Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αρνητική πρωτιά σε θανατηφόρα τροχαία

Πρώτη πόλη σε θανατηφόρα δυστυχήματα αναδεικνύονται τα Χανιά καθώς από τους πενήντα οκτώ νεκρούς στο οδικό δίκτυο του νησιού, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το 35% ήταν Χανιώτες. Η δυσάρεστη αυτή πρωτιά έγινε γνωστή από τη γιατρό του ΕΚΑΒ Ασπασία Φραγγεδάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που πραγματοποιήθηκε χθες στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων. Οι δράσεις είναι αφιερωμένες στην Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων και της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ο.Η.Ε. και θα συνεχιστούν έως τις 16 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε καλλιτεχνικά δρώμενα από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χανίων, αλλά και ομιλίες από εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς και φορείς, όπως τον υποδιοικητή της Τροχαίας Χανίων, αξιωματικό της Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Χανίων, γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και του ΕΚΑΒ Χανίων και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων “Ο Αγιος Χριστόφορος”.

Σύμφωνα με τη γιατρό του ΕΚΑΒ Ασπασία Φραγγεδάκη «τα τελευταία στατιστικά δείχνουν ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Κρήτη είχαμε πενήντα οκτώ νεκρούς. Τα Χανιά καταλαμβάνουν το ποσοστό του 35% σε θανατηφόρα δυστυχήματα. Ωστόσο, αναλογικά με τον πληθυσμό τα Χανιά αναδεικνύονται ως η πρώτη πόλη σε τροχαία δυστυχήματα σε όλη την Κρήτη. Διότι από τους 58 νεκρούς, το 35% ήταν Χανιώτες. Αρα, αν βάλουμε αυτό το ποσοστό αναλογικά του πληθυσμού, τα Χανιά -δυστυχώς- βγαίνουν ως η πρώτη πόλη σε θανατηφόρα τροχαία».

ΘΥΜΑΤΑ ΝΕΟΙ

«Δυστυχώς, έχουμε μεγάλη αύξηση όσον αφορά τα θανατηφόρα τροχαία», τόνισε η κα Φραγγεδάκη, αναφέροντας ότι βασικές αιτίες είναι: Η μη τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού κατά την οδήγηση, απροσεξία κ.λπ. Ωστόσο, το πιο θλιβερό στοιχείο, σύμφωνα με τη γιατρό του ΕΚΑΒ, είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα από τροχαία δυστυχήματα είναι νέοι άνθρωποι από 19 έως 43 ετών. «Δυστυχώς, στα περισσότερα περιστατικά τροχαίων δυστυχημάτων που καλείται το ΕΚΑΒ, παραλαμβάνουμε νέους ανθρώπους που καταλήγουν από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στα τροχαία δυστυχήματα με μηχανές τα θύματα δεν φορούσαν κράνος», επεσήμανε η κα Φραγγεδάκη. Η ίδια τόνισε πως μετά την οικονομική κρίση έχουν μειωθεί τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν λόγω μέθης, όμως έχουν αυξηθεί τα τροχαία από άλλες αιτίες, όπως η μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η υπερβολική ταχύτητα, απροσεξία κ.λπ. «Αυτό που θέλουμε είναι μέσα από κάποιες εικόνες που αντιμετωπίζουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να προλάβουμε τα τροχαία ατυχήματα».

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Ο επιμελητής Β’, αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Χανίων, Γιώργος Χατζηπλής, υπογράμμισε πως «στο Νοσοκομείο διακομίζονται πολλά περιστατικά από τροχαία και μάλιστα μεγάλης και πολυποίκιλης βαρύτητας, παρά τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που συνεχώς γίνονται. Ειδικά τους θερινούς μήνες η κινητικότητα είναι πολύ αυξημένη όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως είναι αναγκαίο να λειτουργούν με πυξίδα την πρόληψη, η οποία είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας. Διότι όσοι επιβιώσουν από ένα σοβαρό τροχαίο και βρεθούν σε κωματώδη κατάσταση παραμένοντας σε αυτήν για παραπάνω από έξι ώρες, συνήθως μέσα στους επόμενους έξι μήνες έχουν καταλήξει. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις έχουμε σοβαρές αναπηρίες που παραμένουν μετά από το ατύχημα». «Δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα και το βλέπουμε καθημερινά όλοι όσον αφορά τα τροχαία. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη. Από την πλευρά της Τροχαίας διαχρονικά προσπαθούμε όσο μπορούμε, πρέπει όμως και οι οδηγοί να προσέχουν και να οδηγούν σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην έχουμε τόσα ατυχήματα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα τροχαία», επεσήμανε ο υποδιοικητής της Τροχαίας Χανίων Ευτ. Μαρκαντωνάκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης “Ο Αγ. Χριστόφορος” Σταύρος Πολέντας τόνισε πως «θέλουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τις συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος ή δυστυχήματος. Οι μαθητές μέχρι στιγμής έχουν δείξει μια υπερευαισθησία για το θέμα κι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν. Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε νοοτροπία εμείς οι μεγάλοι. Παρατηρούμε ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητοι δέκτες, λαμβάνουν τα μηνύματά μας, αλλά και στέλνουν σε εμάς τα δικά τους. Πιστεύω ότι με την πρωτοπορία των νέων μπορούμε να αλλάξουμε επιτέλους την εσφαλμένη οδηγική νοοτροπία που έχουμε εμείς οι μεγάλοι». Τη σημασία τέτοιων δράσεων μέσα στα σχολεία, προκειμένου να επιτυγχάνεται η βιωματική επαφή των μαθητών, επεσήμανε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χανίων Αλεξάνδρα Πατσιά. «Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εκλαμβάνουν καλύτερα τα μηνύματα από ό,τι ένα πεζό κείμενο», σημείωσε. Οι δράσεις διοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Αποκορώνου, τον Δήμο Κισάμου, τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου και τον Δήμο Σφακίων, τις Δ/νσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τις υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, την Πυροσβεστική Δ/νση Χανίων, το ΕΚΑΒ Χανίων και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύου Μεταφορών (ΙΜΕΤ).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα