Μουσείο Τυπογραφείας

Χανιά: Μια πόλη το καλοκαίρι

Ο κάτοικος μιας μεγαλούπολης αποπροσανατολίζεται όταν αλλάξει και βρεθεί στην επαρχία. Στα χωριά κυριαρχεί το ξέφωτο, διαφορετικές οι περιστάσεις, το αεράκι γίνεται πιο δροσερό, οι ευαισθησίες αμβλύνουν τα εξωτερικά ερεθίσματα, χορταίνει το μάτι από γάλαζιο και πρασινάδα, ακούγονται τα τζιτζίκια ακόμα και το βράδυ, φαίνεται ολόγιομο και καθαρό το φεγγάρι και επανέρχεται η ευχαρίστηση της ανθρώπινης επαφής με συγγενείς και φίλους, ενώ ξεχνιέται κάθε ίχνος ρατσισμού για Αλβανούς ή Βούλγαρους που μένουν επί 10ετίες στη γειτονιά.
Δεν αρκεί ένας μήνας να ζήσει κάποιος στην επαρχία. Δεν προλαβαίνει ν’ ανακαλύψει τα αξιοθέατα, όχι σε αποκεντρωμένα χωριά αλλά και στις πολύβουες πόλεις. Δεν παραλλάσσουν σε τίποτα απ’ την πρωτεύουσα που είναι πόλη προθάλαμος και μια στάση πριν την αναζήτηση κάποιου νησιού του Αιγαίου, να βρει τους μήνες του καλοκαιριού μια ήπια γειτονιά χωρίς ασχήμιες.
Τα Χανιά έχουν τη δική τους ιστορία, την ταυτότητά τους, τις επιχειρήσεις, τα μαγαζιά και τις συνήθειές τους. Τα τελευταία χρόνια σηκώνουν ένα τουριστικό βάρος που δεν ήταν προβλέψιμο. Παρά τις επιπτώσεις της κρίσηης, τις απογοητεύσεις και την αβεβαιότητα των Ελλήνων για το αύριο, αντιμετωπίζουν καταστάσεις που δεν είχε βάλει ο νους τους. Συναντάει κανείς ένα κόσμο ανομοιογενή πολλών εθνικοτήτων με διαφορετική μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια. Ενα κόσμο με τον οποίο δυσκολεύεται να συνεννοηθεί γλωσσικά.
Η παλιά πόλη σφύζει από ζωή, από κίνηση και από πάσης φύσεως δραστηριότητες, τα δε στενά δρομάκια της καταλήγουν στο παλιό λιμάνι.
Εκεί μπορεί κάποιος να περπατήσει δίπλα στην ιππήλατη άμαξα και το ρυθμικό ποδοβολητό του αλόγου.
Οπως σε όλες τις ελληνικές πόλεις έτσι και στα Χανιά οι δρόμοι είναι ανεπαρκείς ν’ απορροφήσουν τον τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, που συμβάλλει στον εκνευρισμό των οδηγών, την απώλεια ψυχραιμίας που οδηγεί στη χειρότερη περίπτωση σε ατυχήματα. Δεν είναι άμοιρος των τροχαίων η κατάσταση των οδοσημάτων και πινακίδων που αν δεν είναι σκεπασμένες με διαφημιστικά αυτοκόλλητα, είναι κρυμένες πίσω από φυλλωσιές δέντρων, πολλές δε απ’ αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί ως στόχαστρα με “μπαλωθιές”.
Τούτο το καλοκαίρι βούλιαξαν από τουρισμό τα Χανιά. Δεν μπορεί παρά να υπάρξουν θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να σταθμίσουν οι δημοτικοί άρχοντες και αναλόγως τα θετικά να τα επιβραβεύσουν, για τα δε αρνητικά να λάβουν μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.