Μουσείο Τυπογραφείας

Αθόρυβοι εθελοντές

Κύριε διευθυντά
με την πρόσφατη κακοκαιρία ο Κλαδισός μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι που κατέβασε τεράστιες ποσότητες υλικών όπως λάσπες, καλάμια σκουπίδια κ.λπ.
Η αγριεμένη θάλασσα στη συνεχεία, λόγω ρευμάτων, τα ξέβρασε στην ακτή και τα διέσπειρε σε μεγάλη έκταση δυτικά και ανατολικά του ποταμού.
Έβλεπε κανείς ανάμεσα στους σωρούς σπασμένων καλαμιών τεράστιες ποσότητες από πλαστικές τσάντες, τσουβάλια, φελιζόλ, μπουκάλια, ποτήρια κ.λπ.!
Μια πραγματικά απογοητευτική εικόνα που αποτυπώνει το τίμημα που πληρώνει η φύση για την καθημερινότητά μας!
Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι αυτά συμβαίνουν σε όλες τις θάλασσες αλλά ιδιαίτερα στη Μεσόγειο που είναι κλειστή θάλασσα!
Σκεπτόμενος αυτά βλέπω ξαφνικά ένα νεαρό με ένα τσουβάλι στο χέρι να αρχίζει να μαζεύει πλαστικά αντικείμενα να γεμίζει το τσουβάλι και εν συνεχεία να το αδειάζει στον κάδο! Αυτό το επανέλαβε πολλές φορές και για πολλή ώρα με αξιοθαύμαστη ευσυνειδησία!
Υπέθεσα ότι θα είναι υπάλληλος του Δήμου ή κάποιας εταιρείας που είχε αναλάβει τον καθαρισμό της παραλίας. Πράγματι τον ρώτησα υπό ποια ιδιότητα μαζεύει τα σκουπίδια και ο νεαρός, πολύ φυσικά, μου απάντησε το εξής:
-Έρχομαι μόνος μου όταν κάνει τέτοιο καιρό γιατί δεν μου αρέσει να βλέπω την παραλία γεμάτη σκουπίδια!!
Προσέθεσε μάλιστα ότι η θάλασσα βγάζοντας τα σκουπίδια στην ακτή “έκανε” τη μισή δουλειά, ας κάνουν λοιπόν και οι άνθρωποι την άλλη μισή για να καθαρίσει η παραλία!!
Διαφορετικά μου τόνισε σε μια επόμενη κακοκαιρία τα ρεύματα μπορεί τα ξαναπάρουν μέσα τα σκουπίδια και να τα διασπείρουν σε όλη την περιοχή.
Και αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τη θάλασσα ούτε για τους ανθρώπους!
Με προβλημάτισε η στάση αυτού του ανώνυμου εθελοντή και με παρώθησε να δημοσιεύσω την παρούσα επιστολή!
Αθόρυβοι εθελοντές υπάρχουν σε πολλούς τομείς της ζωής που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον!
Αυτούς τους δημότες πρέπει να αγκαλιάσει και να αξιοποιήσει ο δήμος μας, ο κάθε δήμος!
Εύχομαι λοιπόν τώρα που οι δημοτικές παρατάξεις καταρτίζουν τα προγράμματα τους να βρουν τρόπο να αγκαλιάσουν αυτούς τους αθόρυβους εθελοντές, αυτούς τους ενάρετους συνδημότες μας!!
Αλλωστε ο Δήμος μας με τα 100 περίπου χιλιόμ. ακτογραμμής και τα 353 περίπου τετραγωνικά χιλιόμ. ενδοχώρας έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει!

Με εκτίμηση
Πατσουράκης Μιχάλης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.