Μουσείο Τυπογραφείας

CHIO – Παγκόσμια γιορτή ιππασίας

600 άλογα, 340 αθλητές από 30 χώρες και συνολικά 360.000 θεατές. Η επιβλητική διεθνής διοργάνωση CHIO φέρει τον τίτλο «Παγκόσμια γιορτή της ιππασίας». Για μια εβδομάδα κάθε καλοκαίρι η ελίτ της ιππασίας συναντιέται εδώ. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη λίστα των συμμετεχόντων. Έχουμε τους καλύτερους στον κόσμο σε όλες τις κατηγορίες» λέει στην DW ο διευθυντής της διοργάνωσης Φρανκ Κέμπερμαν. Ο Ολλανδός είναι διευθυντής του CHIO τα τελευταία 25 χρόνια.

Το «Concours Hippique International Officiel» όπως λέγεται, είναι ο επίσημος διεθνής διαγωνισμός ιππασίας της Γερμανίας και διεξάγεται από το 1924 κάθε χρόνο στο Άαχεν, που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κοντά στα ολλανδικά σύνορα.

Στις εγκαταστάσεις του αθλητικού διαγωνισμού βρίσκονται εκτός από τους στάβλους, τις αίθουσες ιππασίας, τα γραφεία κλπ. και δυο μεγάλα στάδια, τα οποία είναι σχεδόν μοναδικά στον κόσμο: η αρένα ιππικής δεξιοτεχνίας με 6.300 θέσεις και το κύριο στάδιο για την υπερπήδηση εμποδίων στο οποίο βρίσκουν θέση 40.000 θεατές. Τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός μεγάλωσε, ωστόσο οι εγκαταστάσεις παρέμειναν ίδιες. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι θεατές και συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα μέσα σε μια μέρα να παρακολουθήσουν περισσότερους διαγωνισμούς.

«Αυτό είναι το ενδιαφέρον στο Άαχεν», δηλώνει και ο ιππέας Μάρκους Ένινγκ ο οποίος κέρδισε πέρσι το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού. «Κάθε μέρα, σε κάθε γωνία, υπάρχει κάτι το όποιο σου αποσπά την προσοχή από τη δική σου ειδικότητα και έτσι μπορείς και παρακολουθείς και άλλα είδη της αθλητικής ιππασίας».

Το δελεαστικό έπαθλο

Αυτός δεν είναι όμως ο μόνος λόγος για τον οποίο οι αθλητές δηλώνουν συμμετοχή στο CHIO. Το έπαθλο ανέρχεται συνολικά στα 2,7 εκ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διοργάνωσης κυμαίνεται στα 16,5 εκ. ευρώ, αφού τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά και την εξυπηρέτηση- ειδικά στο διαδίκτυο- έχουν μεγαλώσει. Για παράδειγμα υπάρχει εφαρμογή της διοργάνωσης για το κινητό, η οποία ενημερώνει συνεχώς με νέες πληροφορίες και αποτελέσματα, ενώ κάθε βράδυ στα κοινωνικά δίκτυα ανεβαίνει και ένα βίντεο το οποίο συνοψίζει τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

Πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες και τους διαγωνισμούς, σημαντικό ρόλο παίζει πάντα και το πολιτιστικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο επηρεάζεται κάθε χρόνο από την τιμώμενη χώρα. Φέτος αυτή είναι η Γαλλία και έτσι στην τελετή έναρξης, που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή με εκατοντάδες άλογα, το παρόν έδωσαν 1000 συμμετέχοντες διαφόρων μεγάλων ιππικών ομίλων της Γαλλίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.