Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αθλητικοί χώροι αφιλόξενοι για τα ΑμεΑ στα Χανιά

Η ανάγκη σοβαρής αναβάθμισης των υποδομών τους που αφορούν την φιλοξενία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και θέλουν να αθληθούν ή και να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις διαπιστώνεται σε πολλές εγκαταστάσεις στην πόλη των Χανίων.

Aυτό προκύπτει μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων σε τέσσερις μεγάλους αθλητικούς χώρους (Εθνικό Στάδιο Χανίων, Κλειστό Κλαδικού, Ανοικτό κολυμβητήριο, κλειστό παλιάς ηλεκτρικής) στην οποία προχώρησε ο κ. Κυριάκος Κουτσουπάκης, εξειδικευμένος γυμναστής για Ατομα με Ειδική αναπηρία (ειδικότητα στην Ειδική φυσική αγωγή) που συνεργάζεται εδώ και 5 χρόνια με το σωματείο «Αρίων» (γυμναστικός σύλλογος για ΑμΕΑ).
Παρά τη σημαντική  πρόοδο σε θέματα αθλητισμού των ΑμΕΑ  τα τελευταία χρόνια στα Χανιά (αθλητικές επιτυχίες, συμμετοχή νέων ανθρώπων) τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί αθλητικοί χώροι απέχουν πολύ από το να είναι αξιοπρεπείς.
Όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.” ο κ. Κουτσουπάκης η πρόσβαση των ΑμΕΑ πρέπει να βασίζεται στις λεγόμενες “αλυσίδες” και στα “δίκτυα”. Τι είναι αλυσίδα; «Το να  υπάρχει πχ. μια στάση λεωφορείου προσβασίμη για το ΑμΕΑ, το λεωφορείο να έχει ράμπα, το γήπεδο  να έχει είσοδο από την οποία θα μπορεί να μπει στον αθλητικό χώρο το ΑμΕΑ. Έτσι δημιουργείται μια πρώτη   “αλυσίδα” από το σπίτι μέχρι το γήπεδο ούτε ώστε η πρόσβαση να είναι δυνατή ακόμα και για κάποιον έστω με υποβοήθηση.
Μια άλλη αλυσίδα αφορά π.χ. την έξοδο από το γήπεδο και την ελεύθερη και άνετη πρόσβαση μέσω πεζοδρομίων στο κέντρο των Χανίων.   Ενώνοντας τις δύο αυτές αλυσίδες φτιάχνουμε ένα δίκτυο» απαντάει.
Δυστυχώς όλοι οι βασικοί αθλητικοί χώροι στα Χανιά στερούνται των υποδομών αυτών ώστε να θεωρούνται απόλυτα προσβάσιμοι. Συν τοις άλλοις «έχουμε και εμείς οι αρτιμελείς πολίτες μεγάλη ευθύνη . Οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του άλλου ως δική μας δυσκολία! Έτσι μόνο δεν θα παρκάρουμε σε ράμπες, δεν θα κλείνουμε εισόδους, θα πιέζουμε τους αρμόδιους φορείς να κάνουν αυτό που πρέπει» λέει ο συνομιλητής μας.
Κάνοντας το “συνήγορο του διαβόλου” λέμε στον κ. Κουτσουπάκη ότι πιθανόν το κόστος των παρεμβάσεων αυτών να είναι μεγάλο και ίσως αυτοί που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα να είναι πολύ λίγοι.  «Ο πολιτισμός του κάθε τόπου φαίνεται από το πως αντιμετωπίζει τις ευπαθείς ομάδες. Ναι αν κοιτάξεις έξω και δεις πόσοι κυκλοφορούν με αναπηρικά καροτσάκια ή πόσοι πηγαίνουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις να είναι λίγοι. Όμως αυτό μήπως γίνεται επειδή οι άνθρωποι αυτοί μένουν κλειστοί στα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να πάνε πουθενά σχεδόν μέσα στην πόλη, δεν μπορούν να κινηθούν ούτε μόνοι, αλλά ούτε με υποβοήθηση;» είναι η απάντηση.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εργασία-έρευνα έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας p-public.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Πολλά τα προβλήματα

Πολύ δύσκολη είναι η πρόσβαση στο κολυμβητήριο της Ν. Χώρας τόσο για το άτομο με αναπηρίες που θέλει να αθληθεί αλλά ακόμα και για αυτό που θέλει να παρακολουθήσει αγώνα.
•  Δεν υπάρχει ανοικτή είσοδος για τα αναπηρικά αμαξίδια. Αν δεν συνεννοηθείς δηλαδή με κάποιον υπεύθυνο ώστε να ανοίξει την πίσω πόρτα που έχει ράμπα δεν μπορείς να μπεις. Είναι πάντα κλειστή και σε ώρα κοινού ακόμα.
•  Δεν υπάρχει διαγράμμιση πεζοδρομίου για άτομα με προβλήματα όρασης.
• Υπάρχει μια ράμπα που δεν οδηγεί πουθενά και έχει και  κακή κλίση με αποτέλεσμα στην ουσία να μην μπορεί να κινηθεί  κανένα αναπηρικό αμαξίδιο προς το χώρο της πισίνας.
• Στην μεγάλη 50αρα πισίνα είναι σχεδόν αδύνατο να μπει κάποιος με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
•  Στις μικρότερες  πισίνες (12,5 μ. και 25 μ.) μπορείς να πας πάλι από την πίσω πλευρά , αλλά  θα πρέπει να σου έχουν ανοίξει τις πόρτες.
• Ούτε  τις κερκίδες μπορεί να προσεγγίσει ένα άτομο με αναπηρίες, για να παρακολουθήσει αγώνες για λόγους κοινωνικότητας, θα πρέπει να έχει κάποιους μαζί του να του ανεβάσουν το καροτσάκι πάνω στην κερκίδα.
«Η κατασκευή του κολυμβητηρίου είναι πολύ παλιά και δυστυχώς δεν καλύπτει παρά στο ελάχιστο άτομα με κινητικά προβλήματα» ανάφερε ο Κ. Κουτσουπάκης.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΔΙΣΟΥ
Ευκολότερη πρόσβαση αλλά…

προβλήματα καταγράφονται ακόμα και στην πιο σύγχρονη δομή, στο κλειστό του Κλαδισού
προβλήματα καταγράφονται ακόμα και στην πιο σύγχρονη δομή, στο κλειστό του Κλαδισού

Οι κερκίδες είναι στο ίδιο επίπεδο με την είσοδο και εξυπηρετούν άνετα άτομα με κινητικά προβλήματα στο κλειστό του Κλαδισού.
Καλύτερη είναι η κατάσταση σε ότι αφορά το κλειστό του Κλαδισού που αποτελεί και την πιο σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση που βρίσκεται σε λειτουργία στα Χανιά.
• Η είσοδος  με τις  κερκίδες είναι στο ίδιο επίπεδο, δεν υπάρχουν σκαλιά και σκαλοπάτια και είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση.
• Το ίδιο εύκολη είναι η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο για τα αναπηρικά αμαξίδια. Απαιτείται συνεννόηση με τους φύλακες για το άνοιγμα της πόρτας.
• Υπάρχει πρόσβαση σε τουαλέτες για ΑμΕΑ, ωστόσο υπάρχουν μικρές κακοτεχνίες. •  Δεν υπάρχει διαγράμμιση για άτομα με  προβλήματα στην όραση.

ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ
Παλιά εγκατάσταση χωρίς υποδομές

Το προπονητήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής είναι μια παλιά εγκατάσταση, καλά συντηρημένη μεν αλλά όχι σε τέτοια κατάσταση ώστε να εξυπηρετεί όπως πρέπει ένα άτομο αναπηρίες.
•  Τουαλέτες για ΑμΕΑ δεν υπάρχουν.
•  Η πρόσβαση στο χώρο παρότι είναι στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο δεν είναι εύκολη θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το φύλακα ώστε να έχουν ανοίξει την πίσω πλευρά.
• Ούτε τα αποδυτήρια είναι προσβάσιμα για άτομα με κινητικά προβλήματα.
• Υπάρχει ανάγκη για ράμπα στην κεντρική είσοδο.
•  Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για άτομα με προβλήματα όρασης.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Απαιτούνται παρεμβάσεις

Η πρόσβαση στις τουαλέτες και στα αποδυτήρια είναι εφικτή
Η πρόσβαση στις τουαλέτες και στα αποδυτήρια είναι εφικτή

Παρεμβάσεις απαιτούνται στο χώρο του Εθνικού Σταδίου προκειμένου να γίνει πιο φιλόξενο για τα ΑμΕΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βελτιωτικά έργα που όμως πρέπει να συνεχιστούν.
• Η κεντρική είσοδος του σταδίου και η είσοδος προς τον αθλητικό χώρο είναι προσβάσιμες για άτομα με ειδικές ανάγκες.
•  Η ράμπα εισόδου στο κλειστό έχει πολύ καλή κλίση…αρκεί να μην είναι παρκαρισμένα ποδήλατα σε αυτή (κάτι που παρατηρείται συχνά).
• Η ράμπα στην νότια πλευρά του κλειστού έχει καλή κλήση αλλά η πόρτα είναι σχεδόν πάντα κλειδωμένη.
• Αναφορικά με τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια είναι προσβάσιμα στο μεγαλύτερο μέρος τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα