Μουσείο Τυπογραφείας

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Στον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνόμοι σε πρώτη φάση) καθώς στις 22 Μαρτίου εκπνέει το 8μηνο της διαθεσιμότητας που έχουν τεθεί.

Εφόσον αυτό υλοποιηθεί -όπως φαίνεται να είναι στις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης- θα είναι η πρώτη φορά από το 1911 που θα αρθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο. Μονιμότητα την οποία θέσπισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως «το ριζικώτερον πλήγμα κατά της συναλλαγής» και η οποία καταργείται 104 χρόνια μετά για να “συνέλθει” -δήθεν- το Δημόσιο από την πληγή της πελατειακής συναλλαγής και να καταστεί σύγχρονο. Προηγήθηκε, βέβαια, από κυβερνητικούς αξιωματούχους και οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού σκληρή προπαγανδιστική εκστρατεία περί υπερτροφικού δημοσίου τομέα (που διέψευσε η απογραφή), περί -συλλήβδην- ακαμάτηδων υπαλλήλων, περί μισθολογικών “ρετιρέ”, περί γενικευμένης διαφθοράς, περί αδίστακτων συνδικαλιστών, περί καταστροφικού κρατισμού κ.λπ.
Και κάπως έτσι επιχειρούν να μας πείσουν ότι είναι λογικό την ώρα που βαίνουν προς απόλυση χιλιάδες εκπαιδευτικοί, να προσλαμβάνονται στα ΕΠΑ.Λ. συνάδελφοί τους με “μπλοκάκι” για να καλύψουν τα κενά.

Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που πρόκειται να συμβεί με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει ανακοινώσει καθώς θα προσληφθούν επικουρικοί – συμβασιούχοι γιατροί για να αναπληρώσουν τους συναδέλφους τους που απομακρύνθηκαν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει ήδη, εδώ και καιρό, με τους 5μηνίτες εργαζομένους στους Δήμους που τρέχουν (και δεν φτάνουν) για να “μπαλώσουν” τις “τρύπες” που δημιουργήθηκαν όταν έχασαν τη δουλειά τους δημοτικοί υπάλληλοι.

Και τέλος στην κυνική αυτή στρατηγική της απόλυσης κανονικών εργαζομένων για να προσληφθούν στη θέση τους κακοπληρωμένοι συμβασιούχοι, που αδυνατούν ακόμα και να επιβιώσουν, δεν πρόκειται να μπει.
Οσο τουλάχιστον η κυβέρνηση θα συνεχίζει να διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το Δημόσιο και να υπονομεύει με τη στάση της κάθε έννοια εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.