Μουσείο Τυπογραφείας

Χανιά – Δύο εβδομάδες μετά

«Νέα κατολίσθηση βράχου στα Τεμένια» (Χ.ν., 13-3-19)

1.-Παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της Περιφέρειας και των Δήμων, η κατάσταση στο ύπαιθρο, μετά την καταιγιστική και αιφνίδια νεροποντή των 25 και 26 Φεβρουαρίου καθώς και με τις τωρινές (12-13/3), ελάχιστα φαίνεται να βελτιώθηκε. Κατολισθήσεις χωμάτων και βράχων, πτώσεις παλαιών οικιών υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι δε καταγραφές των ζημιών πρέπει να είναι διαρκείς. Σε ό,τι αφορά το κόστος επανορθώσεων -κατά την εκτίμηση της Περιφέρειας- ανέρχεται πάνω από τα 200 εκατ. €. στην Κρήτη.
Η κατάσταση εφεξής θα είναι ρευστή. Δεν ξέρουμε, αν έχει εκπονηθεί νέο Πρόγραμμα οργάνωσης για την “Προστασία του Πολίτη” από φυσικές καταστροφές ή βρίσκεται σε ισχύ μόνο το παλιό. Ετσι, κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας! Τα σκουπίδια μόνο που κατέβασαν στη θάλασσα οι υδάτινοι όγκοι περνώντας από ανέλεγκτα ή μπαζωμένα ρέματα σε κατοικημένες ή όχι περιοχές, φανέρωσαν σε όλο της το μεγαλείο  την μεταπολιτευτική ελληνική κακοδαιμονία μας.

2.-Στην πολιτική η «πρώτη φορά» αριστερή κυβέρνηση που σήμερα στηρίζεται ουσιαστικά από ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων «ανεξάρτητων» καιροσκόπων, έκανε -και κάνει- «φιλότιμες» προσπάθειες (είναι και προεκλογική περίοδος) να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των Χανιωτών: έδωσε -και δίνει- υποσχέσεις για αποζημιώσεις! Κάπου όμως, σε τέτοιες βιβλικές καταστροφές, δεν θα έπρεπε να διοχετεύονται αμέσως ποσά από τα υπερπλεονάσματα που δίνονται αλλού;
Το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικοί μας σπανίως κάνουν την αυτοκριτική τους. Ακόμη κι όταν υπάρχουν νεκροί (Μάνδρα, Μάτι ή γρίπη), το ανευθυνοϋπεύθυνο κυριαρχεί στη νοοτροπία τους. Στο δικαστικό πόρισμα για το Μάτι, με τους 100 νεκρούς, φάνηκε ξεκάθαρα το αλαλούμ ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών. Επρεπε να γίνει μήνυση από πολίτες που είχαν θύματα, για να διερευνηθεί σε όλο το βάθος η αβελτηρία, και η αδιαφορία εν πολλοίς, των υπηρεσιών και αρχών. Σήμερα, «λαμβάνουν όνομα» οι ευθύνες, ώστε να λέμε «υπάρχουν Δικαστές εις τας Αθήνας!». Ωστόσο, ούτε μια παραίτηση δεν σημειώθηκε, ούτε αναδείχθηκε το φιλότιμο ως αρετή των… πολιτικών μας, ούτε και είδαμε μια πράξη ευθιξίας! Το να αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προσωπικά ο κ. Τσίπρας, την πολιτική ευθύνη ενός μαζικού «εγκλήματος» (με 100 θύματα), δεν μετριάζει ούτε την πράξη ούτε και τον αριθμό των νεκρών.
Η εξουσία, βλέπετε, τρέφει τον εγωισμό των Ελλήνων πολιτικών, ο εγωισμός τον κυνισμό κι αυτός με τη σειρά του την απόλυτη αδιαφορία: «εγώ θα διορθώσω την κατάσταση;», λένε από μέσα τους και πάνε παρακάτω! Αλλά, ως πότε…;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.