Μουσείο Τυπογραφείας

Bραχύβια αξιολόγηση

Με μια ασυνήθιστη γρηγοράδα τελείωσε η 3η αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου εν συγκρίσει με όσες έγιναν στα 8 χρόνια της κρίσης. Με το κλείσιμό της απ’ τους θεσμικούς και την έγκριση της τελικής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, ανοίγει ο κρουνός εκταμίευσης της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ και στρώνεται ο δρόμος έναρξης των συζητήσεων για το χρέος. Εν αναμονή, λοιπόν, της “επόμενης ημέρας”, μετά την 28η Αυγούστου 2018, που λήγει το μνημόνιο, αλλά η περιπέτεια των Ελληνων συνεχίζεται.
Η αξιολόγηση τελείωσε τόσο σύντομα, αφού πέρασε πρώτα απ’ τα παρακλάδια του Βερολίνου, διότι δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο να πάρουν. Ολα τους τα ‘χει δώσει η κυβέρνηση, που επέδειξε “εντυπωσιακή” ικανότητα προσαρμογής” (η κολοτούμπα επί το λογιότερον) και μάλιστα προκαταβολικά, αφού οι δανειστές είχαν την προνοητικότητα, να μας βάλουν να ψηφίσουμε από τώρα, ως προαπαιτούμενα, την μείωση κι άλλο των συντάξεων απ’ το 2019 και την αύξηση της φορολογίας κατεβάζοντας το αφορολόγητο στα 5700 ευρώ.
Φαίνεται λοιπόν, ότι κουράστηκαν ή μας βαρέθηκαν, γι’ αυτό η σπουδή κλεισίματος της αξιολόγησης και η ανεπίσημη συμφωνία προχθές στο Γιούρογκρουπ των Βρυξελλών για το πακέτο των μέτρων, η επισημοποίηση των οποίων αναμένεται την 22 Ιαν. 2018 σε πολιτικό επίπεδο. Τότε θα προεδρεύει ο αντικαταστάτης του Ντάϊσελμπλουμ, Πορτογάλος αυτός, ο Μάριο Σεντένο, κεντροαριστερών αποχρώσεων. Ο αποχωρών Ντάϊσελμπλουμ, (τον χάνουμε κι αυτόν, που τον είχαμε συνηθίσει ως φερέφωνο του Σόιμπλε), ευχήθηκε, ο αντικαταστάτης του να κρατήσει ενωμένο το Γιούρογκρουπ, όλα να πάνε καλά, να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και να διευθετηθεί το χρέος. Εξελέγη στο Γιούρογκρουπ ο Σεντένο, διότι πίεζαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, να υπάρξει κάποια εξισορρόπηση στην εκπροσώπηση των αξιωμάτων, δεδομένου ότι σε τρία βασικά όργανα της Ε.Ε., Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο, βρίσκονται Χριστιανοδημοκράτες.
Συναινετική ήταν, τελευταίως, η στάση του Δ.Ν.Τ., που βρίσκεται σε θέση “αναμονής”, η εκπρόσωπος του οποίου κα Βελκουλέσκου «ήταν ήρεμη περισσότερο αυτή τη φορά» κατά δήλωση του κ. Τσακαλώτου. Το ενδιαφέρον είναι, να δούμε μετά την ολοκλήρωση του δικού του προγράμματος με τη χώρα μας Φεβρ. 2018, ποια στάση θα τηρήσει. Τούτο θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της διευθέτησης του χρέους απ’ τους Ευρωπαίους, οι οποίοι μεταθέτοντάς το δεν το επιλύουν.
Ποιος ο λόγος, λοιπόν, της πρεμούρας να τερματιστεί η 3η αξιολόγηση, αφού αναβάλλουν και μεταθέτουν για το μέλλον την οριστική λύση του χρέους; Μήπως η επαίσχυντη συμφωνία για αύξηση του ΑΕΠ 2% το χρόνο μέχρι το 2060 τους εξασφαλίζει, ότι θα πάρουν τα λεφτά τους; Γιατί πέρυσι με το κοινωνικό επίδομα που δόθηκε, εδημιούργησαν θέμα, ότι έπρεπε να πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ φέτος, που συνέβη το ίδιο δεν ακούστηκε η παραμικρή διαμαρτυρία;
Μήπως επετάχυναν, να κλείσουν οι λογαριασμοί του Ντάϊσελμπλουμ με την Ελλάδα, για ν’ ανοίξει νέους ο αντικαταστάτης του Σεντένο με κάποιον άλλο “τυχερό” της Ευρωζώνης;
Αλήθεια ή ψέμματα, άγνωστο! Το γνωστό είναι ότι “όταν σφίγκουν τα πράγματα κατά τον Γιούνκερ αναγκάζεσαι να πεις ψέμματα”. Εμάς τους Ελληνες, ημεδαποί και αλλοδαποί μας έχουν “φλομώσει”!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.