Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χανιώτικες επιτυχίες στις Πανελλήνιες

Στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς που σημαδεύτηκε από σχεδόν τρίμηνη καραντίνα και… τηλεκπαίδευση, μαθητές της τρίτης λυκείου είδαν χθες τους κόπους τους να ανταμείβονται, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων. Απόφοιτοι πια και έχοντας πετύχει πολύ υψηλές βαθμολογίες, μίλησαν στα “Χ.ν.” για τη χρονιά που πέρασε, την επίγευση που έχει αφήσει και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Να κόβεις ό,τι δεν σου ταιριάζει

Με 18,451 μόρια., ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, εξασφαλίζει μια άνετη εισαγωγή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) στην Κομοτηνή. Ο πατέρας του και ο αδελφός του είναι γυμναστές και αποφάσισε να συνεχίσει την… οικογενειακή παράδοση. Είναι η δεύτερη φορά που δίνει πανελλήνιες εξετάσεις, αφού την πρώτη φορά πέρασε Πολυτεχνείο «Στη μέση της χρονιάς συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι αυτό δεν μου ταιριάζει και πρέπει κάτι να κάνω για να το αλλάξω. Και λέω “ή τώρα ή ποτέ”. Αποφάσισα να ξαναδώσω, λες ένας χρόνος είναι, δεν θα περάσω ωραία αλλά στην υπόλοιπη ζωή μου θα κάνω αυτό που θέλω. Τώρα που είναι νωρίς πρέπει να έχεις το θάρρος να κόβεις ό,τιδηποτε δεν είναι για σένα».
«Δεν ήταν και η πιο ευχάριστη εμπειρία. Η καραντίνα δεν βοήθησε. Δεν μπορούσα να βλέπω τους φίλους μου. Με πείσμα και υπομονή φτάσαμε στο τέλος, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε». καταλήγει.

Με την καραντίνα κερδίσαμε χρόνο

Στην Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών με έδρα την Πτολεμαΐδα, επιθυμεί να εισαχθεί ο Ραφαήλ Ψαρουδάκης με 17.200 μόρια. Όπως μας λέει, για την επιλογή αυτή “μέτρησε” και η δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης. «Η σχολή από μόνη της είναι ενδιαφέρουσα αλλά και δραστήρια αλλά και η επαγγελματική αποκατάσταση είναι άμεση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.», εξηγεί στα «Χ.ν.» Ο Ραφαήλ ήταν μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης στο 4ο Λύκειο Χανίων. « Δεν ωφελεί να έχεις άγχος από τώρα, απλώς να βάζεις τον καλύτερό σου εαυτό και θα αποδώσεις στο τέλος», πιστεύει. Όσο για την καραντίνα, όχι μόνο δεν τον επιβάρυνε αλλά «ίσα ίσα λειτούργησε ευεργετικά αφού είχα περισσότερο χρόνο να διαβάσω αλλά και για τις προπονήσεις για τα αθλήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή στη σχολή.».

 

Το άγχος δεν βοηθάει

O Ανδρέας Κωνστανταράκης, κατάφερε να συγκεντρώσει 18.400 μόρια και θα επιλέξει σπουδές ανάμεσα στην ιατρική σχολή Αθηνών ή το τμήμα βιολογίας. « Η χρονιά πέρασε χωρίς πολύ άγχος και με καραντίνα» μας λέει, εξηγώντας πως παρόλο που η περίοδος του εγκλεισμού άφησε χρόνο για περισσότερο διάβασμα, χάθηκε η επαφή με φίλους που είναι πολύ σημαντική. Η συμβουλή του προς τα επόμενα παιδιά είναι η ψυχραιμία: «Συχνά το άγχος έρχεται από τους γονείς, χωρίς να χρειάζεται. Ο μαθητής πρέπει να είναι χαλαρός, να καταλάβει ότι το άγχος δεν θα φέρει κάτι, απλά θα τρέμει ενώ γράφει.» Παρόλο που έγραψε 20 “στρογγυλό” στην Φυσική και σχεδόν 20 σε Βιολογία και Χημεία, το 14,4 στην Έκθεση, τον έριξε στη βαθμολογία. «Πιστεύω πως η Έκθεση είναι ένα μάθημα εντελώς υποκειμενικό και θα έπρεπε να καταργηθεί», μας λέει.

 

Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα!

Με 18.625 μόρια ο Γιάννης Φυτράκης φαίνεται να έχει εξασφαλίσει μια θέση στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η φετινή χρονιά ήταν περίεργη λόγω της πανδημίας. Εδειξε, όμως, όπως σημείωσε, και ποιοι μαθητές ήταν περισσότερο αποφασισμένοι να πετύχουν και εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία για να διαβάσουν λίγο παραπάνω. Στην ερώτησή μας ποια ήταν τα “κλειδιά” της επιτυχίας ήταν ξεκάθαρος: «Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή. Προγραμματισμός και πειθαρχία». Βασικά στηρίγματα σε αυτή τη δοκιμασία ήταν οι γονείς και οι φίλοι, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος των καθηγητών. Τι όμως θα συμβούλευε τους νέους υποψηφίους; «Να δουν τις πανελλήνιες ως ένα διαγώνισμα. Αν διαβάσεις θα γράψεις. Δεν πρέπει να αγχώνεται κανείς παραπάνω και δεν είναι μια τρομακτική διαδικασία. Η ζωή δεν τελειώνει στις πανελλήνιες ούτε ξεκινάει με αυτές!». Πλέον ο Γιάννης έχει στη σκέψη του τη νέα περίοδο της ζωής του: «Είναι μια νέα αρχή. Θα μείνω μόνος και στην ουσία ενηλικιωνόμαστε και επίσημα. Και βεβαίως θα ζήσουμε κάποια πράγματα που στερηθήκαμε λίγο αυτή τη χρονιά».

Αισθάνομαι δικαίωση

Η Ελίνα Δασκαλάκη, από το ΓΕΛ Ακρωτηρίου, συγκέντρωσε 18.724 μόρια και επιθυμεί να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η επιλογή της έγινε και λόγω σχολής αλλά και λόγω εγγύτητας: «Είναι πολύ καλή, δυνατή σχολή, είναι κοντά, έχει πολλές προοπτικές, ειδικά στον τομέα της έρευνας. Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει το ποια σχολή πρέπει να επιλέξεις, με το πόσα μόρια έβγαλες», μας λέει.
Η Ελίνα, έδωσε πανελλήνιες για δεύτερη χρονιά: «ήταν σίγουρα μια δύσκολη χρονιά αλλά πιο χαλαρή από πέρυσι. «Αισθάνομαι δικαίωση, οι κόποι μου ανταμείφθηκαν, έμαθα πως να δουλεύω με πρόγραμμα και αυτοπειθαρχία» τονίζει. Στη διάρκεια της καραντίνας ήμουν από τα άτομα που κατάφεραν και το εκμεταλλεύτηκαν. Δηλαδή καθίσαμε και διαβάσαμε» προσθέτει.
Όσο για τα παιδιά που δεν θα καταφέρουν φέτος να πετύχουν τους στόχους τους, η συμβουλή της είναι να προσπαθήσουν ξανά: «Βλέπω πολλά παιδιά που το σκέφτονται, λένε, να ξαναδώσω; Ας δώσουν! Είναι πιο εύκολα, πιο χαλαρά, έχει τεράστια διαφορά».

Τα περίμενα χειρότερα

Σωστό διάβασμα, καλή προετοιμασία, χαλαρή διάθεση, τα μυστικά της επιτυχίας του Ανδρέα Κακούρη. Με 17.300 μόρια, επιθυμεί να εισαχθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων και κάνει λόγο για μια χρονιά με πολύ διάβασμα αλλά χωρίς στερήσεις. «Σίγουρα δεν πρέπει να μένεις πίσω στην ύλη αλλά δεν χρειάζεται άγχος. Η διαδικασία των εξετάσεων τελικά ήταν κάτι αρκετά χαλαρό για εμάς, κι όχι τόσο αγχωτικό όσο περιμέναμε. Ο μαθητής που είναι καλά προετοιμασμένος δεν φοβάται» μας λέει.

Κίνητρο και ισχυρή θέληση

Καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 18.005 μόρια η Αννα – Μαρία Ελευθεράκη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο αμφιθέατρο της Σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα. «Η φετινή χρονιά ήταν πολύ περίεργη και λόγω κορωνοϊού, καραντίνας και μαθημάτων μέσω διαδικτύου. Προσωπικά πάντως αυτή η κατάσταση, αν και ήταν πολύ δύσκολη γιατί μας έκλεισε μέσα στο σπίτι, αντί να με αποσυντονίσει όπως συνέβη με άλλα παιδιά με βοήθησε να συγκεντρωθώ περισσότερο αφού δεν είχα άλλες επιλογές», τόνισε. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που την βοήθησαν να πετύχει τον στόχο της η Αννα – Μαρία ανέφερε ότι η ίδια είχε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, ωστόσο, το πείσμα της ήταν εκείνο που την έφερε κοντά στον στόχο της. «Ειδικά προς το τέλος της χρονιάς πείσμωσα πολύ. Η ισχυρή θέληση νομίζω ότι είναι πάνω από όλα. Το κίνητρο, γιατί χωρίς κίνητρο δεν πας πουθενά. Βεβαίως χρειάζεται και δουλειά», υπογράμμισε, ενώ για την επόμενη ημέρα επεσήμανε: «Ονειρεύομαι τα φοιτητικά χρόνια με καλοπέραση αλλά και διάβασμα, γιατί δεν πρέπει να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που έκανα. Ενας συνδυασμός όλων αυτών».

Ξεκάθαρος στόχος

Ο Μιλτιάδης Περδικάκης έχοντας συγκεντρώσει 18.375 μόρια κάνει όνειρα για την Ιατρική Σχολή που αποτελεί την βασική του επιλογή. «Από την αρχή της χρονιάς που πέρασε υπήρχε άγχος κι ένα μπέρδεμα. Δεν γνωρίζαμε ακριβώς το σύστημα ποιο θα είναι, μετά ήρθε ο κορωνοϊός, η καραντίνα κ.λπ.», επεσήμανε ο Μιλτιάδης. Οι μέρες του εγκλεισμού όπως λέει ναι μεν άφηναν περισσότερο χρόνο στα παιδιά για διάβασμα αλλά απαιτούσαν και πειθαρχεία από τους υποψηφίους. «Το “κλειδί” της επιτυχίας νομίζω ότι είναι να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο. Τα υπόλοιπα θα έρθουν», ανέφερε. Ασφαλώς μια απαιτητική χρονιά θέλει και θυσίες. Ωστόσο, η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα “σβήνει” την όποια ταλαιπωρία. Ποια είναι η συμβουλή του Μιλτιάδη προς τους νέους υποψηφίους; «Να θέσουν ένα ξεκάθαρο στόχο που θα ακολουθήσουν και να είναι συστηματική η προσπάθειά τους, χωρίς υπερβολές», απάντησε ενώ το μυαλό του ήδη “τρέχει” στη φοιτητική ζωή την οποία φαντάζεται ως μια ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και τη χαλάρωση.

Στήριγμα γονείς
και καθηγητές

Η Μιχαέλα Νικολαράκου έχοντας συγκεντρώσει 18.075 φιλοδοξεί να βρεθεί στα αμφιθέατρα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη. Σίγουρα θα θυμόμαστε την παγκόσμια πανδημία και την καραντίνα, αλλά και το πολύ διάβασμα και τη δουλειά που κάναμε», ανέφερε η Μιχαέλα, τονίζοντας παράλληλα ότι για την ίδια η περίοδος του εγκλεισμού τη δυσκόλεψε ιδιαίτερα ψυχολογικά. «Κλεισμένη μέσα σ’ ένα δωμάτιο ήταν δύσκολο να καθαρίσει το μυαλό σου», σημείωσε. Στηρίγματά της σε αυτή την πορεία η διακριτική και συνάμα υποστηρικτική παρουσία της μητέρα της και οι καθηγητές της, αλλά και το γεγονός ότι δεν κουβαλούσε κενά από τα προηγούμενα χρόνια. Απευθυνόμενη στους νέους υποψηφίους η Μιχαέλα σύστησε ψυχραιμία και να αποφεύγουν να αφήνουν κενά. Από εδώ και πέρα, τα όνειρά της έχουν να κάνουν με τη νέα, φοιτητική πλέον, ζωή: «Φαντάζομαι μια πιο εύκολη από τη φετινή χρονιά καθημερινότητα, με μεγαλύτερη ανεξαρτησία κ.λπ.», επεσήμανε καταλήγοντας.

“Κλειδί” το καλό περιβάλλον

Ως τρίτο παιδί της οικογένειας, η Μυρσίνη Μπαλιάση, βίωσε την διαδικασία των πανελλαδικών χωρίς άγχος, σε ένα πολύ καλό περιβάλλον μέσα στο σπίτι. Συγκέντρωσε 18.165 μόρια και θα επιλέξει ανάμεσα σε Νομική και Ψυχολογια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το διαχειρίστηκα καλά, με ψυχραιμία και χωρίς άγχος και είχα στο νου μου ότι όταν ζορίζομαι πολύ ψυχολογικά, θα βγαίνω με φίλους, θα κάνω κάτι άλλο, θα βρίσκω διεξόδους. Το θεωρώ πολύ σημαντικό» λέει στα «Χ.ν.». «Η περίοδος της καραντίνας σίγουρα ήταν κάτι πολύ δύσκολο γιατί ήμασταν κλεισμένοι σπίτι, μπροστά από μια από οθόνη. Όμως κερδίσαμε χρόνο για διάβασμα». Η συμβουλή της προς τα παιδιά που ξεκινούν τώρα την τρίτη λυκείου είναι «Να έχουν πολλά ερεθίσματα! Να μην καθηλωθούν σε μια καρέκλα. Να βγαίνουν, να χαλαρώνουν να έχουν φίλους και να μην τους παίρνει από κάτω». Όσο για το «κλειδί» της δικής της επιτυχίας, ήταν η υποστήριξη από τους καθηγητές της στο σχολείο και το φροντιστήριο και το ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι.

Προσοχή στα “κενά”

Ο Τάσος Μαρινάκης συγκέντρωσε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες αφού έπιασε τα 18.625 μόρια. Στόχος του είναι να σπουδάσει Ιατρική Ηρακλείου. «Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν μια τόσο αγχωτική χρονιά για εμένα σε αντίθεση ίσως με το πως τη βίωσαν άλλοι συμμαθητές μου. Θα έλεγα μάλιστα ότι ήταν από τις αγαπημένες μου χρονιές ως η τελευταία στο σχολείο. Τέλειωσε βέβαια κάπως άδοξα με τον κορωνοϊό», επεσήμανε. Ως προς τη δική του “στρατηγική” που ακολούθησε στη δοκιμασία των πανελληνίων υπογράμμισε ότι τον βοήθησε η καλή δουλειά που είχε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια: «Θέλει να είσαι καλά προετοιμασμένος και να μην έχεις κενά. Αυτό επιδρά θετικά και στην ψυχολογία σου». Τα δικά του στηρίγματα στον μαραθώνιο των πανελλαδικών υπήρξαν η οικογένεια, οι φίλοι και οι καθηγητές του σε σχολείο και φροντιστήριο, καθώς όπως ανέφερε τον υποστήριξαν τόσο στο γνωστικό κομμάτι όσο και στο ψυχολογικό. «Δεν αισθάνθηκα ότι μου μετέφεραν άγχος. Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό», σχολίασε, ενώ απευθυνόμενος στους νέους υποψηφίους τόνισε ότι αυτό που να προσέξουν είναι να μην αφήσουν να τους κυριεύσει το άγχος πέρα από ένα παραγωγικό σημείο.

Οι θυσίες έπιασαν τόπο

Έχοντας συγκεντρώσει 18.275 μόρια η Δανάη Μαθιουλάκη έχει κάθε λόγο να ελπίζει ότι θα βρεθεί στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.
«Η χρονιά αυτή ήταν δύσκολη και προσωπικά ζορίστηκα ψυχολογικά. Σίγουρα πάντως προσπάθησα πολύ», σημείωσε, ενώ στην ερώτησή μας αν στερήθηκε πράγματα από την καθημερινότητα σχολίασε ότι έκανε αρκετές θυσίες όμως ήταν απαραίτητες για να πετύχει τον στόχο της: «Ηξερα από πριν ότι δεν θα μπορέσω να πάω αρκετές βόλτες όπως τις προηγούμενες χρονιές ή να βγαίνω με τους φίλους μου. Όμως όλοι οι υποψήφιοι γνωρίζαμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και περνάγαμε το ίδιο πράγμα μαζί». Συνεχίζοντας η Δανάη θα συμβούλεψε τους νέους υποψηφίους να κρατάνε την ψυχραιμία τους, να μην καταφεύγουν σε υπερβολές και να μην συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Η επόμενη μέρα, τα φοιτητικά χρόνια που ανοίγονται μπροστά της, την βρίσκουν ανυπόμονη όπως τόνισε: «Ανυπομονώ, θέλω να γνωρίσω νέους φίλους αλλά από την άλλη αισθάνομαι κι ένα φόβο γιατί θα είναι μια καινούρια κατάσταση».

“Κλειδί” ο καλός προγραμματισμός

Με 18.225 η Μαριάννα Γερεουδάκη ονειρεύεται να περάσει στο Χημικό της Αθήνας. Στην ερώτησή μας τι θα θυμάται από αυτή τη χρονιά σχολίασε: «Δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Δεν έβγαινα πολύ, διάβαζα αρκετά, ενώ η καραντίνα με βοήθησε να συγκεντρωθώ περισσότερο στον στόχο μου». “Κλειδί” της επιτυχίας για την Μαριάννα ήταν ο καλός προγραμματισμός του διαβάσματος, χωρίς να λείπουν οι στιγμές χαλάρωσης και βόλτας όπου είχε την ευκαιρία να χαλαρώνει με την παρέα της αλλά και να φαντάζεται πως μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα, της φοιτητικής ζωής. Η βαθμολογία της όπως ανέφερε την άφησε απολύτως ικανοποιημένη, ιδιαίτερα στο μάθημα της Χημείας. «Ανυπομονώ πάρα πολύ για να ζήσω τη φοιτητική ζωή. Οι φίλοι μου τα πήγαν καλά και θα είμαστε όλοι στην Αθήνα», σημείωσε, ενώ απευθυνόμενη στα παιδιά που μπαίνουν τώρα στη “μάχη” των πανελληνίων συμβούλεψε ηρεμία, προσήλωση στον στόχο, καλό προγραμματισμό και να έχουν πίστη στις δυνάμεις τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα