Μουσείο Τυπογραφείας

Aτομα με αναπηρία: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Την ανάγκη δημιουργίας στα Χανιά ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ελευθερία Αλιφιεράκη, το  Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ΑμεΑ Νομού Χανίων.
Οπως τόνισε μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” η πρόεδρός του Αμαλία Μπασιά, «εδώ και τρία χρόνια διεκδικούμε την δημιουργία στα Χανιά ενός τέτοιου Κέντρου. Έχουμε υποβάλλει σχετικό αίτημα στον Δήμο Χανίων, ζητώντας να το δει θετικά, με το σκεπτικό ότι όταν τα ανάπηρα παιδιά αποφοιτήσουν από τα ειδικά σχολεία, δεν έχουν κάπου να απασχοληθούν και κλείνονται ξανά μέσα στο σπίτι. Ένα Κ.Δ.Α.Π.Μ.Ε.Α. θα ήταν πολύ αποτελεσματικό ως περιβάλλον και απασχόληση για αυτά και θα βοηθήσει ως δομή πρόληψης της απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού».
Η δημιουργική απασχόληση νέων με αναπηρίες, η κοινωνική ένταξή τους, η στήριξη των οικογενειών τους και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους
Η κα Μπασιά επισημαίνει ότι  ο Νομός Χανίων, είναι ίσως  ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα που δεν λειτουργεί Κ.Δ.Α.Π.Μ.Ε.Α. Θα μπορούσε  – προσθέτει – το Κέντρο να λειτουργήσει με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, όπως λειτουργεί ο Δήμος τους Παιδικούς Σταθμούς.
«Ο Δήμος Χανίων διαθέτει πολλά κτήρια τα οποία πληρούν τα κριτήρια να δημιουργία του Κέντρου αυτού Διημέρευσης και Φροντίδας ΑμεΑ. Εμείς, ως Σωματείο, έχουμε προτείνει  ένα κτίριο προσβάσιμο, στην περιοχή της Νέας Χώρας  ιδιοκτησίας του Δημοτικού Γηροκομείου», μας λέει η κα Μπασιά, καλώντας την Δημοτική Αρχή να ενσκήψει θετικά στο εν λόγω αίτημα, «εντάσσοντάς το στον προγραμματισμό των έργων».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του  Σωματείου ΑμεΑ Νομού Χανίων προς τον Δήμο Χανίων, τονίζεται ότι:
«Στην Ελλάδα του 21ου Αιώνα δεν μπορούν να συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι που να ζουν σε κατάσταση κοινωνικού εγκλεισμού σε ιδρύματα ή στα σπίτια τους.
Είχαμε προτείνει στα προηγούμενα έγγραφα ένα κτίριο προσβάσιμο στην περιοχή της Νέας Χώρα Σελίνου 96 ιδιοκτησίας του Δημοτικού Γηροκομείου. Σε μία περιοχή με πολλά ανάπηρα παιδιά.
Επίσης ο Δήμος Χανίων διαθέτει πολλά αναξιοποίητα κτίρια και καλές τεχνικές υπηρεσίες. Αρκεί να είναι προσβάσιμα. Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια υπάρχει για την λειτουργία του. Άραγε μετά από προσωπικές και συλλογικές παρεμβάσεις και έγγραφα δύο και πλέον χρόνια τώρα το έχετε εντάξει στο πρόγραμμα έργων του Δήμου Χανιών 2018;
Είμαστε στην διάθεση των Δήμων για όποια βοήθεια χρειαστούν για συνεργασίες. Άλλωστε το γνωρίζουν.
Διασφαλίζοντας μεταξύ των άλλων και την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και να τα αντιπροσωπεύουμε όπου χρειαστεί.
Γιατί ο Νομός Χανίων δικαιούται αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποτέ δεν είναι αργά. Να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας και μια ανάσα ζωής στους γονείς τους».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.