Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αστεροειδής Γλυκάνισος

Ο Αστεροειδής Γλυκάνισος ανήκει στο είδος Illicium verum της οικογένειας Illiciaceae και βοτανολογικά δε σχετίζεται με τον κοινό γλυκάνισο (Pimpenella anisum).
Tο φυτό αποτελεί ενδημικό είδος της Νότιας Κίνας και του Βόρειου Βιετνάμ. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις φύονται ή καλλιεργούνται κατά σειρά στις χώρες, Κίνα, Λάος, Φιλιππίνες, και Τζαμάικα. Το μπαχαρικό αυτό εισήχθη στην Ευρώπη μόλις το 1578.
Η ονομασία του οφείλεται κατά βάση, στην ανηθόλη (anethole), αιθέριο έλαιο με έντονη μυρωδιά και γεύση που απαντάται και στα δύο μπαχαρικά αλλά και το μάραθο ή φινόκιο (στην Κίνα ονομάζουν το μπαχαρικό “jiao hui xiang” – “ο μάραθος με τα οχτώ κέρατα”). Η λατινική ονομασία illicium σημαίνει δέλεαρ και κατά πάσα πιθανότητα προέκυψε λόγω της ελκυστικής μυρωδιάς του και της μακράς χρήσης του ως αρωματικό διακοσμητικό σε κλειστούς χώρους. Ενδιαφέρουσα συνεκδοχή της ονομασίας αυτής αποτελεί και η οιστρογονική – αφροδισιακή ιδιότητα του καρπού και η προσθήκη του σε παραδοσιακά ερωτικά φίλτρα στην Κίνα.
Ιδιαίτερο λοιπόν μπαχαρικό που αναγνωρίζεται εύκολα από το μοναδικό σαν αστέρι σχήμα του. Τα ξυλένια αστεράκια που ονομάζουμε “αστεροειδή γλυκάνισο” είναι στην πραγματικότητα ο αστερόμορφος καρπός του φυτού, που αποτελείται από οκτώ μονόσπερμα καρπίδια, παρατεταγμένα, ημικυκλικά, περί τον άξονά τους, με τα αντίστοιχα καστανόχρωμα, στίλβοντα σπέρματα. Οι καρποί του είναι σκληροί και ξυλώδεις και συλλέγονται λίγο πριν την ωρίμαση για να μεγιστοποιηθεί η συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων.
Στη συνέχεια ξηραίνεται για να παραχθεί το μπαχαρικό που γνωρίζουμε ως αστεροειδή γλυκάνισο.
Ο αστεροειδής γλυκάνισος προσδίδει στα φαγητά μια γλυκιά, πιπεράτη γεύση και ταιριάζει ιδιαίτερα με κρέατα όπως χοιρινό, κοτόπουλο και πάπια καθώς και με λαχανικά όπως το καρότο, το κόκκινο λάχανο και την γλυκοκολοκύθα.
Προστίθεται σε φαγητά με πλούσιες σάλτσες, για να δώσει μια εξωτική, ασιατική νότα κατά τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τις χώρες παραγωγής του. Στην Ινδονησία προστίθεται παραδοσιακά σε σούπες κρέατος, στην Κίνα αποτελεί συστατικό του “μείγματος 5 μπαχαρικών”, στην Ινδία ένα από τα συστατικά του “Γκαράμ Μασάλα”.
Μπορείτε στη μαγειρική σας να βάλετε τον αστεροειδή γλυκάνισο ολόκληρο ή κοπανισμένο αν και σπάνια  θα βρείτε στο εμπόριο σκόνη αστεροειδούς γλυκάνισου.
Επειδή η γεύση του είναι δυνατή ίσως σε κάποιες συνταγές να χρειάζεται να μπουν μόνο δύο πέταλα ή έστω ο μισός από τον ολόκληρο προκειμένου η γεύση να διατηρηθεί ντελικάτη χωρίς να εξουδετερώσει τα υπόλοιπα καρυκεύματα μας.

Η έντονη γεύση γλυκάνισου που οφείλεται στην ανηθόλη καθιστά το μπαχαρικό αυτό άξιο αντικαταστάτη του γλυκάνισου και της γλυκόριζας στην παραγωγή αποσταγμάτων (ούζο, γκράπας, αψέντι) και λικέρ όπως Sambuca, Anisetta, Galliano, Pastis λόγω του εντονότατου αρώματος και του φθηνότερου κόστους σε σχέση με τα παραδοσιακά συστατικά. Το μπαχαρικό αυτό προστίθεται επίσης σε διάφορα ροφήματα (καφές, τσάι κ.λπ.), για να προσθέσει γεύση και άρωμα, ενώ χρησιμοποιείται και στην παραγωγή αναψυκτικών.

Ως φαρμακευτικό φυτό (medicinal plant), το ιλίκιο φέρει ιστορία άνω των χιλίων ετών με χρήσεις του σε μορφή αφεψήματος, βάμματος, αλοιφής. Εχει ιδιότητες αντιβακτηριακές – αντιμυκητιακές (χάρις στην ανηθόλη) και αντιϊκές (χάρις στο σικιμικό οξύ – τη βασική πρόδρομη ένωση για την παραγωγή του αντιγριπικού φαρμάκου Tamiflu).

Δερματικά, ο αστεροειδής γλυκάνισος έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά κατά της ψαμμίασης, των δερματικών παράσιτων (ψείρες κ.λπ.). Επίσης απομακρύνει τη λιπαρότητα του δέρματος και έχει αντιοξειδωτική δράση γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως και στη βιομηχανία καλλυντικών (κρέμες κ.λπ.). Χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό σε οδοντόπαστες και αρώματα. Τέλος είναι αποτελεσματικό εντομοκτόνο (σκόρος, κατσαρίδες).

Στην αρωματοθεραπεία το ιλίκιο αυξάνει τη νοητική λειτουργία και βοηθά σε καταστάσεις υπολειτουργίας του κέντρου κρίσης (αναποφασιστικότητα), προάγει την ψυχική ισορροπία, ανακουφίζει από ψυχική κούραση.

Αστεροειδή γλυκάνισο θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα μπαχαρικών.

ΠΗΓΕΣ: science.agrigate.gr
http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα