Μουσείο Τυπογραφείας

Μπράβο στην πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων

Κύριε διευθυντά,
συμπάθησέ μου που οι γι ευαιστησίες μου με οδηγούνε στην απόφαση να σε μπλεχτώ και πάλι για να δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας “Χανιώτικα νέα”, την επιστολή μου αυτή. Με την οποία εκφράζω τις πολλές πολλές ευχαριστίες μου στις δασκάλες, δασκάλους και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων και με την αδύναμη και άσημη φωνή μου να επαινέσω την πρωτοβουλία τους να πούνε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντρα, οπροχθές, στα σπίθια μας.
Είναι η γι αλήθεια πως από το πρωί τση φάνηκε τούτησας τση μέρας πως δεν ήτανε σα και τις άλλες γιατί από πρωί – πρωί εχτύπησε η καμπάνα τσ’ εκκλησίας μας που μας θα ειδοποιούσε πως θα γινότανε λουτρουγιά στην ενορία μας τουτηνά την ημέρα, για τον εκκλησιασμό του Δημοτικού Σχολείου. Γι’ αυτό και την ώρα απου ο λειτουργός Ιερέας επροσεύχετο και προετοίμαζε την αναίμακτο θυσία κι ανέπεμπε ευχές υπέρ του σύμπαντος κόσμου και οι ψάλτες έψαλλον τους καθορισμένους Θεόπνευστους ύμνους της ημέρας, η εκκλησία άξαφνα επλημμύρισε από παιδικές παρουσίες. Χαριτωμένες υπάρξεις, μ’ αγγελικά χαμόγελα, ζωγραφισμένα στα πρόσωπά ντωνε. Ευτυχισμένοι οι γονείς κι οι παππουδογιαγιάδες απου μπαινοβγαίνουνε στα σπίθια ντωνε και τυχεροί δασκάλοι και δασκάλες, απου συναναστρέφεστε στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες με την άνοιξη τση ζωής, και διαπλάθετε τους εύπλαστους χαραχτήρες τωνε και θεμελιώνετε την πνευματική ντωνε ανάπτυξη. Με υποδειγματική τάξη και η ησυχία ασυνήθιστη, για την παιδική ηλικία, εμείνανε ούλα τα παιδιά στις θέσεις τωνε και με απόλυτη υπακοή στις υποδείξεις του λειτουργού Ιερέως εκοινωνήσανε, ξεκάθαρο συμπέρασμα πως τα σκολιαρούδικα τση περιοχής Χωραφακίων είναι σε καλά χέρια.
Υστερα από τη λουτουργιά, καθένας επήρε το δρόμο ντου, κι ούλα εδείχνανε πως απόκεια κι ύστερα η γι ημέρα θαν’ επέρνα όπως και τσ’ άλλες μέρες. Ομως άλλες οι γι εδικές μου σκέψεις, κι άλλες οι γι αποφάσεις της Εκτης Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων και προφανώς και τση δασκάλας ντωνε. Γι’ αυτό και με ξαφνιάσανε ευχάριστα όταν είδα μια ομάδα από μαθητούδια ν’ ακολουθούνε το μονοπάτι απού οδηγεί στο σπίτι μου. Δε χρειάστηκε πολλή σκέψη για να καταλάβω τσοι προθέσεις τωνε, αφού μπροστάρη είχανε ένα συμμαθητή ντωνε λυράρη, απου ως τον είδα εθυμήθηκα τη μαντινάδα:
«Μη με θωρείς μικιό μικό και χαμηλοζωσμένο
από τη γης δεν φαίνομαι μα τσοι καρδιές μαραίνω».
Και δεν άργησε να την επιβεβαιώσει τουτηνά τη μαντινάδα με την δεξιοτεχνία ντου, που μου θύμισε με την ανέμη που έπαιζε, το μεγάλο μας λυράρη, τον Αγιο τση Κρητικής μουσικής, το μακαρίτη Κ. Μουντάκη, που κι εκείνος από μικιό κοπέλι, με το κρητικό κεφαλομάντηλο όμως εκείνος γιατί ‘τανε βοσκαρούδικο, είχε κι αυτός συντροφιά ντου τη λύρα, απου τηνε τίμησε και την έκανε και κελάηδιε. Έτσα, κι ο μικιός λυράρης τση συντροφιάς τω καλαντριστάδω, με το κύρος τση γραβάντας και το ύφος του μεγάλου δεξιοτέχνη τση λύρας, εξεκίνησε να πχιαινοφέρνει το δοξάρι στσοι χορδές τση και να σκορπά τσ’ εύηχες μελωδίες τω Χριστουγεννιάτικω καλάντρω, και με τσ’ αγγελικές φωνές τωνε τα υπόλοιπα παιδιά να συμπληρώνουνε τη μουσική πανδαισία.
Με μεγάλη απληστία, σάς απόλαυσα και με ακόμη πιο μεγάλη συγκίνηση σας εκαμάρωνα. Ακόμη και για την απόφασή σας να μη παίρνετε σαν φιλοδώρημα χρήματα, τη βρήκα σωστή. Γιατί επιτέλους, κάποιες στιγμές σωστό είναι να γυρίζομε τη πλάτη μας στα χρήματα, κι ας υπάρχουνε ανάγκες. Η τροφή απού γεμίζουνε τσοι ψυχές των αθρώπω δεν αγοράζεται παρά προσφέρεται, από το περίσσευμα τση καρδιά των άλλω, με καλοσύνη κι ανιδιοτέλεια. Και ‘σεις με την πρωτοβουλία σας αυτή μας ενθουσιάσατε. Μα και τα παιδάκια που σας έχουνε εμπιστευτεί, οι γονείς και οι κηδεμόνες τση περιοχής Χωραφακίων, τωνε παραγεμίσατε κι εκείνω τσοι ψυχές τωνε με πανέμορφες εμπειρίες που θα ‘ρχονται στη θύμησή ντωνε σαν αναμνήσεις ως και στα γεράμαντά τωνε. Έμπλεος από χαρά σας διαβεβαιώ πως η πρωτοβουλία σας αυτή ήτανε μια ζείδωρος πνοή απου αναζωογόνησε τα νυσταγμένα αιστήματα και τσ’ ευαιστησίες μας. Γι’ αυτό και πάλι σας ευχαριστώ και σας εύχομαι από καρδιάς υγεία, δύναμη και αντοχή, να είστε πάντα πρωτοπόροι και να οδηγείτε μαθητές και τσοι μαθήτριές σας στην ανηφορική διαδρομή τση προόδου, και να τωνε μαθαίνετε ν’ αποφεύγουνε την εύκολη τση κατρακύλας.
Μπράβο σε ούλους, Μαθητές, Μαθήτριες, Δασκάλους και Δασκάλες.
Καλές και ευλογημένες υπόλοιπες εορτές.
Χαρούμενη κι Ευτυχισμένη Καινούρια Χρονιά.

Με εκτίμηση
Εμμανουήλ Γεωργ. Κουτράκης
Χωραφάκια

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.