Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρενάρια

Bιότοπος – περιγραφή

H λατινική ονομασία του βοτάνου είναι ARENARIA rubra (Αρενάρια η ερυθρά). Συνώνυμό της είναι η SPERGULARIA rubra. Ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλωδών. Τη συναντούμε με τις κοινές ονομασίες Μελιγόνι, Αλσίνη, Μελίγονο, Αμμόφυτο. Φύεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Είναι μικρό κολλώδες φυτό το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 4 – 25 εκατοστά και είναι λίγο τριχωτό. Το στέλεχός του βρίσκεται ξαπλωμένο στο έδαφος και έπειτα ορθώνεται.

Τα φύλλα του είναι μικρά νηματοειδή, ωοειδή αντίθετα, επίπεδα και από τις δύο όψεις, λεία ή χνοώδη, άδενωτά. Το μήκος τους κυμαίνεται από 0,5-2,5 εκατοστά και το πλάτος τους λίγα χιλιοστά. Τα άνθη του φυτού μικρά λευκά, ροζ ή κόκκινα. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από μύγες τα έντομα.

Ο καρπός είναι “κάψα” μήκους 0,5 εκατοστού που περιέχει καφέ σπόρους φακοειδείς, πιεσμένους, το μήκος των οποίων δεν υπερβαίνει το μισό χιλιοστό.

Η Αρενάρια βλαστάνει σε αμμώδη χώματα και πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά είδη των οποίων δεν είναι γνωστές οι θεραπευτικές Ιδιότητες. Πάντως είναι φυτά πολύ συγγενικά.

Δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε σκιά. Προτιμά ξηρό ή υγρό έδαφος και μπορεί να ανταπεξέρχονται σε συνθήκες ξηρασίας. Το φυτό μπορεί να ανεχθεί τη θαλάσσια έκθεση.

Οι σπόροι του φυτού είναι βρώσιμοι. Αποξηραμένοι και αλεσμένοι μπορούν να δώσουν αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και “τροφή της πείνας”.

Ιστορικά στοιχεία

Βότανο γνωστό εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το 1753 ο Λινναίος ονομάζει το φυτό Arenaria rubra και ο Κάρελ Πρεσλ το μετονόμασε Spergularia rubra το 1819. “Spergularia” σημαίνει παρόμοιο με το γένος “Spergula”.

Στην Ισπανία χρησιμοποιήθηκε ως βότανο επιλογής για να αφαιρούνται οι πέτρες από τα νεφρά. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα  του βοτάνου και για να την αποφυγή πιθανών μολύνσεων την Αρενάρια την συνδύαζαν με Αρκτοστάφυλλο, μαύρη Σταφίδα, Πεντάνευρο (ουρά του αλόγου), Σημύδα ή Χρυσόβεργα.

Συστατικά – χαρακτήρας

Περιέχει φλαβονοειδή, αρωματική ρητίνη, ανθοκυανιδίνες, άφθονα μέταλλα, σαπωνίνες, κουμαρίνες, χλωριούχο κάλι και ανθρακικά άλατα σε μεγάλη ποσότητα. Η ρητινώδης αρωματική πιθανώς, είναι και η δραστική ουσία του βοτάνου.

Ανθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη

– συλλογή

Η Αρενάρια ανθίζει το καλοκαίρι, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο. Συλλέγεται την εποχή της ανθοφορίας του.

Θεραπευτικές ιδιότητες

και ενδείξεις

Το βότανο έχει διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Αφαιρεί τις πέτρες των νεφρών. Το βότανο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς των τοιχωμάτων των σωληνίσκων του ουροποιητικού. Ετσι δρα κατά της λιθίασης και της καταρροής οξείας μορφής. Εχει ιδιότητες κατά της δυσουρίας (που συνοδεύεται με πόνο), της κυστίτιδας ενώ βοηθά στην καταπράυνση των νεφρικών πόνων.

Είναι επίσης αποτελεσματική στην εξάλειψη του ουρικού οξέος και ως τονωτικό σε περιπτώσεις ρευματισμών. Βοηθά στην υπέρταση.

Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως έγχυμα ή αφέψημα. Για το έγχυμα ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μία με δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένο βότανο και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Για το αφέψημα, βράζουμε σε ένα λίτρο νερό 40 γραμμάρια αποξηραμένου βοτάνου για ένα λεπτό. Σουρώνουμε και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις

Δεν αναφέρονται παρενέργειες. Τηρούμε τη  συνιστώμενη δοσολογία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα