Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απορίας άξιον η απουσία του γλοιοσπορίου από την ελιά της Κρήτης

Κύριε διευθυντά
σε άρθρα του γράφοντος στην έγκριτη εφημερίδα σας γινόταν επίμονα λόγος για την απουσία των παθογόνων μυκήτων Colletotrichum coccodes, που είναι γνωστό στη φυτοπαθολογική βιβλιογραφία με πάνω από 50 συνώνυμα μεταξύ των οποίων και τα Gloeosporium oleae και Gloeosporium olivarum, Colletotrichum gloeosporioides, Colletotrichum clavatum και Colletotrichum acutatum που προκαλούν τα ίδια μακροσκοπικά συμπτώματα της γνωστής ως γλοιοσπόριο ή ανθράκωση ή παστέλλα ασθένειας της ελιάς. Το τελευταίο μάλιστα παθογόνο απομονώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ελαιώνα ποικιλίας Καλαμών από το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του τότε Ινστιτούτου ελιάς και υποτροπικών φυτών Χανίων στην περιοχή των Μουρνιών πριν 15 χρόνια.
Η επιβεβαίωση έρχεται για άλλη μια φορά από τις 44 πρόσφατες φυτοπαθολογικές αναλύσεις δειγμάτων ελαιοκάρπου, φύλλων και κλαδίσκων από τις 4 περιφερειακές ενότητες της Κρήτης. Σε κανένα από τα δείγματα αυτά δεν απομονώθηκαν υπεύθυνοι του γλοιοσπορίου μύκητες. Πώς λοιπόν το γλοιοσπόριο εξαφανίστηκε από την καρπόσφαιρα και τη φυλλόσφαιρα της ελιάς; Μήπως διά μαγείας;
Στη Γαλλία λένε για την αληθινή ενημέρωση «laissez passer les journalistes a la une pour que nous avions des vrais nouvels (Αφήστε τους δημοσιογράφους να περάσουν στην πρώτη σελίδα, ώστε να έχουμε πραγματικά νέα). Αναλογικά σε παρόμοιες περιπτώσεις οι ειδικοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για να αποφεύγονται μοιραία λάθη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα