Μουσείο Τυπογραφείας

Αρωματοθεραπεία

sousamiΙστορικές πληροφορίες, ανάλυση μεθόδων εξαγωγής των ελαίων, φυσικές, χημικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επικινδυνότητα, συνδυασμοί, τρόποι χρήσης για κάθε έλαιο ξεχωριστά.
Για απορίες, συμβουλές, πληροφορίες, επικοινωνήστε μέσω
e-mail: aromadeaelixir@gmail.com ή
μέσω facebook στη σελίδα Aromadea

Σησαμέλαιο
Το σησαμέλαιο (sesame oil) είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας λάδι που λαμβάνεται με τη συμπίεση των σπόρων του φυτού σησάμι (sesamum indicum). Έχει απόχρωση χρυσοκίτρινη με ελαφρά πικρό, αλλά ευχάριστο, άρωμα καρυδιού. Υπάρχει και σησαμέλαιο με καφετιά απόχρωση και δυνατή οσμή που λαμβάνεται από φρυγανισμένους σπόρους. Το λάδι όμως αυτό δεν είναι καθόλου κατάλληλο για την Αρωματοθεραπεία. Το ελαφρύ σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Λειτουργεί σαν φίλτρο για τις ηλιακές ακτίνες, ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα, συσφίγγει, καθαρίζει και απαλύνει τις φαγούρες. Βοηθάει στην τριχόπτωση, στην πιτυρίδα, στην ξηρότητα και τη φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής. Ενυδατώνει και χαρίζει λάμψη στα μαλλιά.
Επίσης με ελαφρύ κυκλικό μασάζ ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων.

amygdalaioΑμυγδαλέλαιο
Το αμυγδαλέλαιο (sweet almont oil) είναι το πιο κλασικό λάδι για μασάζ. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ρώμη το χρησιμοποιούσαν για να ομορφαίνει το δέρμα και να γιατρεύει πληγές. Δεν ερεθίζει το δέρμα και για τον λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευαίσθητα δέρματα. Τρέφει και μαλακώνει, έχει εξαιρετικές διεισδυτικές ιδιότητες, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος βοηθώντας την αποφυγή δημιουργίας ρυτίδων.
Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ξηρά και ευαίσθητα δέρματα. Ο χρόνος ζωής του είναι 10 μήνες. Έχει πολύ ανοιχτό κιτρινωπό χρώμα και είναι άοσμο και λεπτόρευστο. Περιέχει ανόργανα άλατα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γλυκοζίδια και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Λαμβάνεται από τους καρπούς της αμυγδαλιάς (Prunus amygdalis var. Dulcis). Χρησιμοποιείται χωρίς αραίωση σαν βάση λάδι. Ανακουφίζει από φαγούρες, εκζέματα, δερματίτιδες, πόνους, ξηρότητα και φλόγωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με σιτέλαιο και άλλα λάδια βάσης.

oinothirasΟινοθήρας (Evening primrose oil) Νυχτολούλουδο
Το λάδι αυτό λαμβάνεται από τους σπόρους του οινοθήρα. Το φυτό αυτό είναι ιθαγενές της Β. Αμερικής. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε άγρια κατάσταση σε πετρώδεις τόπους στη Θεσσαλία. Αυτό το λάδι έχει εξαιρετικά λεπτή σύσταση και μια ελαφριά οσμή μούχλας. Οι σπόροι από τους οποίους λαμβάνεται προέρχονται από τα λαμπερά κίτρινα άνθη του φυτού που ανθίζουν μόνο τη νύχτα. Το λάδι αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα και για το λόγο αυτό οι περισσότεροι παραγωγοί το λαμβάνουν με εκχύλιση χρησιμοποιώντας έναν πετρελαϊκό διαλύτη, το εξάνιο. Το λάδι έχει χρυσοκίτρινο χρώμα. Στο εμπόριο υπάρχει και λάδι που παράγεται με συμπίεση και φέρνει την ένδειξη «ψυχρής συμπίεσης». Το λάδι όμως αυτό πρέπει να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία καθαρισμού ώστε να απομακρυνθούν διάφορες φλούδες του σπόρου που μοιάζουν με σκόνη. Το τελικό προϊόν έχει απαλή κίτρινη απόχρωση και περιέχει λιγότερα συστατικά από το λάδι που λαμβάνεται με εκχύλιση  με εξάνιο και το οποίο θεωρείται ανώτερης ποιότητας.
Περιέχει βιταμίνες, ανόργανα άλατα και βασικά λιπαρά οξέα, στα οποία περιλαμβάνεται και το γάμα λινολενικό οξύ.
Όταν εφαρμόζεται εξωτερικά έχει εκπληκτικές ικανότητες ενυδάτωσης και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή καλλυντικών.
Είναι αξιοσημείωτη η ιδιότητα του οινοθήρα όταν εφαρμόζεται με μασάζ να μειώνει την υπερδραστηριότητα των βρεφών και των μικρών παιδιών.
Είναι πολύ ακριβό λάδι και ευαίσθητο στην οξείδωση γι’ αυτό προτιμάται η διατήρησή του σε κάψες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.