Μουσείο Τυπογραφείας

“Brexit” το χαοτικό!

Ο κύκλος της 10ετούς ύφεσης έκλεισε με τη λήξη του 2018, η Ευρώπη όμως δεν έμεινε αλώβητη. Εχει υποστεί πολιτική φθορά. Ανοίγει νέος κύκλος που θα συνεχίσει να πληρώνει τα επίχειρα των πράξεών της. Η κρίση ξεκίνησε με το “Brexit” αλλά η μεγαλύτερη είναι η ανοδική πορεία των λαϊκοδεξιών κομμάτων, που αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη.
Η Ευρώπη πλέον δεν θα είναι η ίδια που ξέρομε, όταν αξιολογηθούν και τ’ αποτελέσματα των Ευρωεκλογών παράλληλα με τις εθνικές εκλογές αναμετρήσεις που θα γίνουν σε 8 απ’ τις 27 χώρες της Ε.Ε. μέσα στο 2019. Το άλλο ανησυχητικό είναι ότι σήμερα 14 απ’ τις 27 χώρες της ΕΕ, διοικούνται από κυβερνήσεις μειοψηφίας. Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποχωρεί απ’ την Ε.Ε. ως τις 29 Μαρτίου, κυβερνάται από μειοψηφική κυβέρνηση.
Πάντα σε αυτές τις κυβερνήσεις δημιουργούνται προβλήματα, που η εξουσία προσπαθεί να λύσει, κάνοντας υποχωρήσεις πολλές φορές επιζήμιες για το κοινό συμφέρον.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συμβιβάστηκε με την Ε.Ε. να υπάρξει μια μεταβατική συμφωνία για το “Brexit”, η οποία δεν ικανοποιεί τους εργατικούς, προκάλεσε δε εξέγερση στους Τόρις, οι οποίοι αντιδρώντας, εζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης, που δεν ενέκρινε το κοινοβούλιο. Οι εργατικοί πρότειναν να γίνουν πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα κατάφερναν να επαναδιαπραγματευθούν μια καλύτερη συμφωνία εξόδου, παρά τη ρητή αντίθεση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που απέκλεισε τέτοια πιθανότητα.
Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αναβλήθηκε η ψηφοφορία για τη συμφωνία, που έφερε η Τερέζα Μέι, να επαναληφθεί τώρα στα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, η απόφαση της Ε.Ε. για το “Brexit” είναι αμετάκλητη και θα γίνει την καθορισθείσα ημερομηνία στις 29 Μαρτίου. Προβλέπεται ότι η συμφωνία της Μέι με την Ε.Ε. θα καταψηφισθεί.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα προκληθεί χάος, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε όλα τα άλλα κράτη της Ε.Ε. και τούτο, διότι και τα δύο μέρη δεν έχουν προλάβει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων, που θα προκύψουν. Στη Βουλή των Κοινοτήτων κατετέθη τροπολογία που υποχρεώνει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το “Brexit”, όπως έξοδος με αναβαθμισμένη συμφωνία, ή τη διεξαγωγή ξανά δημοψηφίσματος, ώστε να τεθούν σε ψηφοφορία.
Εν όψει του “Brexit” προβλέπεται να ληφθούν μέτρα φορολογικών αλλαγών είτε εγκριθεί, είτε όχι η συμφωνία, που θα πλήξουν και το διχοτομημένο νησί της Ιρλανδίας. Κλυδωνίζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση της Μέι καθ’ όσον οι εργατικοί επιμένουν, αν καταψηφισθεί η μεταβατική συμφωνία του “Brexit” θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με στόχο τις πρόωρες εκλογές.
Βλέπουμε ότι παρόμοιες συγκυρίες, όσον αφορά την επιβίωση της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο με θέμα το “Brexit”, συμβαίνουν και σ’ εμάς με αντίστοιχο ζήτημα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.