Μουσείο Τυπογραφείας

Αυγουστιάτικα παιχνίδια του μυαλού μας

27«Η δεύτερη ζωή σου αρχίζει όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μόνο μία»
Raphaelle  Giordano, συγγραφέας, 2015

Οι διακοπές του Αυγούστου επηρεάζουν τον κάθε μας διαφορετικά, άλλοι ανακαλύπτουν μια νέα ζωή κι άλλοι δίνουν ένα τέλος. Κι αυτό για να αναφερθώ στις ακραίες περιπτώσεις.
Το φάσμα των επιρροών του Αυγούστου ή μάλλον των παιχνιδιών που παίζει το μυαλό μας είναι ευρύτερο από ότι φανταζόμαστε.
Στο σημερινό σημείωμα κάνω μια μικρή απόπειρα να περιγράψω μερικές από τις ασυνείδητες καταστάσεις του μυαλού μας. Καταστάσεις που όταν μας κατακυριεύουν τις αποδίδουμε στις χρωματιστές ή στις διπλές πανσέληνους.
Σε κάθε περίπτωση το κοινό μήνυμα των Αυγουστιάτικων επεισοδίων είναι να δούμε τον κόσμο μας με άλλα μάτια.

Κλείνουμε τους διακόπτες  
Τι γίνεται αν κλείσουμε τους διακόπτες της συνειδητής σκέψης;
Τότε θεωρητικά αρχίζουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση ροής.
Τι είναι αυτή η κατάσταση;
Είναι η αίσθηση της απόλυτης ικανοποίησης, το χάσιμο στο χρόνο, της ηδονής της εμβάπτισης στη Φύση και της δημιουργικής χαλάρωσης. Πόσο διαρκεί;
Μπορεί να διαρκέσει ώρες αν συνυπάρχουν ήχοι της Φύσης, χιούμορ, συντροφικότητα και ασφάλεια. Για να την πετύχουμε βάζομε το κινητό μας τηλέφωνο στο αθόρυβο και δεν ασχολούμαστε με τις ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις των κοινωνικών δικτύων.
Σημειώνω τον αυξανόμενο βομβαρδισμό μας τον Αύγουστο με διαφημιστικά μηνύματα, ανούσια κουτσομπολιά κι άχρηστες πληροφορίες.
Γιατί το κάνουν; Για να μην αποπειραθούμε να κλείσουμε τους διακόπτες, για να συνεχίσουμε την εξάρτηση μας από το σύνδρομο FOMO που σημαίνει ‘Φοβάμαι μη τυχόν και χάσω μια πληροφορία’.
Τα πλεονεκτήματα του κλεισίματος των διακοπτών θα τα δούμε παρακάτω.

Στιγμές φωτισμού    
Η ανταμοιβή δίνεται όταν έχοντας κλείσει τους διακόπτες έρχονται αναπάντεχα ο φωτισμός κι η έμπνευση. Τότε απογειώνεσαι. Βιώνεις τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης και της απόλαυσης του νέου. Έχεις την αίσθηση ότι πετάς ή ότι είσαι πάνω σ’ ένα λόφο ή σ’ ένα βράχο με αδιάκοπη θέα.
Αυτές οι στιγμές του φωτισμού, δηλαδή της έμπνευσης , έρχονται απρόσμενα. Χωρίς παραγγελία. Μπορεί να έλθουν σε ένα όνειρο, την ώρα που κολυμπάμε ή περπατάμε στην παραλία. Σχεδόν πάντα αυτές οι σκέψεις έρχονται μετά από μια περίοδο προβληματισμού για ένα θέμα.
Θα μας συμβεί τώρα τον Αύγουστο, αν στην αρχή του καλοκαιριού μελετήσαμε ή προβληματιστήκαμε για ένα θέμα μας και σήμερα κλείνουμε τους διακόπτες.
Όχι δεν έρχεται η έμπνευση όταν ξενυχτάμε καπνίζοντας, αφού η επεξεργασία του θέματος μας γίνεται σε ασυνείδητο επίπεδο.
Κι η ανάδυση της δημιουργικής λύσης έρχεται όταν δεν το περιμένουμε.

Καύσωνας= αύξηση αυτοκτονιών
Μεγάλη έρευνα που αφορούσε περίπου 1.5 εκατομμύρια περιπτώσεων αυτοκτονιών έδειξε την άμεση σχέση τους με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε βαθμό αύξησης της μηνιαίας θερμοκρασίας αντιστοιχούσε 0.7% και 2.1% αύξηση των αυτοκτονιών σε Η.Π.Α. και Μεξικό αντίστοιχα.
Πιθανός ένοχος η χημική ουσία σεροτονίνη που ρυθμίζει τη ψυχική μας διάθεση και τη θερμοκρασία του σώματος μας.
Επίσης, η ανάλυση 620 εκατομμυρίων μηνυμάτων στο twitter δείχνει αύξηση των καταθλιπτικών μηνυμάτων όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Άλλος ένας λόγος να κλείνουμε τους διακόπτες μας συχνότερα μιας και τα κύματα καύσωνα θα μας επισκέπτονται πιο τακτικά.
Να κόψω το τσιγάρο;
Ένας ανώδυνος τρόπος να κόψετε το τσιγάρο είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια σας σήμερα ενώ βρισκόσαστε σε διακοπές. Ειδικοί επισημαίνουν ότι μια κακιά συνήθεια κόβεται ευκολότερα όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον που δεν την υποστηρίζει.
Έτσι αδυνατίζουμε μακριά από το ψυγείο μας και κόβουμε το τσιγάρο μακριά από τις συνηθισμένες παρέες.
Θυμόμαστε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 15 μέρες για να απαλλαγούμε από μια κακιά συνήθεια. Έτσι αν αρχίσετε σήμερα, το νέο σχολικό έτος μπορεί να σας βρει άκαπνο.
Προσοχή χρειάζεται για να μην εγκαταλείψετε τις καλές αγαπημένες σας συνήθειες στις διακοπές.

“ Πας καλά, συνέχισε…’’
Κι αν φέτος το καλοκαίρι συνειδητοποιήσατε ότι έχετε μόνο μία ζωή κι ότι είναι καιρός να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια, οι ειδικοί προτείνουν μια σειρά βημάτων.
Ας τα δούμε:
• Οι παραλίες είναι ο ιδανικός τόπος για να παρατηρήσουμε μύριες όσες συμπεριφορές και να συνειδητοποιήσουμε την διαφορετικότητα.
• Νέες σχέσεις και συντροφιές μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι συχνά υπερβάλλουμε όταν αξιολογούμε τον εαυτό μας, την παρέα μας και τα πιστεύω μας.
• Αν ένα πρωινό των διακοπών γίνουμε παρατηρητές της γλώσσας σώματος των γύρω σας, θα μάθουμε να μην παρασυρόμαστε εύκολα από τα λεγόμενα τους. Η γλώσσα σώματος ενός ψεύτη λέει πάντα την αλήθεια.
• Με τους διακόπτες κλειστούς αποκλείουμε την καθημερινή εισβολή αρνητικών επιρροών στο ψυχισμό μας.
• Ας προνοούμε όμως, επειδή ‘το κακό δεν τριτώνει από μόνο του, αλλά επειδή εφησυχάζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί.’
• Ο στοχασμός κι η χαλάρωση των διακοπών ενισχύουν τις γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα 2 ημισφαίρια του εγκέφαλου μας. Δηλαδή τη λογική με την δημιουργικότητα μας.
• Προς το τέλος των διακοπών  ξεκούραστοι, σοφότεροι από τις παρατηρήσεις σας και με την φαρέτρα σας γεμάτη με ιδέες μιας άλλης ζωής πείτε στον εαυτό σας,
“ Πας καλά, συνέχισε…’’

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.