Μουσείο Τυπογραφείας

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

Χαρταετοί και αιθεροβάμονες

03Η ΚΑΘΑΡΑ Δευτέρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το πέταγμα του χαρταετού, τη λαγάνα και τα νηστίσιμα της μέρας. Ο δε χαρταετός, λίγο πολύ μας φέρνει στον κόσμο της παιδικής ηλικίας και κάποιας μακρινής αθωότητας.

ΜΕΓΑΛΟΙ πια, διατηρούμε το έθιμο με τα παιδιά μας, που, αν έχει και λιακάδα, χαίρονται την πρώιμη ανοιξιάτικη μέρα περισσότερο από μας.

ΕΙΝΑΙ και χρονιές που, όπως οι μάσκες στις Απόκριες, έτσι και οι χαρταετοί γίνονται ένα μέσον διακωμώδησης της πολιτικής κατάστασης. Σήμερα βέβαια, δεν έχουμε ανάγκη «διακωμώδησης» της «πρώτης (και τελευταίας;) φοράς» νέο-αριστερής κυβέρνησης, μια και αυτοί που μας κυβερνούν, ή ζουν σε άλλους ιδεοληπτικούς κόσμους ή είναι απόλυτα αιθεροβάμονες.
ΑΣ έλθουμε όμως στην ουσία της Ημέρας: Πόσοι γνωρίζουμε τον συμβολισμό του πετάγματος του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα; Για όσους έχουν διαβάσει το κλασικό πια βιβλίο του Αμερικανο-αφγανού γιατρού και συγγραφέα του επιτυχημένου βιβλίου “Χαρταετοί πάνω από την Πόλη”, έχουν ακόμη την πικρή γεύση του στενού δεσμού του πετάγματος ενός χαρταετού με την παιδική φιλία.

ΓΙΑ ΜΑΣ τους Χριστιανούς, ο χαρταετός που πετάμε αυτή τη μέρα δεν είναι απλά ένα «παιχνίδι» που «παίζεται» στον αέρα, εκατοντάδες τώρα χρόνια! Για τους «κεκαθαρμένους» Χριστιανούς, το πέταγμα του χαρταετού δηλώνει την ανάταση της ψυχής για όλη τη διάρκεια της Νηστείας, την κάθαρση των αμαρτιών μας, ειδικά μετά το καρναβαλικό ξεφάντωμα, την κραιπάλη και την κρεοφαγία.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο χαρταετός συμβολίζει και το υψιπετές του ανθρώπινου πνεύματος: είναι ένας τρόπος προσέγγισής του ταπεινού ανθρώπου με το Θεό. Είναι μια νοερή διέξοδος από την καθημερινή τύρβη και την ανυπόφορη πολιτική κατάσταση με τα συνεχιζόμενα φορολογικά βάρη και την αδιαφορία της πολιτείας σε βασικές ανάγκες των πολιτών.

…ΜΙΚΡΕΣ σκέψεις για την έναρξη της Σαρακοστής που ευχόμαστε να κυλήσει ομαλά, χωρίς άλλες φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.