Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Απρονοησίες εν μέσω ραστώνης…

Αν διδάσκουμε στα παιδιά ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, η προνοητικότητα είναι η άλλη μισή.

Η ραστώνη του Αυγούστου αυγατίζει τα περιστατικά απρονοησίας όλων μας. Κάθε ηλικία έχει το μερίδιο της. Όλοι αναζητούν ευκαιρίες να αδράξουν για κάτι ξεχωριστό. Για να έχουν να αφηγούνται.
Χθες το πρωί μια παρέα εφήβων έκανε βουτιές από το Ξεκόφτο, το γνωστό βράχο στην παραλία του Κουμ καπί. Δεν κρατήθηκα και το σχολίασα στην παρέα:
‘Αυτά τα παιδιά δεν είναι ντόπια. Εμείς δεν κάναμε βουτιές εκεί, είναι  ρηχά, μπορεί να καρφώσουν στο βυθό.’
Στο σημερινό σημείωμα αναφέρω μια σειρά από πρόσφατα επεισόδια απρονοησίας σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό που μπορεί να στοιχίσουν ζωές, τραυματισμούς, ζημιές ή απλά να δημιουργήσουν κακές εντυπώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, θυμόμαστε ότι η εκπαίδευση στην προνοητικότητα γίνεται παντού, με λίγα λόγια με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα.

Στο ‘Δασκαλογιάννης’
Φαίνεται ότι η αλλαγή διαχειριστή στο αεροδρόμιό μας δεν έχει γίνει εμφανής σε ποιοτική του αναβάθμιση. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.
Είναι προφανές ότι οι διαρκείς ανακαινίσεις στις αίθουσες αναχωρήσεων του αεροδρόμιου έχουν στόχο τον πολλαπλασιασμό των σημείων πώλησης. Δηλαδή, την αύξηση των εσόδων από την είσπραξη ενοικίων. Θεμιτό θα πείτε από την πλευρά της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο.
Όμως σήμερα κατακαλόκαιρο με τις αίθουσες πλημμυρισμένες από ταξιδιώτες οι ανακαινίσεις συνεχίζονται. Το αποτέλεσμα είναι να κρυφτούν οι τουαλέτες. Για να τις ανακαλύψεις χρειάζεται να διασχίσεις ένα μεγάλο διάδρομο ανάμεσα  σε άθλια χωρίσματα που δεν έχουν την ελάχιστη αισθητική κάλυψη.
Επίσης, η αναστάτωση στο χώρο στάθμευσης απέναντι από το κτήριο του αεροδρομίου συνεχίζεται. Κι εγώ δεν ξέρω πόσες εβδομάδες είναι ανενεργός.
Τέλος, η επιμονή των υπευθύνων ελέγχου αποσκευών ο επιβάτης να έχει σε ξεχωριστό πλαστικό σακουλάκι – με το σήμα της εταιρίας- τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής τουαλέτας, είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από Ευρωπαϊκά  αεροδρόμια σχολίασαν την νέο-τριτοκοσμική μας συνήθεια.

Τετρακόπτερο στους τάφους των Βενιζέλων
Η μόδα της χρήσης των τετρακόπτερων (drones) καλά κρατεί σε ιδιωτικές και δημόσιες εκδηλώσεις. Για μεν τις πρώτες υπεύθυνοι είναι οι οικοδεσπότες και θύματα οι καλεσμένοι τους αν συμβεί ατύχημα.
Σε δημόσιους χώρους, όμως η χρήση τους δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.
Έμαθα ότι στους τάφους των Βενιζέλων εμφανίστηκε προχθές τετρακόπτερο που πετούσε πάνω από τα κεφάλια επισκεπτών με ιδιαίτερα ενοχλητικό τρόπο.
Ο χειριστής που δοκίμαζε τις πτητικές του ικανότητες το προσγείωσε πετώντας σε απόσταση μιας παλάμης από το κεφάλι ενός μικρού παιδιού.
Ευαίσθητος γονιός δεν άντεξε κι ανάγκασε το χειριστή να φύγει από το χώρο των τάφων.
‘Άθλιε, θα το αποκεφάλιζες!’ του φώναξε.
‘Δεν φταίω, το παιδί έτρεχε’ απάντησε απολογούμενος.
Η απρονοησία του χειριστή είναι αυτόματα παραβίαση της νομοθεσίας που προβλέπει:
• Σε όλες τις κατηγορίες, όταν το drone δεν προορίζεται για ερασιτεχνική χρήση, ο χειριστής να παρακολουθήσει σεμινάρια πτήσης.
• ‘Όλα τα drones που έχουν τη δυνατότητα να πετούν πάνω από 50 μέτρα από το χειριστή τους, ανεξάρτητα από τη χρήση τους, πρέπει να δηλώνονται στο Μητρώο της Υ.Π.Α.
• Να γίνεται σεβαστή η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
• Τα drones απαγορεύεται να πετούν: Πάνω από ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων – εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια και το drone έχει εξοπλισμό όπως αλεξίπτωτο, αφρώδες υλικό ή έχει πολύ μικρό βάρος.
• Είναι άγνωστο αν ο χρήστης του είχε υποχρεώσει να το ασφαλίσει για υλικές ζημιές έως 150.000 ευρώ και για σωματικές βλάβες έως 1.000.000 ευρώ.

Σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού
Ρωτούσα πριν μια εβδομάδα πως θα πληροφορείται άμεσα ο κάτοικος μιας γειτονιάς της πόλης μας που θα πάει αν συμβεί ένα γεγονός έκτακτης ανάγκης.
Ας θυμόμαστε ότι σε έκτακτες καταστάσεις δρουν παράγοντες των οποίων η αρνητική επίδραση είναι καθοριστική. Διαπιστώσαμε στην πρόσφατη τραγωδία ότι αφ’ ενός  καταρρέουν συστήματα επικοινωνίας  κι αφετέρου η γνωστική επιβάρυνση της μνήμης εργασίας εμποδίζει πολλούς να αντιμετωπίσουν το γεγονός.
Στα χθεσινά ‘Χανιώτικα Νέα’ δημοσιεύτηκαν τα σημεία συγκέντρωσης όπως προβλέπονται από το σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας. Ενδεικτικά διαπιστώνουμε:

• Έχει οριστεί τόπος συγκέντρωσης το αλσύλλιο δίπλα στη βίλλα Κούνδουρου (φωτογραφία). Οι παλαιότεροι Χανιώτες γνωρίζουν ότι είναι μια περιοχή μπαζωμένη και με αλμυρίκια που ξεριζώνονται σε μια ισχυρή καταιγίδα. Η λειτουργία εκεί του αντλιοστασίου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. με τα γνωστά προβλήματα μάλλον είναι αποτρεπτική για τη συγκέντρωση πληθυσμού.

• Ο εγγύς ευρισκόμενος ελεύθερος χώρος του παλιού Νοσοκομείου (νυν, ΤΟ.Μ.Υ.) δεν είναι στο σχεδιασμό. Κι αν ήταν είναι πνιγμένος στα ξερά (φωτογραφία).

• Στη γειτονιά μου έχει οριστεί χώρος συγκέντρωσης το αλσύλλιο της πλατείας Αριστοτέλους με 25 δένδρα ηλικίας μέχρι και 50 ετών. Αντίθετα, δεν ορίστηκαν ως τόποι συγκέντρωσης, ούτε το 18ο Δημοτικό Σχολείο, ούτε η πλατεία Δεξαμενής που απέχουν  200 μέτρα περίπου.
Η έκκληση που έκανα την περασμένη εβδομάδα ήταν για να αναδειχθούν οι ανεπάρκειες ορισμένων τόπων συγκέντρωσης όπως ορίζονται στον ισχύοντα  σχεδιασμό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα