σηφαλάκης για την Ενορία Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Γιάννης Παυλάκης για το Σύλλογο Γονέων Δημ. Σχολείου Πασακακίου, Κωνσταντίνος Κουτσοδόντης για το Σύλλογο Γονέων 1ου και 4ου Νηπιαγωγείου Πασακακίου και ο κ. Δημήτρης Βρεττός για τον Α.Π.Σ. Ίκαρος Πασακακίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.