Μουσείο Τυπογραφείας

Αρ. Παπαδάκης: «Μεγάλο ρίσκο η εξόρυξη υδρογονανθράκων»

thumbnail«Η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι αναπόφευκτο ότι θα ζημιώσει το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και κατά συνέπεια και τον τουρισμό και την αλιεία της. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος της Κίνησης “Μια Κρήτη Περιβάλλον – Ανθρωπος” Αριστείδης Παπαδάκης, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.

thumbnail-1

Ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους προβληματισμούς που γεννά η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εξόρυξη υδρογονανθρώκων νότια και δυτικά της Κρήτης. Ειδικότερα για το περιβαλλοντικό κομμάτι ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η ΜΠΕ αναφέρεται σε επιπτώσεις που θα υπάρχουν: «Ένα μεγάλο ατύχημα υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί. Ωστόσο, ακόμα και μικρά ατυχήματα η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δημιουργούν προβλήματα στις ακτές και τη θαλάσσια ζωή. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα επηρεάσουν τον τουρισμό και την αλιεία». Ιδιαίτερα σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά (φάλαινες φυσητήρες, φαλαινοδέλφινα κ.ά.) που ζουν στα νότια της Κρήτης και τα οποία ουσιαστικά απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση, λόγω του θορύβου που προκαλέσουν οι εργασίες εξόρυξης. Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ακόμα ότι στη ζυγαριά κόστους – οφέλους τα προσδοκόμενα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ λίγα, ενώ την ίδια στιγμή η τοπική κοινωνία θα “πληρώσει ακριβά” ένα ατύχημα σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, λόγω της ζημιάς που θα υποστεί η αλιεία και ο τουρισμός. Επίσης, υπογράμμισε, ότι η κοινωνία θα κληθεί να “πληρώσει” και το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης που έχει ανάγκη μια τέτοια επένδυση καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή. «Προσωπικά εκτιμώ ότι το όφελος τελικά από την εξόρυξη θα είναι μηδενικό για την κοινωνία και το ρίσκο πολύ μεγάλο», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι χώρες όπως η Κροατία, η Ισπανία και η Γαλλία λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια επένδυση έχουν απαγορεύσει να γίνουν εξορύξεις στα χωρικά τους ύδατα στη Μεσόγειο, προκειμένου να προστατεύσουν το τουριστικό τους προϊόν. Καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των επενδύσεων στον τουρισμό και την αλιεία βελτιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και εγκαταλείποντας τα ριψοκίνδυνα σχέδια των εξορύξεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.