Μουσείο Τυπογραφείας

Αποπροσανατολίζει τους οικοκαλλιεργητές η αδόκιμη χρήση του όρου αγροοικολογία

Κύριε διευθυντά
η αγροοικολογία είναι η επιστήμη εφαρμογής τα αρχών της οικολογίας στη γεωργία. Με άλλα λόγια έχει ως βασικό στόχο τη διαχείριση των αγροδιατροφικών συστημάτων της αειφόρου γεωργίας και ιδιαίτερα της οικολογικής ή βιολογικής ή οργανικής γεωργίας. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η ίδια η αγροοικολογία να αποτελέσει αγροδιατροφικό σύστημα και να συνδεθεί με μια συγκεκριμένη μέθοδο καλλιέργειας και μάλιστα με τον αδόκιμο όρο που παρουσιάζει σε αναφορά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνάδελφος δρ Βασίλης Γκισάκης «αγροοικολογική καλλέργεια». Δεν είναι τυχαίο πως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ορίζει την αγροοικολογία «ως μελέτη της σχέσης μεταξύ των γεωργικών καλλιεργειών και του περιβάλλοντος».
Η επιστήμη της αγροοικολογίας στην Ελλάδα ακούγεται εδώ και 40 χρόνια, από τότε που η οικολογική γεωργία έκανε τα πρώτα βήματά της. Τότε οι ιεραπόστολοι και σκαπανείς της οικολογικής γεωργίας είχαν ως «ευαγγέλιο» τα βιβλία του Miguel A. Altieri «Agroecology: The Science Of Sustainable Agriculture και Agroecology: The Scientific Basis Of Alternative Agriculture (Westview Special Studies in Agriculture Science and Policy). Αυτή  η επιστήμη έφερε στο φως της δημοσιότητας τα φαινόμενα της αλληλοπάθειας και του βιομημιτισμού, που με τη σειρά τους ενίσχυσαν τη φαρέτρα της οικολογικής γεωργίας με μέσα και τεχνικές, που ακόμα και η συμβατική γεωργία τα δανείζεται. Η αλήθεια είναι πως η επιστήμη αυτή στη χώρα μας δεν τα κατάφερε να αναδειχτεί σε πανεπιστημιακή έδρα για να επιτύχει μέσα από διεπιστημονική προσέγγιση  των φυσικών, κοινωνικών οικονομικών και πολιτιστικών επιστημόνων  την παραγωγή πολύτιμων για την οικολογική γεωργία πρακτικών δεξιοτεχνιών.
Είναι διακριβωμένο πως η αγροοικολογία δεν είναι καθολική συνταγή για την οργάνωση ενός ιδανικού αγροδιατροφικού συστήματος. Η αγροοικολογία είναι με απλά λόγια εγγενώς πολυεπιστημονική, αφού συνδέεται με την αγρονομία, την οικολογία την κοινωνιολογία, την οικονομία και την πολιτισμικότητα. Κατά συνέπεια η άποψη του συναδέλφου πως η αγροιοικολογία «μοιάζει» με τη βιολογική γεωργία «αλλά δεν είναι βιολογική» είναι πέρα για πέρα λανθασμένη γιατί όπως τονίστηκε παραπάνω η αγροοικολογία δεν είναι αγροδιατροφικό σύστημα για να συγκριθεί.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
γεωπόνος ερευνητής – οικοτοξικολόγος

1 σχολιο

 • [Βασίλης Γκισακης] ~ 27 Απριλίου 2018 ~ 13:55 ~ Απάντηση

  Προς το κο Μπούρμπο
  -Σε κανένα σημείο της συνέντευξης στο ΑΠΕ δεν αναφέρεται ότι η αγροοικολογία αποτελεί “αγροδιατροφικό σύστημα”
  – Ο όρος “αγροοικολογική καλλιέργεια” αποτελεί νεολογισμό του δημοσιογράφου και όχι δήλωση μου
  – Η φράση “η αγροιοικολογία «μοιάζει» με τη βιολογική γεωργία «αλλά δεν είναι βιολογική»¨αποτελεί επίσης συμφραζόμενη έκφραση του δημοσιογράφου και όχι δικιά μου. Η ακριβής δήλωση μου είναι πως “..Η αγροοικολογία έχει πολλή σημαντική αντιστοίχηση με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και κατά κάποιο τρόπο είναι μια “ομπρέλα” καθώς προσλαμβάνει όλα τα εναλλακτικά παραδείγματα απέναντι στη συμβατική γεωργία, όπως είναι η βιολογική γεωργία..
  Ευχαριστώ
  Β. Γκισάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.