Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι χώρες του Βορρά και του Νότου έχουν δεσμευτεί για οικογενειακή γεωργία

Είναι αποδεδειγμένο ότι η οικογενειακή γεωργία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη μορφή γεωργικής απασχόλησης στην τροφοδοσία του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παγκοσμιο ετος οικογενειακης γεωργιας
Με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης της γεωργίας, στη Γαλλία, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες, υπέγραψαν κοινή υπουργική δήλωση υπέρ της οικογενειακής γεωργίας, με επικεφαλής τον Γάλλο υπουργό Στεφάν Λε Φολ. Είκοσι ένας υπουργοί γεωργίας από διαφορετικές χώρες και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχουν ήδη υιοθετήσει το κείμενο αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ισπανίας, η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Ακτή Ελεφαντοστού Μάλι, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι «Είναι σημαντικό να υπογράψουν και άλλες χώρες, διότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο».
Αυτές οι χώρες που έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που να ευνοούν την ανάπτυξη της οικογενειακής γεωργίας η οποία τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αναλαμβάνουν να ενισχύσουν, όσο τους επιτρέπει η δυναμική τους και οι διεθνείς συμφωνίες, την οικογενειακή γεωργία.
«Στη δυνατότητα να διατηρηθεί η γεωργική παραγωγή, δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν δεσμευθεί για τη βιοτεχνία τους στο αγρόκτημά τους ή στην παράλληλη δραστηριοποίησή τους», τόνισε ο Γάλλος υπουργός γεωργίας Στεφάν Λε Φολ σε ένα σεμινάριο αφιερωμένο στην οικογενειακή γεωργία, που διοργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αγροτών Γαλλίας (AFDI) με τίτλο «Γάλλοι αγρότες και Διεθνής Ανάπτυξη». Σημειώνουμε ότι ο Ο.Η.Ε. δίνει μεγάλη σημασία στο έτος αυτός που έχει χαρακτηριστεί ως έτος της οικογενειακής γεωργίας.

ΤΙ ειναι η οικογενειακη γεωργικη εκμεταλλευση;
Οικογενειακή γεωργία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές δραστηριότητες που βασίζονται στην οικογένεια, σε σχέση με πολλές πτυχές της αγροτικής ανάπτυξης. Η οικογενειακή γεωργία μπορεί να οργανώσει τη γεωργική παραγωγή, δασοκομία, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια ή την κτηνοτροφία στα πλαίσια μιας οικογένειας, που βασίζεται κυρίως στην οικογενειακή εργασία, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε αναπτυγμένες κοινωνίες, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι η κυρίαρχη μορφή της γεωργίας στον τομέα της παραγωγής τροφίμων.
Σε εθνικό επίπεδο, αρκετοί βασικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν επιτυχώς στην ανάπτυξή της, όπως οι προϋποθέσεις –οικολογικής ασφάλισης και εδαφικά χαρακτηριστικά, οι περιβαλλοντικές πολιτικές, η πρόσβαση στην αγορά, η πρόσβαση στη γη και τους φυσικούς πόρους, η πρόσβαση στην τεχνολογία, οι υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών και πίστωσης, την οποία έχουν ανάγκη οι αγρότες (ας εξαιρέσουμε δυστυχώς τη χώρα μας, όπου δε λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα), δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικο-πολιτιστικών χαρακτηριστικών.
Η οικογενειακή γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικο-οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Γιατι η οικογενειακη γεωργια ειναι σημαντικη;
Σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις τόσο του παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, όσο και της Ε.Ε., η οικογενειακή γεωργία και η μικρής κλίμακας γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η οικογενειακή γεωργία προστατεύει παραδοσιακά τρόφιμα, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, στη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας του πλανήτη και στην αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων.
Οικογενειακή γεωργία μπορεί να είναι ένας τρόπος για την τόνωση των τοπικών οικονομιών, ιδιαίτερα εάν συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές που επικεντρώνονται στην κοινωνική προστασία και την ευημερία των κοινοτήτων.
Παγκοσμίως, το 95% των εκμεταλλεύσεων είναι λιγότερο από 5 εκτάρια (50 στρέμματα), σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Κέντρο για τη Συνεργασία στη Γεωργική Έρευνα (CIRAD). Γεωργικές εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες από 10 εκτάρια (100 στρέμματα) σε μέγεθος στην πραγματικότητα υπάρχουν στην Αμερική και την Ευρώπη.

Η ασφαλεια
των τροφιμων
Η οικογενειακή γεωργία συμβάλλει κατά ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Πράγματι, οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις παράγουν, κυρίως, το 70% της παγκόσμιας προσφοράς. Αλλά, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα 842 εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα, είναι κατά τα τρία τέταρτα αγρότες.
Σήμερα, το 40% της απασχόλησης στον κόσμο ζουν σε οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αλλά οι ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ισχυρές. Στην Κίνα, οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν το 59% του ενεργού πληθυσμού, το 53% του πληθυσμού στην Ινδία και το 53% στην Αφρική. Αντίθετα, λιγότερο από το 5% του εργατικού δυναμικού στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ζουν από αυτή τη δραστηριότητα.
Διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν ότι η απάντηση στο ερώτημα «σίτιση του ανθρώπου και αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο, είναι η οικογενειακή γεωργία». Και συμπληρώνουν ότι πίσω από το καπιταλιστικό σύστημα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υπάρχει φυσικά το κέρδος, αλλά και η γεωγραφική εξειδίκευση της γης και της παραγωγής.
Και η ασφάλεια της παγκόσμιας σίτισης δεν επιτρέπει την εξειδίκευση σε μεγάλο βαθμό γιατί αν συμφωνηθεί η παραγωγή σιτηρών και βοείου κρέατος να γίνονται σε μια γεωγραφική περιοχή, τότε, η οποιαδήποτε ανισορροπία θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα διατροφής, επιμένουν οι διεθνείς αναλυτές και βέβαια και εμείς από την πλευρά μας τους δίνουμε απόλυτο δίκιο.
Κατά το τρέχον έτος «ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε πραγματικά βιώσιμα γεωργικά συστήματα που μπορούν να καλύψουν μελλοντικές ανάγκες για τρόφιμα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO, κ. Ντα Σίλβα, συμπληρώνοντας ότι «τίποτα δεν είναι πιο κοντά στο πρότυπο της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων όσο το μοντέλο της οικογενειακής γεωργίας».
Ενα συμπέρασμα μόνο θα αντλήσω από το σημερινό μου σημείωμα: Μια απλή υπενθύμιση στους παλαιότερους, ότι μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και την καταστροφή που έφερε στη χώρα μας ο εμφύλιος σπαραγμός, μόνο η οικογενειακή γεωργία άντλησε τη δύναμη να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και έθεσε τις βάσεις στην επιβίωση του πληθυσμού μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα