Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ασύρματα δίκτυα” για εξοικονόμηση νερού

» Βραβείο Αριστείας στον δρα Αγγελο Μπλέτσα
Απονομή μεταπτυχιακών & διδακτορικών διπλωμάτων

Πρωτοποριακή τεχνολογία αυτόματου ποτίσματος φυτών, μέσω ασύρματων δικτύων, που συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού και συντελεί τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος, αναπτύσσεται στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.

47-3-thumb-largeΕπιστημονικός υπεύθυνος  είναι ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης δρ Αγγελος Μπλέτσας, στον οποίο χθες το βράδυ απονεμήθηκε Βραβείο Αριστείας για το ερευνητικό του έργο κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2012 – 2013 στον τομέα των ασυρμάτων δικτύων.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της απονομής των μεταπτυχιακών & διδακτορικών διπλωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το σύστημα που αναπτύχθηκε στο Πολυτεχνείο λειτουργεί με τρανζίστορ που μεταδίδουν πληροφορίες σε κεντρικό σταθμό (server) και επιτρέπουν στον αγρότη να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις ανάγκες της καλλιέργειάς του σε πότισμα και λίπανση και τα δεδομένα για την υγρότητα του εδάφους.
Οπως είπε χθες το βράδυ ο κ. Μπλέτσας, η έρευνα που γίνεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης αφορά σε φτηνές τεχνολογίες ασύρματων επικοινωνιών με σκοπό τη “δικτύωση” φυτών μέσω τηλεμετρίας, την εξοικονόμηση νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Μπλέτσας έδωσε και ένα παράδειγμα για το σύστημα τηλεμετρίας:
Οπως είπε, θα μπορούν οι ντομάτες να “στέλνουν” e-mail όταν χρειάζονται νερό για να ποτιστούν.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα ποτίζουμε περισσότερο ούτε και λιγότερο, αλλά θα ποτίζουμε ακριβώς όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη παραγωγή, αλλά και εξοικονόμηση νερού».
«Η έρευνα βρίσκεται ακόμα  σε εξέλιξη, ενώ δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά είμαστε κοντά», εξήγησε.

«ΛΕΙΠΕΙ
ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

Ως προς το τι λείπει σήμερα από την Ελλάδα, ο κ. Μπλέτσας υποστήριξε ότι «δεν είναι ούτε το  μυαλό, ούτε το ανθρώπινο κεφάλαιο, ούτε το οικονομικό. Χρήματα, βέβαια, τώρα με την κρίση μπορεί να μην υπάρχουν, όμως, στην Ελλάδα φτιάχτηκαν υποδομές και το χρήμα μπορεί να επιστρέψει εδώ.  Αυτό που όμως λείπει από τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι το πολιτειακό κεφάλαιο. Αυτό μας λείπει και σε αυτό πρέπει να καλύψουμε το κενό. Το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης μπορεί να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακόμα τόνισε ότι «ο νέος άνθρωπος πρέπει να μαθαίνει από τις δυσκολίες, να μαθαίνει από την αποτυχία του. Πρέπει να απενοχοποιήσουμε, να αποδαιμονοποιήσουμε την αποτυχία. Τα νέα παιδιά πρέπει να φτιάξουν μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα βασίζονται στη νέα γνώση, στη γνώση που παράγεται μέσα από την έρευνα, την έρευνα που γίνεται και στο Πολυτεχνείο. Πρέπει να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να τολμήσουν και νομίζω ότι εκεί είναι το μυστικό της επιτυχίας».
Το Βραβείο Αριστείας 2013  απενεμήθη στον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Αγγελο Μπλέτσα σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα των ασύρματων δικτύων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπλέτσας αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1998.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές του περιλαμβάνουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το 2001 και το 2005, αντίστοιχα. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Ερευνητικά Εργαστήρια της Mitsubishi Electric στο Κέϊμπριτζ της Μασαχουσέτης και στο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από τον Ιούνιο του 2009 εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ασύρματες επικοινωνίες και δίκτυα με έμφαση σε τεχνολογίες χαμηλού κόστους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο 2008 IEEE Communications Society G. Marconi Prize Paper Award, διάκριση ερευνητικής εργασίας στο διεθνές συνέδριο IEEE ISWCS 2009 και δεύτερο βραβείο καλύτερης εργασίας φοιτητή στο διεθνές συνέδριο ΙΕΕΕ RFID-TA 2011. Η έρευνά του έχει προσελκύσει τετραψήφιο αριθμό ετεροαναφορών.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή εκδήλωση άνοιξε με την Παιδική Χορωδία Β’ του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων και ολοκληρώθηκε με την απονομή Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης & Διδακτορικών Διπλωμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα