Μουσείο Τυπογραφείας

Χωρίς πυξίδα;

Για μία ακόμη φορά… χτύπησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης για την περίοδο Ιουλ. – Σεπτ. 2014.
Στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεσή του (Απρίλιος – Ιούνιος 2014) είχε προβεί σε ανησυχητικές εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας μας, υποστηρίζοντας ότι το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας «απαιτεί πιο θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική».
Στην έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες, προχωρεί ακόμη παραπέρα, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει ακόμη διαμορφώσει ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον μνημόνιο, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως όσα έχουν αναγγελθεί έως τώρα «επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους (ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας κ.λπ.) χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα».
Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, σα να είναι «πάνω σε κινούμενη άμμο», αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνοντας ότι η οικονομία πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα για να περάσει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ενώ, περιγράφονται επίσης τα κοινωνικά προβλήματα όπως ανεργία νέων, φτώχεια, εισοδηματική εξαθλίωση) που φανερώνουν ότι «η επιτευχθείσα ισορροπία είναι εύθραυστη κι ότι αν δεν θεραπευτούν θα απειλήσουν την όποια οικονομική πρόοδο».
Νέο “καμπανάκι”, λοιπόν,  με μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών μας στόχων και την έξοδό μας από το μνημόνιο.
Η επισήμανση ότι η Ελλάδα προχωρεί ουσιαστικά χωρίς “πυξίδα” στην επόμενη ημέρα, πρέπει να προβληματίσει και να αφυπνίσει…
Και αν τελικά, η “πυξίδα” αυτή έχει χαθεί… πρέπει άμεσα να βρεθεί για να βρει και η ελληνική οικονομία τον σωστό και εύρωστο δρόμο προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.