Μουσείο Τυπογραφείας

Χάσαμε το ναυαγοσώστη stop

Τώρα που η πιθανότητα κάμψης στον τουρισμό μας πολιορκεί, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να οργανωθούμε καλύτερα.
Οι πραγματικοί επαγγελματίες του κλάδου αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, προστατεύουν το περιβάλλον και συνεχίζουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.
Είναι κι άλλοι όμως.
Εικόνες ρυπαρότητας, ανοργανωσιάς και εκμετάλλευσης στην καθημερινότητα μας προκαλούν αλγεινές, θλιβερές και αρνητικές εντυπώσεις.
Για παράδειγμα αναρωτηθήκαμε:
Γιατί το εμφιαλωμένο κρητικό νερό πουλιέται τόσο ακριβά;
Γιατί ο Β.Ο.Α.Κ. έχει γεμίσει κρυφούς σκουπιδότοπους;
Εμαθα ότι λίγο μετά τον κόμβο Κολυμβαρίου έξω από το χώρο στάθμευσης υπάρχει θησαυρός ογκωδών απορριμμάτων.
Κορυφαίος κρυφός σκουπιδότοπος στην περιοχή μας ο χώρος στάθμευσης (φωτογραφία) δίπλα στο εκκλησάκι του Άγιου Κυριακού στο Πλατάνι.
Στο σημερινό σημείωμα αποκλειστικό θέμα είναι οι ναυαγοσώστες και τα εφόδια τους.

Πού είναι τα εφόδια των ναυαγοσωστών;
Στο άρθρο 7 του Π.Δ. 31/2018  προβλέπονται οι υποχρεώσεις των Δήμων και των διαχειριστών της κάθε παραλίας. Παρατηρούμε ότι ενώ πλησιάζουμε το μεσοκαλόκαιρο οργανωτικά πάσχουμε και σε αυτό τον τομέα.
Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η μεγάλη παραλία στα Φαλάσαρνα δεν είχε στελεχωθεί πλήρως. Λόγω μήκους και πλήθους λουομένων είναι πιθανόν να απαιτούνται 3 ναυαγοσώστες, οπότε σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρχει και ένας 4ος σαν συντονιστής τους.
Ένας μη στελεχωμένος ναυαγοσωστικός σταθμός επισκευαζόταν πριν μια εβδομάδα.
Ο νόμος προβλέπει ότι ο κάθε σταθμός πρέπει να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό δηλαδή:
Μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον 3,30 μέτρων, με την ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ- RESCUE BOAT και μια μεγάλη σειρά εφοδίων.
Το πιο σημαντικό εφόδιο είναι το φορητό φαρμακείο αφού οι άμαθοι επισκέπτες μας μικρό-τραυματίζονται εύκολα στα πόδια.
Κι όταν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης οι λουόμενοι προσπαθούν εκ των ενόντων κι αλληλοβοηθούμενοι να βρουν ένα επίδεσμο.

Ο ναυαγοσώστης έχει ρεπό
Η ώρα είναι περασμένες 12 σε πολυσύχναστη παραλία με γαλάζια σημαία ενός μικρού Δήμου στην Κρήτη. Φίλος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα ναυαγοσωστικό σταθμό παρατηρεί ένα λουόμενο, που κολυμπάει άτσαλα, να έχει περάσει τα όρια των τσαμαδούρων.
Μάταια ψάχνει να βρει τον ναυαγοσώστη για να τον προειδοποιήσει.
Απελπισμένος τηλεφωνά από το κινητό του στο λιμεναρχείο.
‘Δεν υπάρχει ναυαγοσώστης στην τάδε παραλία’.
‘Κάπου εκεί είναι κύριε, θα περπατά ανάμεσα στους λουόμενους.’
‘Δεν τον έχω δει από το πρωί. Σας τηλεφωνώ επειδή κάποιος κολυμπά απρόσεκτα εκτός ορίων. Έχει περάσει τις τσαμαδούρες.’
Η πληροφορία αυτή φαίνεται ότι ήταν καταλυτική.
‘Θα τον βρούμε εμείς, μην ανησυχείτε.’
Μετά από ένα λεπτό του τηλεφωνούν από το λιμεναρχείο.
‘Έχετε δίκιο κύριε. Ο ναυαγοσώστης έχει ρεπό.’
‘Και τι θα γίνει με αυτόν που ίσως να κινδυνεύσει;’
‘Να είμαστε τυχεροί να μη συμβεί κάτι σήμερα.’
Ο φίλος μου μένει άφωνος
‘Μην ανησυχείτε θα έχουμε εμείς το νου μας.’
Έκλεισε το τηλέφωνο ελπίζοντας ότι θα στείλουν κάποιο λιμενικό στην περιοχή. Επειδή δεν είδε κανένα ένστολο και παρόλο που το μελτέμι δεν δυνάμωσε, ο φίλος μου αποφάσισε να μη μπει στη θάλασσα εκείνη την ημέρα.
Συμπτωματικά ένας Νορβηγός που αγνοούταν όλη την ημέρα βρέθηκε να κοιμάται μεθυσμένος στην ίδια παραλία το βράδυ.
Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον. Το επόμενο πρωί ο ναυαγοσώστης ήρθε στην ώρα του με μια πορτοκαλί σωστική λέμβο- που δεν είχε κανένα από τα εφόδια που προβλέπει ο νόμος- και η οποία ήταν άφαντη τις προηγούμενες μέρες!

Οι υποχρεώσεις των Δήμων
Οι Δήμοι, οφείλουν να διαθέτουν για την περιοχή δικαιοδοσίας τους,    ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισης των παραλιών, ένα μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος,  ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια.
Στα πλευρά του σκάφους, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ- RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Επιπλέον, το σκάφος πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS – PLOTER- ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΟΡΗΤΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ.
Στο σκάφος θα επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, όντες σε ετοιμότητα καθημερινά για παροχή άμεσης βοήθειας στις υφιστάμενες λουτρικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι και προσλαμβάνονται από τον οικείο Δήμο.
Τοποθετούν σε εμφανή σημεία πρόσβασης, στο χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων, ειδικές καλαίσθητες πινακίδες διπλής όψεως στις οποίες αναγράφονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η σημασία των σημαιών και ενδείξεων, το ωράριο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις.
Σε συζήτηση που είχαμε προχθές ένας ειδικός μας είπε:
‘Ένας απινιδωτής στοιχίζει Ε 3000, ποιος θα χρηματοδοτήσει την αγορά 10δων μονάδων για τις ανάγκες του Νομού Χανίων;
Θεώρησα περιττό να υπολογίσω το κόστος των υπολοίπων εφοδίων.

Συμπερασματικά
Δικαιολογίες για την ανοργανωσιά μας πάντα υπάρχουν.
Κάποιοι θα πουν είναι προεκλογική περίοδος, άλλοι θα ισχυριστούν ότι φταίει η αλλαγή δημάρχων, κι άλλοι θα κατηγορήσουν την γραφειοκρατία…
Ο,τι δικαιολογίες και να βρούμε οι εντυπώσεις από τις υπερβολικές χρεώσεις, οι άσχημες εικόνες των σκουπιδότοπων και πάνω από όλα οι κίνδυνοι -την ημέρα που έχει ρεπό ένας ναυαγοσώστης- παραμένουν.
Οι επισκέπτες μιας παραλίας που σκίζουν τα πόδια τους κι αιμορραγούν χωρίς να έχουν βοήθεια δεν θα είναι καλοί πρεσβευτές της.

Τα βιβλία του ‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’, ‘Γνωστική ανάπτυξη’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.