Χανιά
16 °C
http://www.haniotika-nea.gr
ΑΡΧΙΚΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΟΠΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
CINEMA
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
TEST
ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
VIDEO
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ξεφυλλίστε την έντυπη έκδοση
Σύνθετη αναζήτηση
Τα τελευταία νέα
11:37 πμ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρθρο υπέρ της επιστροφής των...
11:44 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της...
11:44 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μείωση δημοσίων εσόδων
11:44 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις...
11:43 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας
11:43 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανοδική αντίδραση
11:43 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αξιοι εθελοντές θυμηθείτε και τις...
11:42 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αγιοι Απόστολοι: Τα σπήλαια και άλλα
11:42 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Σούδα
11:41 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η αιολική ενέργεια και το περιβάλλον...
8:39 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παγκόσμια εκστρατεία για τις...
11:16 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πράσινη λύση για πάσα νόσο ή πράσινη...
12:46 μμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πλανήτη
9:29 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θέρμανση με τηγανέλαιο!
9:16 πμ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σπάνιο είδος νυχτερίδας
Το σκίτσο της ημέρας
RSS ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με τα RSS μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα θέματα
Αθλητισμός
Το άξιζε ο Βεστάκης!
Διαδρομές / στο δρόμο
diadromes19mai
diadromes12mai
diadromes5mai
diadromes28apr
Ηλεκτρονική Έκδοση
Η Εφημερίδα σε PDF
Κατεβάστε την εφημερίδα μας σε PDF
ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Προτάσεις προς την τοπική Αυτοδιοίκηση
Γράψτε τη δική σας άποψη
Βλέπετε άρθρα από την κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ:
«Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»
Βρυξέλλες
Επίσημα και κατηγορηματικά διαψεύδει η Κομισιόν τις δηλώσεις του επιτρόπου Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, τόνισε, μάλιστα, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι», που όπως είπε, «επαναλαμβάνουν τα τελευταία δύο χρόνια οι κύριοι Μπαρόζο και Ρεν».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
«Πριν από ενάμισι χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων», είπε στη συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα De Standaard.
«Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ
Μείωση δημοσίων εσόδων
Αθήνα
Σε πτωτική τροχιά κινούνται τα φορολογικά έσοδα καθώς όσο εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα ο εισπρακτικός μηχανισμός αδρανεί και οι φορολογούμενοι αναβάλλουν τις πληρωμές τους.
Τα πρώτα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν πτώση κατά 15%, όσο περίπου είχαν μειωθεί και τον Απρίλιο, ανατρέποντας έτσι τη θετική πορεία του πρώτου τριμήνου, όταν υπήρχε έστω και οριακά πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των αυξημένων ζημιών που είχαν κατά την περυσινή χρήση χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της ύφεσης. Στο Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς στην ´τρύπα´ των 335 εκατ. ευρώ που είχαν τα έσοδα του πρώτου τετραμήνου μετά την προεκλογική κατάρρευση, οι φόροι των νομικών προσώπων θα είναι αισθητά μειωμένοι, ενώ πολλές επιχειρήσεις θα έχουν αυξημένες επιστροφές.
Το Υπουργείο Οικονομικών σε υπηρεσιακό επίπεδο και προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες.
Η εντολή που δόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΩΣ 25 ΜΑΪΟΥ
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις εταιρειών
Αθήνα
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Ζανιά, καθορίστηκαν νέες προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για ορισμένες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων.
Συγκεκριμένα:
1) Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες, κ.λπ.), που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληγε στις 18 Μαΐου 2012, παρατείνεται έως και τις 25 Μαΐου 2012 για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
α. των παραπάνω υπόχρεων, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου και
β. των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1116/3-5-12, οι οποίες υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ., λόγω αδυναμίας της ηλεκτρονικής υποβολής τους.
2) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΟ Α? ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας
Αθήνα
Μείωση των προσλήψεων, κατακόρυφη άνοδο των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν τα στοιχεία του α? τετραμήνου του 2012, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Περίπου ο ένας στους δύο εργαζομένους εργάζεται με σχέση μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και ο ένας στους τρεις είναι ανασφάλιστος.
Οι νέες προσλήψεις, κατά το α? τετράμηνο του έτους, ήταν μειωμένες κατά 10,98%, ενώ μείωση κατά 12,77% εμφανίζουν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, επίσης μείωση κατά 2,72% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και κατά 4,88% η εκ περιτροπής απασχόληση. Η εικόνα του τοπίου στην αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από τη μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 46% του συνόλου των συμβάσεων.
Η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανοδική αντίδραση
Αθήνα
Αντέδρασε χθες η χρηματιστηριακή αγορά μετά την υποχώρησή της σε χαμηλά 22 ετών και μετά την έντονη πίεση των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες 16,29%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 550,13 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 13,64 μονάδων ή σε ποσοστό 2,54%.
Πάντως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε μεγάλη πτώση 10,10%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 19,15%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 59,566 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 204,48 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,10%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 525,71 μονάδες με οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,04%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 154,93 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,21%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (+10,12%), του ΟΤΕ (+9,46%), της...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αξιοι εθελοντές θυμηθείτε και τις Μαδάρες
Στ’ αλήθεια συντελείται τελευταία μια κοσμογονία από τους ανθρώπους των Χανίων με την τόσο σοβαρή και ευγενική διάθεση για να προσφέρουν σε πολλούς τομείς της ζωής μας αφιλοκερδώς σε κάθε περίσταση. Πρέπει να είναι περήφανοι οι Χανιώτες για τους εθελοντές των που προστρέχουν σε κάθε ανάγκη και πρόβλημα.
Στην αλληλοβοήθεια σε δύσκολες ημέρες για τα οικονομικά. Στην προσφορά αίματος, στην αναζήτηση χαμένων συνανθρώπων σε βουνά και κάμπους, μα και σε τόσες άλλες ανάγκες και κυρίως για την προστασία και καθαριότητα στο περιβάλλον μας, το ασύγκριτο σε ομορφιά.
Με πρωτοπόρους δημότες της πόλης και τον Δήμο μας, μα και σε άλλες περιοχές, πραγματοποιείται μια θαυμαστή προσπάθεια για τον καθαρισμό, δηλαδή για τον πολιτισμό. Γιατί, νομίζω, πρώτο στοιχείο του πολιτισμού είναι η καθαριότητα παντού και σ’ αυτό έπρεπε να επικεντρώσουν κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον τους οι αξιόλογοι και αρκετοί, πολιτιστικοί σύλλογοι...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αγιοι Απόστολοι: Τα σπήλαια και άλλα
Πολύ σωστά επισημάνθηκε στα ´Χ.Ν.´ προ ημερών η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της ταβέρνας που λειτούργησε στο δυτικό άκρο και τέρμα του αμαξιτού δρόμου, μέσα στην εκεί βραχοσκεπή. Σε αυτή την υπέροχη περιοχή τα σκουριασμένα σύρματα περίφραξης, οι σάπιες μεταλλικές κατασκευές στην ταράτσα, τα μπετά κ.λπ. αποτελούν παραφωνία. Ακόμη και αν λειτουργούσε με μια συμβατή με το περιβάλλον κατασκευή από ξύλο κ.λπ. ίσως να μην ήταν τόσο αποκρουστικό.
Οσο για τα σπήλαια, εκτός αυτή τη βραχοσκεπή, υπάρχει δυτικά της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε μικρή δολίνη (βούλισμα) σπήλαιο με χαμηλή οροφή που δημιουργήθηκε από καταπτώσεις, με έξοδο προς τα βράχια της ακτής και που γεμίζει σκουπίδια και υπολείμματα… παράνομων συναντήσεων, ίσως χρειάζεται να καθαριστεί. Στον ανατολικό κολπίσκο και στην επίσης ανατολική πλευρά του, ευρίσκεται όμοιο σπήλαιο με έξοδο ψηλά και με αμμουδιά μέσα που χρησιμοποιήθηκε σαν...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Σούδα
Ανάμεσα από τη θαυμάσια δενδροστοιχία από είδος φοινίκων και την παραλιακή λεωφόρο που είχε φτιάξει ο τέως Δήμος Σούδας παρουσιάζεται το αντιαισθητικό θέαμα ενός μισοναυαγισμένου πλοιαρίου που υπάρχει στη θάλασσα από χρόνια. Νομίζω ότι είχε κατασχεθεί από τράπεζα που όμως είναι απορίας άξιον γιατί δεν το εκποίησε, έστω και για σίδερα, αλλά ασχημίζει εκεί την περιοχή.
Επίσης εκεί πλησίον στον υδροβιότοπο του Μορώνη ποταμού, για τον καθαρισμό και ανάδειξη του οποίου ο Δήμος Χανίων έχει κάμει μεγάλες προσπάθειες και έξοδα, άρχισαν να φυτρώνουν αυθαίρετα με… ρόδες.
Α.Π....
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η αιολική ενέργεια και το περιβάλλον στην Κρήτη
Γράφει ο δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
Γεωπόνος ερευνητής, οικοτοξικολόγος
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) γνωστές και ως «ήπιες» ή «πράσινες» θεωρούνται περιβαλλοντικά πιο καθαρές και οικολογικά περισσότερο αποδεκτές. Αποτελούν την ελπίδα αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα εξαιτίας της επερχόμενης εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων.
Εκτιμάται ότι το 2100 οι ΑΠΕ θα καλύψουν πάνω από το 70% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης. Η Κρήτη παρουσιάζει το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης των ΑΠΕ στη ζώνη της Μεσογείου.
Μία κατηγορία από τις ΑΠΕ είναι και η αιολική ενέργεια, η οποία εκμεταλλευόμενη τον πνέοντα άνεμο, μετατρέπεται από κινητική σε μηχανική και με τη βοήθεια μιας γεννήτριας σε ηλεκτρική. Σε επίπεδο κόσμου η ισχύς του ανέμου υπολογίζεται σε 6Χ109 MW (Μεγαβάτ). Η διαθέσιμη ισχύς αντιπροσωπεύει μόνο το 1% δηλαδή 175Χ1012 KWH (Κιλοβατώρια). Η αιολική ενέργεια προέρχεται από την ηλιακή που σε ποσοστό 2%...
1
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Παγκόσμια εκστρατεία για τις νυχτερίδες
Αφιερωμένη στις νυχτερίδες είναι η διετία 2011 - 2012, από τη Συνθήκη για τα Μεταναστευτικά Είδη (CMS - Bonn Convention) και τη Συμφωνία για την Προστασία των Πληθυσμών των Ευρωπαϊκών Νυχτερίδων (EUROBATS).
Οπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σκοπός της διοργάνωσης αυτής (με την ονομασία ´Year of the bat´ είναι ενημέρωση των πολιτών, αρχικά της Ευρώπης και ακολούθως του υπόλοιπου πλανήτη σχετικά με τη φυσική ιστορία και την οικολογική αλλά και οικονομική σημασία των πιο παρεξηγημένων ίσως θηλαστικών της γης.
ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Οι νυχτερίδες είναι συνδεδεμένες με μία πληθώρα προκαταλήψεων, συγχύσεων και δεισιδαιμονιών καθώς αρκετοί από εμάς διατηρούν τις ολότελα εξωπραγματικές αντιλήψεις ότι οι νυχτερίδες είναι πλάσματα του Σατανά, ότι μπερδεύονται στα μαλλιά μας με ολέθρια αποτελέσματα και ότι είναι τυφλές. Στα Βαλκάνια δε, συναντάμε και την αντίληψη ότι τα οστά τους φέρνουν γούρι, δοξασία που...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
Πράσινη λύση για πάσα νόσο ή πράσινη λαίλαπα για την άγρια ζωή;
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΚΗΣ*
Αναλογιζόμενος κανείς τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η εξόρυξη, εμπορεία και χρήση των υγρών καυσίμων (πετρέλαιο κ.ά..), τόσο στις περιοχές εξόρυξης (πόλεμοι, εκμετάλλευση τοπικών κοινοτήτων, υποβάθμιση γόνιμων εκτάσεων, ασθένειες και παθήσεις) όσο και πέραν αυτών (κόστος μεταφοράς, ρύπανση κατά τη μεταφορά και τη χρήση κ.ά..) δεν μπορεί παρά να δεχτεί την ανάγκη για αξιοποίηση και άλλων μορφών ενέργειας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ: αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική κ.ά..) έχουν δικαίως προταθεί ως οι πιο ενδεδειγμένες εναλλακτικές, καθώς υπό συνθήκες μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της παραγωγής και χρήσης ενέργειας. Οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται πάντα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παγκοσμίως που αποδεικνύουν πως η αξιοποίηση των ΑΠΕ μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά υποβαθμίζοντας σημαντικά το περιβάλλον.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ
Από τις πιο γνωστές μορφές περιβαλλοντικού κόστους είναι η υποβάθμιση οικοσυστημάτων κατά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΓΗΣ”
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πλανήτη
Του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ
ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Τα θεμελιώδη δικαιώματα σε αυτούς τους μειούμενους πόρους, όπως ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό καθώς και η υγιεινή τροφή» κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ ντ’ Εσκότο, στις 22 Απριλίου του 2010. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Οργανισμός υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, και καθιέρωσε την 22α Απριλίου ως ´Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης´.
Η φετινή Ημέρα της Γης βρίσκει τον πλανήτη τραυματισμένο. Το μέλλον του είναι δυσοίωνο. Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία της αγοράς, στην ´οικονομία - καζίνο´, όπως τη χαρακτηρίζει ο Αμερικανός συγγραφέας και αρθρογράφος, στο Time, παλιά και σήμερα στο Vanity Fair, Κουρτ Άντερσεν, θέτει προτεραιότητες που παραμερίζουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Της διαδικασίας συμβίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
«Πλέον, μέρα με τη μέρα, οι επιστημονικές...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Θέρμανση με τηγανέλαιο!
Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Με την ονομασία ´Τηγανοκίνηση´ τέθηκε σε λειτουργία σε σχολεία της Λευκωσίας πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής βιοκαυσίμων με σχεδόν μηδενικό κόστος.
Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, οι μαθητές θα παίρνουν στο σχολείο τους τα τηγανέλαια που χρησιμοποιήθηκαν στα σπίτια τους και με ειδική επεξεργασία, θα τα μετατρέπουν σε βιοντίζελ, που θα χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τη θέρμανση των αιθουσών διδασκαλίας.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, μαθητές έδειξαν, στην ειδικά διαμορφωμένη κινητή μονάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τον τρόπο επεξεργασίας των τηγανέλαιων.
Την προώθηση του προγράμματος «Τηγανοκίνηση» στα σχολεία, ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «ΑΚΤΗ». Ο διευθυντής του οργανισμού, δρ Μιχάλης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι η μετατροπή των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων σε βιοντίζελ θα γίνεται σε ειδική κινητή μονάδα, που κατασκευάστηκε με κόστος περίπου 30.000 ευρώ. Η μονάδα αυτή θα πηγαίνει εκ περιτροπής στα σχολεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ
Σπάνιο είδος νυχτερίδας
Ο ζωικός πλούτος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά στη διάρκεια διεθνούς ερευνητικής αποστολής για τη μελέτη των νυχτερίδων. Όπως διαπιστώθηκε το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη νυχτερίδας, μεταξύ των οποίων και το σπάνιο ´Pipistrellus hanaki´.
Η ερευνητική αποστολή πραγματοποιήθηκε από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου του 2011 με τη συμμετοχή 15 ερευνητών από την Αγγλία, την Αμερική αλλά και την Ελλάδα, κατόπιν σχετικής άδειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επικεφαλής ήταν ο Βρετανός Geoff Billington, ενώ από το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχε ο Παναγιώτης Γεωργιακάκης.
Οι έρευνες εστιάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων (Σούγια, Αγία Ειρήνη, Ομαλός, Φαράγγι Σαμαριάς) αλλά και στην Παλαιόχωρα και στη Λίμνη (Ιναχωρίου). Όπως επισήμανε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Γεωργιακάκης, «η περιοχή επιλέχθηκε καθώς είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης σε αριθμό ειδών νυχτερίδων...
0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Τα τάνκερ του μέλλοντος
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΓΟΥΤΑ, ΑΠΕ - ΜΠΕ
Tα πλοία - φορτηγά του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος στην Ευρώπη δεν θα μοιάζουν με τα τάνκερ που ξέρουμε: ενδεχομένως θα έχουν πτυσσόμενα ´ιστία´ - γερανούς, ικανά να αξιοποιήσουν την αιολική ενέργεια των ωκεανών. Θα διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελ εμβαδού εκατοντάδων ή και χιλιάδων τετραγωνικών και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σίγουρα, θα εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, θα καταναλώνουν περιορισμένες ποσότητες καυσίμων, θα στοιχίζουν πολύ φθηνότερα, σε σχέση με σήμερα, ως κατασκευή και θα είναι πιο ασφαλή για το περιβάλλον και τους επιβάτες τους. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, για τα επιβατικά πλοία.
Κάποιες από τις παραπάνω τεχνολογίες είναι ήδη διαθέσιμες και εφαρμόζονται -έστω πιλοτικά- στην Ευρώπη, ως απότοκο τριών Προγραμμάτων - Πλαισίων Ερευνας και Ανάπτυξης. Αλλες παραμένουν στα σπάργανα, καθώς παρά την εκτεταμένη έρευνα δεν...